73 / 100 SEO Score

Kutatók állítása szerint a hangos zenének való kitettség egy rock, pop vagy rap koncerten gyakran vezethet átmeneti halláscsökkenéshez, főleg a tizenévesek számára. Ez a fajta hallásvesztés általában 48 órával később elmúlik, de rendszeres ismétlődése következtében akár maradandóvá is válhat a tanulmány szerzői szerint.

Amiről a cikkben olvashatsz:

A koncertek hangereje

A House Research Institute kisebb tanulmánya számolt be arról, hogy a fiatalok 72%-a tapasztalt csökkent hallást egy két-három órás show-n való részvétel után. Az intézet kutatója szerint fontos elmagyarázni a fiataloknak, hogy nem csupán a koncerteken tapasztalható fokozott zajterhelés, hanem az otthon hallgatott hangos zene is károkat okozhat. A tinédzsereknek meg kell érteniük a fokozott zajterhelés okozta esetleges károkat és azok komolyságát, melyek nagyon könnyen vezethetnek hallásvesztéshez.

A többször előforduló 85dB-es hangerősséget meghaladó hang vagy zaj következtében leállhat a fülben lévő érzékeny, apró szőrsejtek működése, emiatt a halláskárosodás tartóssá válhat. A kutatás során 29 tinédzser hallását tesztelték koncert előtt és után. A háromórás műsor alatt, huszonhat számból tíz hangosabb volt száz decibelnél, ami jóval fölötte van az egészségügyi határértéknek.

Menjünk el egy koncertre

A tanulmányhoz a kutatók 29 tinédzsert vizsgáltak, cserébe ingyenes rock koncert belépőt adtak nekik, melyek a színpadtól számolt 15-18. sorba szóltak. A fiataloknak elmondták, hogyan tudnák megőrizni hallásukat, és arra próbálták őket ösztönözni, hogy használjanak füldugót a koncert alatt. Csak három döntött közülük úgy, hogy használni is fogja.

Az előadás alatt három kutató vett részt a fiatalokkal együtt a koncerten és kalibrált hangnyomásmérőkkel ellenőrizték az előadás hangerejét. A háromórás műsor alatt összesen 1645 mérést végeztek a kutatók. Megállapításra került, hogy a hangerősség 82dB és 110dB között mozgott, átlagosan pedig 98,5dB volt. A show alatt összesen huszonhat dalt játszott a zenekar és tíz dal közben mértek 100dB feletti értéket. A kutató jegyezték, hogy ezek a szintek meghaladják a munkahelyek biztonságos előírásainak megfelelő határt.

A kísérlet során kiderült, hogy a résztvevők 72 százaléka szenvedett el részleges halláskárosodást. A tinédzserek 53,6 százaléka úgy vélte, nem hallanak olyan jól a koncert után, mint előtte, 25 százalékuk pedig fülcsengésre vagy fülzúgásra panaszkodott, amit a koncert előtt nem tapasztaltak.

A koncertek hangereje

Nem gondolunk bele abba, hogy milyen terhelést ad fülünknek egy jó koncert

Regenerálódás vagy halláskárosodás?

A kutatók érthetőnek találták a jelenséget, hiszen a koncertek utáni halláskárosodást elsősorban az ingerküszöb-eltolódás okozza, de idővel – miután az ingerküszöb 16-48 óra alatt normalizálódik – a normális hallás is visszatér. A koncert után a résztvevők többsége elvégezte a Distortion Product Otoacoustic Emissions (DPOAE) tesztet, ami a külső szőrsejteket vizsgálja a belsőfülben. A szakemberek ezekről feltételezik ugyanis, hogy a hallás szempontjából a legfontosabb sejtek. A kutatók megállapították, hogy a fokozott zajterhelés következtében a szőrsejtek működése részlegesen vagy teljesen is leállhat, ez pedig maradandó károsodást okozhat.

Tekintve, hogy nem ez volt az első ilyen vizsgálat, a kutatás bizonyítja, hogy a koncertek hangereje károsan hat a hallásunkra. A kutatás vezető szakértője szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy egyértelműen megállapítható legyen a zajkibocsátás káros mivolta. Egyelőre csak feltételezik, hogy a fejlődő szervezet számára az egészségügyi határérték feletti zaj károsabb, mint a felnőttekre. A kutatások folytatása mellett, irányelveket kívánnak felállítani, úgymond útmutatásként a fiatalok számára.

Mi lehet a megoldás?

A kutatók úgy vélik, a koncerteken biztosítani kéne a hangerő biztonságos szintjét, megelőzve az idősebb korban kialakuló neurológiai károsodást és a részleges hallásvesztést. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a kutatási eredmények természetesen nem feltétlenül azt sugallják, hogy ezután a koncertek zajszintjét kellene csökkenteni, és kizárólag ez az, ami halláskárosodást vagy idegrendszeri károsodást okozhat tinédzsereknél és felnőtteknél is.

A kísérlet eredményeire alapozva azonban a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mivel 29 fiatal közül csupán hárman használták a füldugót – annak ellenére, hogy biztatták őket a használatukra -, azt kell feltételezniük, hogy ez az általános hozzáállás. Ennek tekintetében viszont biztosítani kell számukra az egészségkárosodás nélküli szórakozás lehetőségét.

Jópofa ösztönző eszköz lehet egy okostelefonokra telepíthető hangerősség-mérő alkalmazás, bár ezek korántsem hiteles és megbízható mérési eredményt mutatnak. Tájékoztató jellegű információnak azonban jó megoldás, és remekül lehet használni nem csak koncerteken, hanem gyakorlatilag bárhol. Így az ember tisztában lehet vele, hogy milyen hangerősségű hangnak teszi ki magát.

Használjunk füldugót

Az Alpine Hearaing Protection 1995-ben alakult és kizárólag hallásvédelemmel foglalkozik. Az alapítás óta azon dolgoznak – az ügyfelekkel folyamatosan egyeztetve -, hogy tovább fejlesszék termékeket. Több országban végzett felmérések bizonyítják, hogy az Alpine hallásvédelmi termékeit ítélik a szakemberek és a végfelhasználók a legjobbnak. A sikerben nagy szerepet játszik a gyártó egyedi fejlesztésű és szabadalmaztatott technológiai megoldásai, amelyekkel a füldugók a kényelem és a csillapítás szempontjából egyedülállóak. Minden termék feltalálása, tervezése és gyártása Hollandiában történik.

A bulizáshoz, fesztiválokhoz és koncertekhez ajánlott füldugók gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt használhatóak. A rendkívül jól megtervezett, alaposan tesztelt füldugók mélyen ülnek és tökéletesen illeszkednek a hallójárathoz, és minden frekvencián csökkentik a zajt. A füldugó csupán a káros zajt csökkenti egy biztonságos szintre, míg a zene minősége mindig tökéletes marad. Ne féljünk a használatától!

Érdemes lehet elolvasnod bejegyzésünket a kimondottan koncertekre vagy bulizáshoz ajánlott füldugókról, amelyeket az Alpine Hearing Protection gyárt.


A cikk eredeti forrása