Oldal kiválasztása

A motorosok többsége a legnagyobb körültekintéssel szerzi be felszerelését a motorozáshoz. A védőruházat, a csizma, az erős nadrág, egy jó kesztyű és a motoros dzseki általában a vásárlási lista elején állnak. A jól illeszkedő bukósisak alapvető kellék viszont a hallásvédő fontosságát nem mindig tartják szem előtt. Pedig egy jó csillapítással rendelkező füldugóval még élvezetesebb a motorozás. A füldugó amire minden motorosnak szüksége van cikkben elmondjuk a füldugós motorozás előnyeit és taglaljuk, kinek melyik hallásvédő lehet a legalkalmasabb.

A füldugó amire minden motorosnak szüksége van

Sok motoros úgy gondolja, hogy a bukósisakot viselve már védettséget élvez a halláskárosodással szemben. Sajnos azonban a sisakkal is károsodhat a hallásunk, hiszen minél nagyobb sebességgel közlekedünk, annál hangosabb szélzajt kell elviselnünk. Az alábbi táblázat megmutatja, milyen sebességgel mennyi ideig haladhatunk a hallásunk kockáztatása nélkül. Az adatok tények…

SebességSzélzaj hangerejeMax. idő halláskárosodás nélkül
100 km/h94 dB15 perc
120 km/h98 dB7 perc
140 km/h102 dB3 perc
160 km/h106 dB90 másodperc

A halláskárosodás okai és hatásai

A belső fül (cochlea) a hallószerv mélyén helyezkedik el és itt található a több ezer szőrszerű idegsejt, amelyek a túlzott zajtól sérülhetnek. Ilyen zaj a szélzaj is, így ennek hatására is. Ha ezek a sejtek károsodnak, nem vagy helytelen információt továbbítanak az agynak. Ez eredményezheti, hogy rosszul hallunk, okozhat fülcsengést, tapasztalhatunk fülzúgást (tinnitus), bizonyos zajokra érzékenyekké válhatunk (hyperacousis), a hangokat eltorzulva hallhatjuk vagy eltérően érzékelhetünk a két fülünkkel (diplacusis).

A motoros füldugó használatának előnyei

A halláskárosodás nem visszafordítható, viszont könnyen megelőzhető. Jó hallásvédőt viselve a szélzaj például nem károsítja hallásunkat. Kiváló minőségű szűrős füldugóval a szélzaj magas, káros hangja csillapodik, amely élménnyé teszi a motorozást. Amellett, hogy a motoros füldugó megóv a halláskárosodástól, számos más előnyt is nyújt.

 • Használatával jobban tudunk koncentrálni az úton, mert nem zavar a hangos szélzaj.
 • Kevesebb energiát igényel a koncentráció vezetés közben.
 • Hallásvédővel az utazás nem csak biztonságosabb, hanem sokkal pihentetőbb is.
 • Alpine MotoSafe Pro Füldugó Motorosoknak

  Alpine Hearing Protection MOTOSAFE PRO Füldugó Motorosoknak

  9.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Alpine MotoSafe Race Füldugó Motorosoknak

  Alpine Hearing Protection MOTOSAFE RACE Füldugó Motorosoknak

  5.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Alpine MotoSafe Tour Füldugó Motorosoknak

