66 / 100 SEO Score

Bryan Gardiner a Wired szerkesztője egyszer egy cikkben ezt írta: “Nincs bizonyíték arra, hogy bármit is teszel a rendszeres használat előtt új fejhallgatóddal vagy fülhallgatóddal, az hatással lesz a későbbi hangzásra. Úgy gondolom ez a bejáratás körüli misztikum csak zavart kelt a fejhallgatókkal kapcsolatos témákban. A “hívők között” ugyanis általánosan elfogadott menetrend egy új fejhallgató bejáratása  – több tucat vagy több száz órán keresztül -, gyakran fehér zaj, rózsaszín zaj és barna zaj lejátszásával.  

A “miért” a bejáratás mögött a meghajtókkal kapcsolatos. A bejáratás támogatói azzal érvelnek, hogy a meghajtók rugalmasabbá válnak bizonyos használat után, így változtatva meg az általuk lejátszott hangokat. Állítólag ez a beégési idő javítja a fejhallgató hangját, de sokak szerint ez csak időpocsékolás.

“Mint az audiophile birodalmában sok minden, ez is egy furcsa kis szokás. A pszichológia, a tudomány, a marketing és az örökké szubjektív “hangminőség” metszéspontjában ülő szokás.” írja Gardiner.

Bizonyíték vagy csak pszichológia?

Matt Engstrom, a Shure termékek felügyeletének igazgatója azonban azt mondta egyszer, hogy “bizonyíték van arra, hogy a nagyobb fejhallgatók meghajtói esetében tapasztalhatóak a bejáratás hatásai”. Azt azonban érdemes tudni, hogy nincs iparági meggyőző szabvány a bejáratás módjára. Erről a folyamatról kevés valódi, gyártó által mért adat áll rendelkezésre, amely persze nem jelenti azt, hogy a bejáratás teljesen értelmetlen.

Az Inner Fidelityben Tyll Hertsens audio szakértő két AKG Q701-et tesztelt úgy, hogy az egyik párat  több mint 100 órás beégési időszaknak vetette alá. A Hertsens által készített grafikák időbeli változást mutattak a fejhallgató által előállított hangok között, de a változások nem voltak elegek ahhoz, hogy meggyőzzék arról, hogy az égési folyamat volt felelős ezekért a változásokért. “Bár az adatok csak nagyon kis különbségeket mutattak, az adatok egyértelműen jobbak voltak a bejáratott modellnél. Számomra mégis úgy tűnik, a megfigyelt változás nagy része a mozgásnak köszönhetően, különösen az 5 kHz feletti frekvenciákon. Különösen a frekvenciaválasz változása volt megfigyelhető az alapvető rezonancia körül a 80 Hz-es frekvencián és THD-ban (teljes harmonikus torzítás) ugyanazon a frekvencián és körülbelül 40 Hz-en.” mondta el tapasztalatait Hertens.

Később egy-vak próbát végzett, és képes volt megkülönböztetni egy bejáratott pár Q701-et olyan párokból, amelyet nem égettek be. Hertsens erről ezt mondta: “Nyilvánvaló számomra, hogy tapasztalható és valóban hallható különbség van a Q701 fejhallgatóban történő bejáratás után. Láttam a mért különbségeket, és most hallottam is a különbségeket miközben a mért különbségek kicsik. Azt hiszem az ember hallórendszere gyönyörű és érzékelni képes – néha tudatosan és néha tudat alatt – a finom különbségeket. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a bejáratás hatásai léteznek, azonban a legtöbb ember nem veszi észre valóban ezeket a változásokat, sokkal inkább egyszerűen megszokja a fejhallgató hangjait.”

“A hangzáshoz való hozzászokás” magyarázatot adhat arra, hogy egyes audiofilmek miért gondolják, hogy a fejhallgatók jobban hangzanak a bejáratás órái után. Itt jön azonban egy újabb misztikum, hogy mivel és hogyan járassuk be a fejhallgatót? Természetes módon az általánosan hallgatott zenei kedvenceink menjenek folyamatosan a bejáratás ideje alatt, vagy esetleg különböző zajokkal érdemes bombázni a fejhallgató meghajtóját? Sokan azt mondják az utóbbi esetében a bejáratás utáni szebb hangzás csak “placebó” lehet.

