82 / 100

A CD-eladások brutálisan zuhanása és a bakelit-eladások csökkenése – vagy maximum stagnálása – nem jelenti azt, hogy az emberek abbahagyták a zenehallgatást. Az online zenei streaming szolgáltatások megjelenésével az emberek minden eddiginél többet hallgatnak otthonaikban, irodáikban vagy bármely más helyen zenei tartalmat, ahol eszközeik csatlakozhatnak az internethez.

A zenei streaming szolgáltatások annyira létfontosságúak az ipar számára, hogy az Amerikai Hanglemezipar Szövetsége (RIAA) most már figyelembe veszi a zene streamingjét az arany és a platina album tanúsításaiban. Kanye West – The Life of Pablo albuma volt az első, amely teljes egészében online lejátszáson alapult, és világszerte több mint 3 milliárdszor játszották le. Egy interjúban Bob Dylan erre azt mondta; “Az idők változnak.”

A legjobb online zenei streaming szolgáltatások 2019-ben

SiriusXM Internet Rádió Tidal Amazon Music LiveXLive Powered by Slacker Spotify Apple Music Deezer Google Play Music iHeartRadio Pandora
Minimum ár / hónap 10.99 $ 9.99 $ 9.99 $ 9.99 $ 9.99 $ 9.99 $ 9.99 $ 9.99 $ 4.99 $ 4.99 $
Szerkesztők értékelése 4,5 / 5 4 / 5 3,5 / 5 4,5 / 5 4,5 / 5 4 / 5 4 / 5 3,5 / 5 3 / 5 3,5 / 5
Legjobb zenei minőség 320 Kbps 1411 Kbps 256 Kpbs 320 Kbps 320 Kbps 256 Kbps 1411 Kbps 320 Kbps 128 Kbps 192 Kbps
Free verzió
Mobil App
Élő adások
Nem zenei tartalmak
Dalszövegek
A legjobb zenei streaming szolgáltatások 2019

Azért egy bakelit néha jól tud esni

A zene streaming funkciók, amelyeket szeretni fogsz

A RIAA lépése bölcs döntés, mivel a zenei streaming szolgáltatások a mindennapi életünk részévé váltak. A legtöbb streaming zenei szolgáltatásnak van némi alapszintű egységessége, például lehetővé teszi testre-szabható csatornák létrehozását, ám egyedülálló tulajdonságuknak köszönhetően némelyik kiemelkedik a nagyon zsúfolt csomagokból. Például a Tidal büszke a hangminőségre, és olyan prémium Hi-Fi minőséget nyújt, amely tömörítetlen 1411 kbps FLAC audio stream-eket kínál. Ezek bőven meghaladják a tipikus adatfolyamot vagy a már rég nem használt MP3 fájlokat.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb online zenei szolgáltatás streamje a 128Kbps és a 320Kbps tartományban van, a Tidal hangminősége meglehetősen lenyűgöző. A Tidal stúdióminőségű audio zeneszámokat kínál a Master Quality Authenticated audio codec-el. Ezek a FLAC-alapú zenefájlok félelmetesnek hangzanak egy arra alkalmas eszközön.

Néhány szolgáltatás, például a Slacker és a Spotify által üzemeltetett LiveXLive, ingyenes opciókkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy kipróbálhassuk a szolgáltatást, míg mások, például az Amazon Music Unlimited és a Tidal szigorúan prémium élményt nyújtanak (általában havonta 10 USD-tól kezdve). Számos szolgáltatásnak van dalszövege kiírás funkciója is, így kedvedre énekelhetsz kedvenc előadóddal. Ezenkívül egyes szolgáltatók nyújtanak úgynevezett családi csomagokat, amelyek 4-6 főnek biztosítják az online zenehallgatás lehetőségét havonta 14,99 USD összegért.

