74 / 100

Amikor elmegyünk egy nagyobb szaküzletbe, ahol fej- és fülhallgatókat tudunk vásárolni az első sokk akkor ér minket, amikor megállunk a polcok előtt. Megszámlálhatatlan termék hosszú sorokban, ugyanolyan dobozokban, ugyanolyan kinézettel. Mi történik ilyenkor? Párszor elsétálunk a termékek előtt, majd megérzésre kiválasztunk egyet a sok közül. Forgatjuk a dobozt és ekkor ér minket a második sokk, az a rengeteg apró betűvel feltüntetett információ, amely arra való (elviekben), hogy bemutassa a kiválasztott fülhallgató alap tulajdonságait. De mit jelentenek a fejhallgató és fülhallgató specifikációk?

Mielőtt elmondanánk, hogy a különböző specifikációkról mit érdemes tudni, röviden áttekintheted, hogy miről is olvashatsz bejegyzésünkben.

Fejhallgató és fülhallgató specifikációk

Kezdjük a frekvencia-átvitellel. Ennek az elemnek nagyrészt elméleti értéke van, amit mérni lehet ugyan, de csak akkor, ha a specifikáció -3 vagy -10 dB toleranciát tartalmaz. Amennyiben ez nem így van a specifikáció nem jelent semmit. Kevés márka biztosítja ebben a formában a frekvenciaátvitel értékét. Érdemes hát olyan termékeket keresni ahol a gyártó ezt a specifikációt például 15-28.000 Hz (-3 dB) formában adja meg. A frekvenciaátvitel specifikáció első száma a fejhallgató reprodukálható legmélyebb mély-frekvenciájára utal, tehát minél kisebb ez az érték annál jobb. A második szám a legmagasabb frekvenciára utal, amelyet a fejhallgató képes reprodukálni, és itt is a minél magasabb érték a jobb.

Ha a fejhallgató és fülhallgató specifikáció magas – például 23.000 Hz-nél nagyobb – értéket jelöl, az már jó jel. Nyilvánvaló azonban, hogy ezeket a nagyon magas frekvenciák csak kevesen hallják. Sőt, egyes kutatások szerint csak a 20 éves kor felettiek képesek érzékelhetően hallani ezeket a hangokat. Ami a mély basszust illeti; a legjobb basszust csak akkor lehet elérni, ha a fej-és fülhallgatók “légmentesen” záródnak. Igazán élvezhető basszust ezért általában csak zárt kialakítású, a teljes fület körülölelő fejhallgatóval, vagy megfelelő méretű fülbe dugható fülhallgatóval élvezhetünk. Sajnos, a fejhallgatók esetében a fej formája, a szemüveg vagy a hajunk mennyisége, elhelyezése módosíthatja a megfelelő tömítést, amelyet a basszus megszenved. Minél tökéletlenebb a zárás, annál nagyobb a mély-hangok vesztesége. Ennek ellenére a jól kialakított zárt fejhallgató mélyebb mélységgel rendelkezik, mint a nyitott kivitelű fejhallgatók. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyitott fejhallgatók rosszabbak, de ezeknek a modelleknek a  basszushangjai sokkal konzisztensebbek.

A fülhallgatók esetében a felhasználó fülcsatornájának hossza, átmérője és görbületei szintén befolyásolják a hallgató által észlelt frekvenciaátvitelt. A hallójáratunk ráadásul a nap folyamán állandó változás alatt van, ugyanis hatással van rá például a hőmérséklet vagy a mozgás. A jó hír az, hogy a legtöbb ember füle meglehetősen közel áll a gyártók tervezési céljaihoz, de nem lehet tudni, hogy a Te füled közel áll-e az átlaghoz. Ezen a problémán nem segít az egyedileg legyártott fülhallgató sem, sokkal inkább segít például egy megfelelő zártságot és illeszkedést biztosító – például memóriahab fülilleszték. Ez teljesen felveszi a hallójárat mozgását és teljesen észrevétlenül leköveti az apró mozgásokat is.

Következzen az impedancia. Mit gondolsz az alacsony impedanciájú fejhallgatók – 32 ohm alatt – jobbak, mint a nagyobb impedancia értékű modellek? Sok múlik attól, hogy a fejhallgatót otthon használod-e egy AV erősítővel és egy fejhallgató erősítővel vagy utazás közben egy akkumulátorral működő hordozható zenelejátszóval. Az otthoni erősítők erősebbek a hordozható készülékeknél, és a váltakozó áramú erősítők nagyobb mélységet produkálnak. Éppen ezért a nagyobb impedanciájú fejhallgatók egy otthoni HiFi rendszeren sokkal jobban teljesítenek. Okostelefonokkal és hordozható zenelejátszókkal a 32 ohmos vagy alacsony impedanciájú fejhallgatók és fülhallgatók ajánlottak.