Fejhallgató és fülhallgató bejáratás

A fejhallgató és fülhallgató bejáratás témakörével sokan foglalkoznak

Bejárassuk vagy ne?

De, akkor mi az igazság, hiszen senki sem tudja megmondani pontosan, hogy van-e értelme illetve amennyiben igen, pontosan hogyan kell bejáratni a fej-és fülhallgatókat? Más szóval, ha úgy gondolod mégis bejáratot új kütyüdet akkor vigyázz a javaslatokkal, amelyekkel beégeted a fejhallgatódat.

A JLab Audio például azt javasolja a felhasználóknak, hogy járassák be használat előtt a termékeket. Azt állítja, hogy a fejhallgató membránja “gyenge” lehet, ha először csomagolod ki a dobozból. Azt tanácsolja rendszeres szünetekkel kell bejáratni a termékeket, nem pedig maratoni munkamenetben. Sokan a szakmából továbbra is vitatják az állítás tudományát.

“A Shure az 1997-ben indított E1 fülhallgató egy-egy példányát folyamatosan hasonlították össze pár alaposan használt modellel. A Shure mérnökei a fülhallgatók aktívan értékesített 15 éve alatt újra és újra ugyanazt a következtetést vonták le: a kis átalakítók által előállított hang a végső tesztelés során ugyanaz a hang, amelyet egy nap múlva, egy év múlva és öt év múlva hallasz.” – írja Gardiner. Gardiner azzal érvel, hogy a fejhallgatókat úgy tervezték, hogy azonnal használatba vegyék őket. A gyártók számára nem lenne alkalmas olyan termékek gyártása, amelyek hosszú időtartamot igényelnek ahhoz, hogy optimálisan teljesíthessenek. Ugyanakkor, miközben a fejhallgatókat nem úgy tervezik, hogy be kelljen őket járatni, ez nem jelenti azt, hogy a beégetés végső soron nincs hatással a hangzásra.

Tyll Hertsens később még egy mélyreható tesztet végzett, és egy pár AKG Q701 fülhallgatót égetett több mint 300 órán keresztül. Arra a következtetésre jutott, hogy a beégés valóságos jelenség – vagy legalábbis, hogy némi változás kimutatható az idővel. De ezek nagyon, nagyon kicsi változások. “Az emberek általánosságban túlzóan beszélgetnek a bejáratásról. A túrázó csizmáim is betörnek a használattal és az idővel, de ettől még ugyanazok maradnak.” – nyilatkozta.

Személyes tapasztalat és végszó

Mi itt a MobilZene webáruháznál az elmúlt héten teszteltünk pár fejhallgatót. Kicsomagoltuk a fejhallgatót és különböző zenei stílusokkal kezdtük el hallgatni őket pár órán keresztül. Azt tapasztaltuk, hogy egyes termékeknél a dobozból való kicsomagolás után a hangkép fátyolos volt. Szépen szólt a fejhallgató, de olyan érzés volt mintha valami szűrőn keresztül lehetett volna hallani az előadók dalait. Gondoltunk egyet és barna, rózsaszín és fehér zajokkal kezdtük el bombázni a fejhallgató meghajtóit két órás munkamenetekben úgy, hogy közötte 6-8 órát hagytuk pihenni. Bevetettünk még egy trükköt; először halkan, majd közepes végül magasabb hangerőn játszottuk le a vegyes zajokat. Tapasztaltunk ugyan változást, de azután áttértünk a vegyes zeneszámok, közepes hangerővel történő lejátszásához. Négy-öt ilyen meghajtás után a fátyol eltűnt a hangképről…

Van egy egyszerű megoldás: ne járasd be a fej-és fülhallgatót folyamatosan lejátszott fehér, rózsaszín vagy barna zajjal. Sokféle zene  megszakított lejátszásával járasd be őket ha gondolod és közben folyamatosan figyeld a változásokat. Így az agyad és a füled folyamatosan alkalmazkodik az új fejhallgatóhoz. És ha a fejhallgató meghajtóinak valóban használ a bejáratás és ettől valóban másképpen szólnak, akkor néhány nappal a vásárlás után megérkezel a zenehallgatás valódi, boldog élményéhez.

Fejhallgató és fülhallgató bejáratás

Az alábbi gyűjteménnyel például kiválóan elvégezheted a bejáratást.


A cikk eredeti forrása