A legtöbb szolgáltatásban sok különbség van az ingyenes és a fizetős zenei streaming szintek között. Az ingyenes fiókok általában korlátozzák a dalok léptetésének képességét, és audio- vagy videoformában hirdetéseket jelenítenek meg. Az ingyenes szintek alkalmi hallgatóknak vagy olyan embereknek szólnak, akik úgy gondolják, hogy nem érdemes egy fillért sem költeni zenére. A prémium fiókok azonban korlátlan számú ugrást, igény szerinti lejátszást és egyéb finomságokat kínálnak. A fizetős szolgáltatási szintek olyan ügyfeleknek szólnak, akik valóban szeretnék feltárni egy zenei streaming szolgáltatás mélységét.

Ezen túlmenően, a szolgáltatások mindegyike mobilalkalmazásokat is kínál, így a dallamok élvezéséhez nem kell a számítógépet használni. A mobilalkalmazások értékes funkciója, hogy a zeneszámokat offline módon is lejátszhatjuk, azonban ez a szolgáltatás általában a prémium előfizetők számára fenntartott. Ez a technológiai opció kiváló megoldás arra az esetre, ha korlátozott lenne a mobilhálózat lefedettség.

Még mélyebben a szolgáltatásokat megnézve ettől is nagyobb szolgáltatási lehetőségeket is találunk. A LiveXLive például megkülönbözteti magát az ABC News frissítéseivel, így nem maradhatsz le a friss hírekről. A Tidal koncert- és sportjegyeket árusít, és szakértői szerkesztőséggel rendelkezik, amely teljes hosszúságú cikkeket készít. Az Amazon Music Unlimited lehetővé teszi, hogy feltöltsd saját audio fájljaid, és adatfolyamként továbbítsd azokat a cég katalógusában szereplő dalok mellé.

Nagyon sok tartalom fedezhető fel az egyszerű zenén kívül és kijelenthetjük, hogy ezek a platformok gyorsan átalakulnak az egyszerű zenei streaming szolgáltatásokról az általános streaming audio szolgáltatásokra.

Spotify 2019

Spotify 2019

Néhány kellemetlenség

Sajnos, ebben a zenei vadonban, a pénznek köszönhetően egyes platformok megszereznek vagy elvesztenek tartalmakat. Taylor Swift, Prince és más művészek albumainál is tapasztalható, hogy eltűnnek az streaming platformoktól, majd később újra megjelennek. Ennek oka az alacsony jogdíj. Az előadóművészek kompenzációja mindig is hátráltatta a hangfelvételt, és a zenei streaming megjelenésével ez a probléma nem tűnt el – valójában éppen ellenkezőleg.

A Tidal célja például az, hogy kitűnjön a tömegből, mint egy olyan platform, amely a művészek megfelelő fizetésének ötletére épült. Ez volt az egyetlen szolgáltatás, amely egy rövid időre például Prince teljes életművét tárolta – bár ma már nem ez a helyzet. Bizonyos esetekben nem lehet lejátszani bizonyos dalokat igény szerint vagy csak egy bizonyos témájú csatorna határain érhetők el. A tartalmi korlátozások, a hiányzó művészek és műsorszámok továbbra is problémát jelentenek a térben, bár a helyzet az utóbbi években jelentősen javult.

A Te döntésed

Szerencsére nem kell sokat keresgélned a számos szolgáltatás között, hogy megtaláld azt, amelyik a legjobban megfelel hallgatási igényeidnek. Az alábbiakban röviden összefoglaltuk a szolgáltatások negatívumait és pozitívumait. A cikk tetején pedig egy táblázatban látható, hogy melyek a fő funkcióik. Nézd meg az értékeléseket és a táblázatot, hogy megtudhasd, melyek a legjobb online zenei streaming szolgáltatások 2019-ben és melyik a legmegfelelőbb a zenehallgatási ízlésedhez.