  Alpine Hearing Protection MOTOSAFE TOUR Füldugó Motorosoknak

  5.900 Ft (ÁFÁ-val)

Alpine MotoSafe Tour, Race és Pro füldugók

Amikor füldugókról beszélünk, a legtöbb ember a hagyományos szivacsos füldugókra gondol először. Ezek a füldugók gazdaságosak és tompítják a káros zajokat, de számos hátránnyal rendelkeznek egy speciális, szűrővel ellátott motoros füldugókhoz képest. Először is a szivacsos füldugók teljesen lezárják a hallójáratot, így nem csak a szélzaj csillapodik, hanem a navigáció, a kommunikátor és a közlekedési zajok hangereje is. Az Alpine szűrős füldugói a szélzajt biztonságos szintre csökkentik az akusztikus szűrőikkel. Emellett viselésük jelentősen kényelmesebb mint a szivacsos füldugóké. Az általános füldugók néhány óra elteltével irritálják a füleket, az Alpine motoros füldugók viszont egész nap gond nélkül használhatóak. A hőre lágyuló anyaggal történő kialakítás magas fokú kényelmet biztosít, hiszen a füldugók tökéletesen illeszkednek testünk melege által a hallójáratunkba. Az Alpine füldugói az egyetlenek, amelyek rugalmas szűrőkkel rendelkeznek, ezért sisak alatt is kényelmesek. A szűrős füldugók ráadásul több mint 100 alkalommal használhatóak, ellentétben a szivacsosakkal, amelyek egyszer alkalmazhatóak.

Melyik a számodra legjobb motoros füldugó

Választhatunk az Alpine motoros füldugók közül gyengébb és erősebb csillapítással rendelkező típust.

 • Motoros túrázáshoz, nyaraláshoz vagy autó helyetti használathoz válaszd az Alpine MotoSafe Tour-t, amely átlagos csillapítást biztosít (17dB).
 • Amennyiben gyakran motorozol autópályán, versenypályán vagy nyílt sisakod van az Alpine MotoSafe Race erősebb csillapítással rendelkezik (20dB).
 • Mindenféle más helyzetben az Alpine MotoSafe Pro lesz a befutó, hiszen a készlet két pár füldugót tartalmaz, így választhatsz a gyengébb és az erősebb csillapítás közül. Ráadásul a szett része az Alpine Clean tisztítófolyadék.

Őrizd meg a hallásod

A halláskárosodás sajnos nem észrevehető, csak amikor már túl késő. A füldugó megelőzi a halláskárosodást és megakadályozza a motorozás utáni fülcsengést. Így hosszabb ideig őrizhetjük meg hallásunk és még a motorozás is kényelmesebbé válik.


A cikk eredeti forrása

További érdekes olvasnivalók

Neked Ajánljuk

 • Akció! PIONEER ERŐSÍTŐ ÉS MÉLYLÁDA CSOMAG

  Pioneer GM-A3702 Erősítő és TS-WX306B Mélyláda Csomag

  74.800 Ft 55.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! lars-ivan-ha-1-hordozhato-mini-fejhallgato-erosito-tobbfele-szinben

  Lars&Ivan HA-1 Hordozható Mini Fejhallgató Erősítő

  14.000 Ft17.500 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Sennheiser CX 3.00 fülhallgató többféle színben

  Sennheiser CX 3.00 Fülhallgató

  14.900 Ft 12.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer SE-MJ711 Fejhallgató Többféle Színben

  Pioneer SE-MJ711 Fejhallgató

  7.990 Ft 5.490 Ft (ÁFÁ-val)

Blogunkból

Fejhallgató és fülhallgató specifikációk

Hallgathatsz és áttekinthetsz több száz fejhallgatót, de csak egyetlen dolgot tanulhatsz belőlük: mindegyik másként hangzik. Az "átlag felhasználóknak" a dobozok oldalán megtalálható fejhallgató és fülhallgató specifikációk...

Bemutatkozik a Sennheiser CX SPORT Bluetooth Fülhallgató

A Sennheiser új CX SPORT fülhallgatója ragyogó hangzásával teszi örömtelivé az edzéseidet. A fülbe-dugható kivitelű Bluetooth fülhallgató a vezeték nélküli zenehallgatás szabadságát kínálja egy rendkívül könnyű, fröccsenő víz és verejték ellen...

AWEI A920BL Teszt

Az Awei márkanévről valószínűleg nem sokan hallottak még, pedig remek ár/érték arányú fülhallgatóikkal már többször felhívták magukra a figyelmet. Itt van máris az egyik legsikeresebb fülhallgatójuk, az A920BL fülhallgató,...
preloader