Térjünk át az érzékenységre. Mit gondolsz? Egy érzékenyebb fejhallgató hangosabb, mint egy kevésbé érzékeny ugyanazon a hangerőn például az okostelefonon vagy a fejhallgató erősítőjén? Sajnos a gyártók nem konzisztensek az érzékenység meghatározásánál. Az érzékenység értéke azt a hangnyomást mutatja meg, hogy 1 watt erősítőteljesítmény esetén, az 1 méterről hallható hang mekkora normál légköri nyomáson. Minél jobb tehát a beépített hangszóró hatásfoka, annál jobb az érzékenysége. Jó tudni, hogy a fül 3dB hangnyomás-növekedést éppen észrevesz. Nem kétszer olyan hangosnak hallja, csak egy picit hangosabbnak! Ahhoz viszont hogy egy hangszóró 3dB-lel hangosabb legyen, meg kell duplázni a meghajtáshoz szükséges teljesítményt. Régi tévhit azonban, hogy ha kicseréled például az erősítődet egy kétszer akkora teljesítményűre, akkor kétszer akkora lesz a hangerő. Ez azonban nem igaz! Egy kicsivel nagyobb lesz a hangerő, de elmarad a várt “átütő” eredmény. Természetesen a nagyobb erősítőnek számos haszna van – például nagyobb dinamika, nagyobb tartalék, stb. Egy szó mint száz, e paraméter alapján nehéz összehasonlítani és kiválasztani a számodra megfelelő terméket.

Mi a helyzet a hangszóró méretével? A nagyobb hangszórók jobban hangzanak, hangosabbak vagy basszusban erősebbek, mint a kisebbek? A válasz egy határozott nem. A nagyobb hangszórók rosszabb teljesítménnyel rendelkeznek a magas frekvenciák reprodukálásánál. Általánosan elfogadott a gyártók között, hogy a maximális meghajtó mérete körülbelül 42 mm legyen – fület-körülölelő fejhallgatók esetén. Ettől nagyobb méretű meghajtóknál ugyanis a membrán felülete fizikailag változik a nagy frekvenciákon, és szabálytalan frekvenciaválaszokat eredményez. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nagyobb meghajtók tisztább mély-hangokat hozhatnak létre. A fülbe dugható fülhallgatók esetében a 6.5 mm-es hangszórók már kellemes mély basszust és kiváló nagyfrekvenciás hangot generálnak. Itt is igaz tehát, hogy a nagyobb hangszórók nem jelentenek előnyt a kisebbeknél. A gyártók általában nem méret, hanem elsősorban megjelenés szerint tervezik a fej-és fülhallgatókat és e kritérium alapján választják ki a végleges hangszóró méretet.

A teljes harmonikus torzítás olyan értéket ír le, amely megmondja, hogy a fej- és fülhallgatók milyen mértékben torzítják a hangot bizonyos körülmények között. Ezt az eredeti jelhez viszonyítva mérik, ezért az értéket általában százalékban határozzák meg. Mivel a torzítás negatívan hat az átviteli minőségre, ezért a legjobb, ha a termék a lehető legalacsonyabb teljes harmonikus torzítási értékkel rendelkezik.

Fejhallgató és fülhallgató specifikációk

Technikai specifikációk egy ismert márka termékének a dobozán

Előfordul, hogy a fejhallgató és fülhallgató specifikáció tartalmaz a teljesítménykapacitásra vonatkozó adatokat. Ezekkel az adatokkal a gyártó azt jelzi, hogy mekkora a fejhallgatóra – illetve hangszóróra – szállítható elektromos teljesítmény anélkül, hogy kárt okozna benne. Itt általában két adattal találkozhatunk. Az egyik a maximális bemeneti teljesítmény, amely azt a maximális teljesítményt jelöli, amelyet a termék rövid ideig még képes kibírni kár nélkül. A hangsúly a rövid ideig-en van! A névleges bemeneti teljesítmény egy sokkal fontosabb érték, amely viszont azt a maximális teljesítményt mutatja, amelyet a termék folyamatosan, hosszabb távú működés esetén is tolerál.

