82 / 100

Az Awei A980BL sport Bluetooth headset fülhallgató épp hogy 10 ezer forint. Nagy energiával vetettem bele magam a kicsomagolásába, mit tudhat ennyiért manapság egy BT fülhallgató? Annyit azonban itt meg kell említenem, hogy a BT jelátvitel koránt sem olyan hangminőséget biztosít, mint azt a vezetékesnél megszoktuk.

Awei A980BL

Az eddig tesztelt hasonló készülékek árai nem igazán lehettek vonzóak a széles néptömegek számára. Miért adjak ki csak azért 20-30 ezer forintot, hogy vezeték nélküli fülhallgatót hallgassak? Ennyi pénzért még a hangminőség sem tökéletes? Képzeletem által generált kérdések, de számtalan felhasználó, olvasó gondolkodhat hasonlóan. Annyit azonban itt meg kell említenem, hogy a BT jelátvitel koránt sem olyan hangminőséget biztosít, mint azt a vezetékesnél megszoktuk. Tehát nem (csak) a fül és fejhallgatók hibája, a vezetékes hangminőségtől való elmaradás.

Működés

Az Awei A980BL  gyorsan kapcsolódik, ha  a csatlakoztatni kívánt készülék már megjegyezte. A következő kapcsolódás már teljesen automatikus. Nagy testű vezérlő panelje könnyen kezelhető, a szokásos kiosztásban. Középen be/kikapcsoló és stop gomb, fenti gomb hangerő fel és előre léptet (hosszan). Értelem szerűen a lenti ezeknek az ellentéte. Semmi bosszantóval nem találkoztam. A hatótáv példás, 8-10 méterre ott hagyhatjuk a telefonunkat. Nem APT-X-es de 4.0 BT szabványt használ, ennek megfelelően minden jelenleg használt átviteli kényelem rendelkezésünkre áll. 4 óra zenét, 6 óra beszélgetési és 200 óra rendelkezésre állási időt ígér a gyártó. Ebből a zenei idő stimmel, a többit nem mértem le, nem vagyok aszkéta.

Tartozékok

Az Awei A980BL nem tartalmaz sok kiegészítőt. Tartozékként 3 pár fülgumi illeszték és egy USB micro – USB kábel jár a töltéshez. Papír dobozba van csomagolva, nem cifrázták, de hát nem is kell több.

Hang

Nos ettől tartottam a legjobban és itt ért a legnagyobb meglepetés. Az sport fülhallgató V karakterű, de a mélyek nem ülnek rá a többi tartományra. Szerintem nem annyira hangsúlyosak, de azért érezzük, hogy jelen vannak. Magasait inkább egy leheletnyi érdesség jellemzi (BT átvitel, ez egyértelműen hallatszik) de egyáltalán nem vészes, nem zavaró, vagy hallgathatatlan. Sőt! A meglepetés most jön, ugyanis a közép hangok igazán szépen szólnak, meghatározva, teljessé téve ezzel a hangképet. Összességében semmi kivetni valót nem találok a hangjában, mint írtam is, meglepetést okozott. Klasszikus zenén és jazz-en is jól teljesít, semmi szégyenkezni valója nincs nagyobb, drágább BT társai előtt.

Awei A980BL teszt

Buean Vista Social Club: Átlagos térrel indít az Awei A980BL sport Bluetooth headset fülhallgató. Ochoa és Ferrer hangjai tökéletesen jók…hmmm…gitárok is szépen zengenek, most nem is hallom a BT zaját. Persze hallottam már nagyobb teret is vezetékestől, de az nem ebben az ársávban mozgott. Megmondom őszintén, le vagyok nyűgözve. Bach Piano Concerto – Murray Perahia: Azon aggódom, nehogy eltűnjön Perahia zongorája, de szerencsére erről szó nincs, sőt! Nagyon egyben van a zenekar, talán érezni egy kis kiemelést 4-6 kHz környékén, de teljesen rendben van az összhatás. Vonósok sem ülnek rá semmire, a zongora szépen duruzsol, mély regiszterek rendben. Térben jól elkülönül, bár itt sem a tér mélysége és tágassága a fő erény, de ezt megbocsátom neki. Gogo Penguin – Quiet Mind: Újabb gyilkos felvétel, progresszív jazz. Na ezt sem gondolták volna a készítők, hogy ezzel a felvétellel fogják majd egyszer a fülest tesztelni… Zongora itt kissé érces, cinek szintén, basszus rendben, tehát sem túl erős, sem túl gyenge. Tér jó, elkülönülés rendben, de a bluetooth kiemelései nem igazán tesznek jót a manchesteri fiúk muzsikájának. Two steps from Hell: Na jó, térjünk vissza arra amire az Awei A980BL sport Bluetooth headset fülhallgató terméket tervezték. Modern, könnyűzene. Bár ez épp nem az, de modernebb, mint az eddigiek és itt már azért kevesebb kivetni valót találunk. Ércesség itt is jelentkezik, sok hangszernél kissé összezavarodik, de összességében megfelelő teljesítményt nyújt.

Értékelés

Mindenképp modernebb műfajokra, kevés hangszert tartalmazó zenékre ajánlom. Itt brillíroz, szerintem ennyiért nem kapunk BT fronton jobb hangminőséget más gyártónál sem. Óriásölő-e az Awei A980BL fülhallgató? Azt hiszem, nem. Kategóriájában viszont egy nagyon tisztességes megszólalást kapunk. Ajánlom mindenkinek, aki megfizethető árú, ám hallgatható BT fülest keres!
Forrás: Muzix Blog