A sütik segítenek nekünk abban, hogy folyamatosan jobbá tegyük weboldalunkat, így kérjük engedélyezd a használatukat az "Elfogadom" gombra kattintással.

Ez által igyekszünk minél kényelmesebbé tenni a böngészésedet. Az adatkezelési tájékoztatónkban elolvashatod, hogy milyen sütiket és mire használunk, illetve ha szeretnéd, a beállítások módosítása alatt személyre is szabhatod.

Bluetooth 5: minden amit tudnod érdemes

Bluetooth 5: minden amit tudnod érdemes
A vezeték nélküli fejhallgatók és a hordozható eszközök egyre népszerűbbé válásával napjainkban a Bluetooth gyakoribb, mint valaha. Tény, hogy a technológia fejlesztését felügyelő Bluetooth Különleges Érdekegyeztető Csoport (BSIG) szerint a gyártók 13,9 milliárd Bluetooth-kompatibilis eszközt fognak szállítani 2020-ig. Jó hír a vásárlóknak, hogy a technológia folyamatosan javul, hiszen a Bluetooth 5 minden eddiginél erősebb, nagyobb hatótávolságú, nagyobb sebességű és több adókapacitást biztosít. Hatalmas potenciállal rendelkezik a "tárgyak internetje" és a vezeték nélküli zenehallgatás területén egyaránt. De mi mást kell még tudni róla?

A szabvány következő generációja a Bluetooth 5, amely továbbra is a vezeték nélküli adatátvitel egyik legfontosabb eleme az okostelefonoknak, táblagépeknek, vezeték nélküli fejhallgatóknak, laptopoknak, asztali számítógépeknek, bluetooth hangszóróknak és egyéb eszközöknek. A Bluetooth lehetővé teszi, hogy készülékeid vezeték nélkül kommunikáljanak egymással. Azt is lehetővé teszi, hogy a hangokat egy vezeték nélküli hangszóróra tegye, így hallgathatod kedvenc zenéidet otthon, a parkban vagy a tengerparton. Ez a Bluetooth legújabb verziója, sokkal erősebb, mint elődjei. Az alábbi videó elég jól és látványosan elmagyarázza a Bluetooth 5 felhasználásának lehetőségeit.

Mennyire hatékony a Bluetooth 5?

Nagyon. Összehasonlítva a Bluetooth 4.2 verzióval kétszer olyan gyors és nyolcszor annyi adatot képes átvinni. Ha kemény statisztikát akarsz; 2Mbps sávszélességről beszélünk az új szabványnál. A gyakorlatban ez gyors és megbízható over-the-air kapcsolatot jelent, ami például gyorsabb firmware-frissítést és adatfeltöltést eredményez. A mintegy 240m (vagy 800 láb) körüli nagyobb hatótávolságnak köszönhetően a vezeték nélküli hangszórók és a fejhallgatók sokkal távolabb működtethetőek a hangforrástól, mint a Bluetooth 4.2 esetében. A Bluetooth 5 lehetővé teszi a tárgyak internetes eszközökkel való teljes körű lefedettségét, például biztonsági kamerákat, intelligens hűtőket, intelligens termosztátokat és így tovább.

Ráadásul, az egyre népszerűbb 2,4 GHz-es frekvenciasávon a műsorszóró csatornák hatékonyabb kihasználása révén megnyitja az utat a "gazdagabb, beacon-alapú Bluetooth megoldásoknak". Más szóval, több vezeték nélküli kapcsolatot telepíthetnek bárhová, a sportstadionoktól a bevásárlóközpontokig. A Bluetooth 5 verzióval egyáltalán nem probléma egynél több vezeték nélküli fejhallgatót egyetlen hangforráshoz csatlakoztatni. Sőt, ha a készülékednek van arra rendelt funkciója - például a Samsung Bluetooth Dual Audio -, akkor mindegyiket függetlenül tudod beállítani. A Bluetooth 5 a 2.4GHz és a szomszédos LTE sáv élein is érzékeli a zavarokat, és automatikusan megakadályozza azokat. Ennek eredményeképpen a zenehallgatás zavartalanabb mint eddig.

Mely eszközök kompatibilisek a Bluetooth 5-el?

Jelenleg nincs sok Bluetooth 5 eszköz. A Samsung Galaxy S8 az első olyan telefon, amely a technológiával dolgozik, de eléggé magányos evvel a funkciójával. Hiába a nagyobb hatótávolság vagy a gyorsabb sebesség, ha jelenleg még nem kapható hozzá Bluetooth 5 fejhallgató vagy hangszóró. Várhatóan az év vége előtt már ezeknek is meg kell érkezniük a piacra.

A Bluetooth 5 javítja a hangminőséget a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók számára?

Sajnos nem. Az új szabvány hangsúlya a "tárgyak internetje" és a szélesebb kapcsolódási és felhasználási lehetőségeken van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a zenerajongóknak nem lesz semmilyen előnyük. A vezeték nélküli fejhallgatók és a hangsugárzók sokkal távolabb működnek a hangforrástól, és ugyanazt a hangot több fejhallgatóhoz vagy hangszóróhoz is továbbíthatod. A Bluetooth 5 azonban tovább javíthatja az akkumulátor élettartamát, mivel hatékonyabban működik. Kevesebb energiát fog használni, ami a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók számára hosszabb akkumulátor élettartamot jelent. De korai még erről beszélni, hiszen a "puding próbája az evés".

A cikk eredeti forrása