74 / 100 SEO Score

Egy 10 éves kutatómunka során német szakorvosok rájöttek, hogy a szubjektív fülzúgás hátterében a külső hangok egy részének a fültől a hallókéregig történő átvitelének megszakadása áll. Az állandó hang kialakulásának oka tehát nem a fülben, hanem az agyban keresendő. A hallókéregben az érintett idegsejtek erre az átviteli zavarra úgy reagálnak, hogy spontán aktivizálódnak, egymásra hangolódnak, működésük szinkronizálódik, és együttesen egy új hangot hoznak létre. Minél fejlettebb az idegsejt-hálózat, annál erőteljesebb lesz az idegsejtjei kóros szinkron aktivitása, és végül az agy megtanulja, rögzíti ezt a fantomzajt, így a fülzúgás tartóssá válik.

 • A lakosság több mint 10%-ának van állandó fülcsengése
 • A tinnitusban szenvedők 93%-a nem fordul orvoshoz
 • A felnőttek 1,6%-a gyakran stresszes a tinnitus miatt
 • A tinnitusban szenvedők 50%-a “zavarónak” vagy “elviselhetetlennek” írja le a fülcsengést

Mi a fülzúgás?

A fülzúgás, más néven fülcsengés vagy latin nevén tinnitus, hanginger hiányában fellépő hangérzet. Azaz a fülzúgás egy olyan hangérzet, amelyet a beteg annak ellenére észlel, hogy közben külső hanginger nem hat rá. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülében, illetve a fejében. Ez a hanghatás lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang. Egyidejűleg többféle hang is felléphet. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni. Legtöbbször csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.
Ideiglenes halláskárosodás során – például egy koncert után – tehát sípoló, zúgó, csengő hangot hallunk. Az agy arra kényszerül, hogy feldolgozza a rengeteg hangot, így termel újabbakat. Az éjszakai életnél ezt “diszkó fül”-nek nevezik. Kisebb, de már fájdalmas hangerő is képes károkat okozni, ezt nevezik hyperacusisnak. Valójában a belső fülben keletkezett károsodás okozza a tinnitust. Az érzékelő szőrsejtek sérülnek, így “hibás” elektromos jeleket közvetít a hallóideg az agyba.
A fülzúgás megelőzése

A fülzúgás megelőzésére ajánlott a füldugó használata

Hogyan előzhető meg a fülzúgás?

A megelőzés minden utólagos kezelésnél hatásosabb! Éppen ezért elsősorban érdemes kerülni a túlzott vagy folyamatos zajt. A nagy hanghatással járó terhelés bárhol érheti fülünket, például munkavégzés alatt, utazás alkalmával vagy egy koncert, fesztivál alkalmával. A különböző hallásvédelmi eszközök közül az egyik legjobb megoldás a füldugó, amely kicsi és bárhol, bármikor használhatjuk.
 • Dolgozhatunk házban, kertben, hajón vagy például az építőiparban. Munkánként változó lehet a szükséges védőeszközök jellege, mint például kesztyű, munkavédelmi bakancs, védőszemüveg, és persze a füldugó. Miközben egy lyukat fúrunk a falba, könnyen érheti fülünket akár 110dB-es hangerősségű zaj is. Egy ilyen erős hang már öt perc alatt maradandó halláskárosodást okozhat. A maradandó halláskárosodás nem hirtelen alakul ki, hosszabb idő kell, hogy az ember egyáltalán észrevegye. Ezért ajánlott a füldugó munkához!
 • Csikorgó gitár, recsegő dobszóló és kemény basszus. Legyünk a színpadon, a stúdióban vagy őrjöngjünk a színpad előtt, semmi sem adhat akkora izgalmat, mint a zene. Nem számít, hogy a te sajátod, vagy a zenekarodé, amatőr vagy profi. A halláskárosodás elkerülése érdekében használj valamilyen hallásvédőt! Ilyen például a füldugó koncerthez.
 • Sehol sem érezhetjük szabadabbnak magunkat, mint egy motoron. A tapasztalt motorosok azonban tudják, hogy fontos a megfelelő hallásvédelem a motoron, hiszen ahogy a sebesség eléri a 100km/h-t, a sisakban hallható szélzaj 94dB-re emelkedik, mely egy 15 perces úton máris károkat okoz a fülnek. Egy jó füldugó motorosoknak nem csak megakadályozza a halláskárosodást, hanem lehetővé teszi, hogy tudjunk egész úton koncentrálni és ne fáradjunk el olyan könnyen vezetés közben.
 • Zenészként, előadóként érdemes valamilyen hallásvédelmi eszközt használni, mert például egy dob könnyen eléri a 100dB-es hangerősséget. Több, mint hét percig hallgatva ezt, nagy esélyünk van a halláskárosodás kialakulására. Sajnálatos módon sokan a profi zenészek közül halláskárosultak már. Eric Clapton például az egyik turnéja után egy ideig teljesen megsüketült. Pedig a zenészek számára nélkülözhetetlen a hallás, mivel a halláskárosodás közvetlenül kihat szakmájukra, szenvedélyükre. Pont ezért kapható speciális füldugó zenészeknek.
 • Mi lehet szórakoztatóbb mint az utazás, akár egy üzleti útra megyünk, akár egy szórakoztató nyaralásra. Az utazás minden része – vonattal, repülővel vagy egyéb közlekedési eszközzel is – ugyanolyan jó időtöltés lehet. De a tapasztalt utazók tudják, hogy például a repülő felemelkedésénél és leereszkedésénél a légnyomásváltozás fájdalmas lehet a füleknek. Ne felejtsük el, hogy a repülő hajtóműjének monoton zaja szintén jelentős támadást jelent a füleknek. Egy utazás alatt rengeteg hangos, zavaró zaj fordulhat még elő, és így könnyen rémálommá válhat az utazás. Főleg, amikor gyerekekkel kell utazni, akik a fájdalmak miatt sírhatnak és türelmetlenebbek. Egy füldugó utazáshoz minden zsebben elfér.
 • A gyerekek játszanak, futkosnak, rohangálnak, és a legszórakoztatóbb, ha nagy zajt is csaphatnak közben. De vannak esetek, amikor ez már túl soknak bizonyul mert például az uszodában vagy testnevelés órán visszaverődik a zaj a falakról. Ráadásul a gyerekek könnyen hajlamosak elveszteni a koncentrációt, főleg ha nagy zajnak vannak kitéve. Az úszás és a zuhanyzás okozta fülgyulladás nagyobb eséllyel jelentkezik gyerekeknél, mint felnőtteknél. Ezért ajánlott termék a füldugó gyerekeknek.

Fülzúgásban szenvedő híres emberek

 • A zene világából: Bono, Phill Collins, Al Di Meola, Paul Gilbert, James Hetfield, Moby, Paul Simon, Eric Clapton, Lars Ulrich, Will I Am
 • A film világából: Steve Martin, Leonard Nimoy, William Shatner, Barbra Streisand, Gerard Butler,