Akikről nem esett szó

Ha kíváncsi vagy, hogy miért nem szerepelnek bizonyos zenei streaming szolgáltatások ebben a cikkben, akkor itt van egy egyszerű válasz. Nagyon valószínű, hogy sokan megszűntek vagy éppen nagyon újak. Például az AOL Radio már nem létezik, és az Rdio pedig eladta a technológiát a Pandora-nak. Arra számíthatunk, hogy az elkövetkező néhány évben még több szolgáltató fog kihullani a fenti tízes listából, mivel olyan sokan nyújtanak nagyjából hasonló szolgáltatásokat.

Ez nem azt jelenti, hogy ugyanazok! Olvass tovább, és megtalálod a legjobb online zenei streaming szolgáltatások előnyeit és hátrányait. Helyezz fel egy jó fejhallgatót vagy csavard fel a hangszórók hangerejét, és fedezd fel a Számodra legjobb szolgáltatást.

Apple Music 2019

Apple Music 2019

A legjobb online zenei streaming szolgáltatások összehasonlítása

 1. SiriusXM Internet Radio
  • Előnyök: Számos élő beszélgetési műsor, sport- és zenei csatorna is elérhető rajta. Képes a számok szüneteltetésére és visszatekerésére. Hasznos TuneStart riasztási rendszer. Zeneszám ajánlások. Mély csatorna testreszabási lehetőségek. Exkluzív tartalmak.
  • Hátrányok: Nincsenek dalszövegek. Már nem rendelkezik a kiváló Start Now funkcióval.
  • Amiért ajánlott: A SiriusXM Internet Radio tiszta hangja, a számos élő állomás és a beszélgetős műsorok sora miatt elengedhetetlen a rádió streaming rajongói számára.
 2. Tidal
  • Előnyök: Kiváló hangminőség. Hosszú formátumú szerkesztői darabok. Témás lejátszási listák. Lejátszás igény szerint. Exkluzív backstage tartalom, Élő közvetítések és koncertek. Hozzáférés a koncert- és sportjegyekhez.
  • Hátrányok: Hiányos dalszövegek. Néhány versengő szolgáltatás szélesebb skálát kínál az audio tartalmakhoz. Nincs ingyenes verzió.
  • Amiért ajánlott: A folyamatosan fejlődő Tidal egy kiváló zenei streaming szolgáltatás, különösen azoknak a hallgatóknak, akik kiváló minőségű hangot szeretnének. Ajánlott még azoknak is, akik biztosan nem akarnak lemaradni a friss koncertekre és sporteseményekre szóló jegyekről.
 3. Amazon Music Unlimited
  • Előnyök: Nagy zenei könyvtár. Finoman görgethető dalszövegek. Hasznos Alexa-specifikus szolgáltatások. Szoros integráció az Amazon készülékcsaláddal. Sok árképzési opció.
  • Hátrányok: Nincs ingyenes verzió. Hiányoznak a nem zenei tartalmak. Az asztali alkalmazás már nem engedi feltölteni a zenefájlokat.
  • Amiért ajánlott: Az Amazon önálló streaming zenei szolgáltatása érdekes alternatívát kínál a piacon lévő sok versengő termék számára, különösen az Echo vagy Fire TV hardvereket birtokló emberek számára.
 4. LiveXLive Powered by Slacker
  • Előnyök: Kiválóan kialakított állomások és szórakoztató lejátszási listák. Intuitív tervezés. Kiváló DJ-k. Opcionális hírfrissítések.
  • Hátrányok: Nincs családi előfizetési csomag. Hiányzik a dalszöveg.
  • Amiért ajánlott: A megújult LiveXLive ötvözi a zenei streaminget a Slacker Radióból ismert élő zenei DJ-k játékával, így az egyik legteljesebb streaming szolgáltatás a mai piacon.
 5. Spotify
  • Előnyök: Baráti lejátszási listák. Opcionális asztali alkalmazás, amely lehetővé teszi a helyben tárolt audio fájlok lejátszását. A prémium fiókok lehetővé teszik bizonyos albumok meghallgatását, mielőtt azok megjelennének. Cool Archie képregények. Videó. Podcastok.
  • Hátrányok: Nincs élő rádió vagy opcionális informatív DJ.
  • Amiért ajánlott: A funkciócsomaggal ellátott Spotify, ingyenes és prémium változatban egyaránt elérhető, kiváló streaming zenei szolgáltatás, amely baráti lejátszási listákkal, korai albumhoz való hozzáféréssel és akár az Archie digitális képregényekhez való hozzáféréssel is büszkélkedhet.
 6. Apple Music
  • Előnyök: 45 millió dal. Exkluzív albumok és az Apple’s Beats 1 rádióállomás. Offline lejátszás. A Siri és az Apple Watch integrációja. Családi csomag előfizetési opció Kiváló videó lejátszási listák. Hírek és sporttartalmak. 90 napos ingyenes próbaverzió.
  • Hátrányok: A kurátor listák lehetnének specializálhatóak. A könyvtárhoz nem férhetünk hozzá webböngészőből. A szociális média hiányosságai. Nincs korlátlan ingyenes verzió.
  • Amiért ajánlott: Az Apple Music exkluzív albumokkal, valamint a Siri és az Apple Watch kompatibilitással büszkélkedhet, ám ez a jól lekerekített streaming zenei szolgáltatás, amely valószínűleg nem fogja megdönteni a Slacker Radio vagy a Spotify népszerűségét.
 7. Deezer
  • Előnyök: 53 millió dal. Családi és tanulói előfizetési opciók. Élő rádió. Dalszöveg. Podcastok. MP3 fájlokat tölthetsz fel. Ingyenes verzió.
  • Hátrányok: Nincs offline mód az asztali alkalmazásban. A mobilalkalmazások nem tartalmazzák az MP3 kompatibilitást. Az élő rádióműsorok nem tekerhetőek vissza. Nincs ingyenes mobil verzió.
  • Amiért ajánlott: A tartalmakkal borított Deezer egy jól lekerekített streaming zenei szolgáltatás, bár hiányzik a versenytársaknál megtalálható szórakoztató extrák némelyike.
 8. Google Play Music
  • Előnyök: Jó hangminőség. Rengeteg zene. Linkek a YouTube-videókhoz. Lehetőség dallamok megvásárlására a Google Play Áruházból. Megfizethető családi előfizetés opció.
  • Hátrányok: Bosszantó beállítás. Nincs dalszöveg. Több nem zenei tartalomra van szükség.
  • Amiért ajánlott: A Google Play Music, zárt rendszerével, valamint a YouTube és a YouTube Red integrációval több egyedi funkciót kínál, mint a szokásos streaming zenei szolgáltatások.
 9. iHeartRadio
  • Előnyök: Sok élő és kurátus művészi közvetítés. Dalszöveg. Az előadó művészek leírásai és hírcikkek. Események szakasz.
  • Hátrányok: Katalógus lyukak. Nem lehet visszatekerni az élő rádióadást. Nincs családi előfizetés opció. Nem vonzó a design.
  • Amiért ajánlott: Az iHeartRadio megpróbálja egyesíteni az élő rádiót és a kurátus katalógust, de a streaming zenei szolgáltatások közül hiányzik a riválisoknál megtalálható számos szolgáltatás, és az interfész nehézkes.
 10. Pandora
  • Előnyök: Korlátlan számú ugrás, korlátlan visszajátszás és hirdetésmentes hallgatás a Pandora Premium segítségével. Jó dal ajánlási motor. Dalszöveg. Családi előfizetési terv.
  • Hátrányok: Nincs élő tartalom. Egyes zeneszámok nem állnak rendelkezésre igény szerinti streaming céljából. Kategória szerint nem lehet böngészni.
  • Amiért ajánlott: Az egyszer úttörő streaming zenei platformon végre megvan minden szolgáltatáskészlet, hogy versenyezzen a rivális szolgáltatásokkal, bár most még biztosan nem csökkenti a legjobb szereplőket a piacon.

Írta: Balogh Zoltán

Forrás: PCMag

Képek: Pixabay