Egyes gyártók a specifikációk között feltüntetik azt is, hogy a termék zárt vagy nyitott kialakítású. A különbség alapvetően a ház kialakításában és a szükséges alkalmazási területen van. A zárt kialakítású termékek nagyobb mértékben képesek csökkenteni a beszűrődő környezeti zajokat, illetve megvédik környezetünket a másoknak esetleg kellemetlen hangszivárgástól. A zárt kialakítás a ház számára folyamatos, hangzáró anyaggal történik, amely egyébként jó hatással van a fejhallgató basszus hangzására is. Mit jelent ez? Képzeld el, hogy egy buszon utazol – melletted egy másik utassal -, és éppen ezer gondolat jár a fejedben. A melletted helyet foglaló fejhallgatót visel és Te tisztán hallod milyen zenét hallgat. Zavaró lehet… De, miért is lehet ez? Vagy azért mert túlságosan hangosan hallgatja a zenét, vagy azért mert egy nyitott kialakítású fejhallgatót használ. A nyitott fejhallgató házának meghatározó jellemzője, hogy akusztikusan átlátszó területekkel rendelkezik, például nyílásokkal vagy akusztikusan átlátszó anyaggal. A beyerdynamic fejhallgatói között találhatunk azonban olyan fejhallgatókat, amelyek félig-nyitott kialakításúak. Ez a megoldás mindkét kialakítási forma keveréke. Megjegyzendő azonban, hogy a félig nyitott modellek jobban hasonlítanak a nyitott kivitelezéshez, mint a zárt kialakításhoz.

A zárt fejhallgatók előnyben részesítik a mobil használatot, akár egy veszteségmentes zenelejátszó használatával. Egy zárt kialakítású fejhallgató azoknál a tevékenységeknél különösen fontos, ahol szükséges, hogy megfelelően halld amit szeretnél. Például Dj vagy professzionális stúdiómunka alkalmával. A nyitott fejhallgató különösen alkalmas hifi rendszeren vagy fejhallgató-erősítővel történő zenehallgatás alkalmával.

A meghajtó típusa már egy érdekesebb adat a specifikációk között. A legáltalánosabb, amelyet sok gyártó adatai között meg fogsz találni az a dinamikus vagy úgynevezett mozgó tekercs. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb technológiai megoldás, amelyet nagyon rég óta használnak. A meghajtó a mágnesesség és az elektromágnesesség fizikáját használja a mozgás létrehozásához, amely által a hang létrejön. A meghajtót három rész alkotja; mágnes (jobb meghajtó esetében neodímiumból), hangtekercs és membrán. Mivel a mechanizmus egyszerű, a dinamikus meghajtók nagyon hatékonyak, és nem igénylik a nagy teljesítmény elérését. Azonban a dinamikus meghajtók egyik legnagyobb panasza az, hogy az audio torzításra érzékenyek, különösen nagy hangerőn. Ezt “nem lineáris torzításnak” is nevezik. Ezt a hatást azonban a jó mérnöki technika mérsékelheti, ezért tisztességtelen a rossz minőség összekapcsolása a dinamikus meghajtókkal.

A kiegyensúlyozott armatúrás (BA) meghajtók kisebbek, mint a dinamikus meghajtók, és méretük miatt általában csak a fülmonitoron (IEM) érhetők el. Árkategóriában drágábbak, mint a dinamikus meghajtók. A vezető egy miniatűr karból (armatúra) áll, amely két mágnes által körülvett huzalból van. A felső és alsó mágnesek határozzák meg az armatúra mozgását. Ha az armatúra egyenlő távolságra van mindkét mágnestől, azt mondjuk, hogy “kiegyensúlyozott”. Amikor az áram átfolyik a tekercsen, mágnesezi az armatúrát, amely így a mágnes irányába mozog. Ez a forgó mozgás mozdítja el a membránt és eredményezi a hangot. Ezek a fajtájú meghajtók hangolhatóak egy adott frekvencia lefedésére, bár így a frekvencia-tartomány kissé korlátozott. Az igazi különbség a BA és a dinamikus meghajtók között az, hogy a BA nem mozdítja el a levegőt a hang előállításához. Ez a basszusérzékelés hiányát eredményezi, ezért találhatunk IEM-fülhallgatókban több BA és dinamikus meghajtót kombinálva. A dinamikus meghajtó kompenzálja a mélyhang visszaadás hiányát. Az ilyen termékeket szokás még hybrid meghajtóként feltüntetni a fejhallgató és fülhallgató specifikációk között.

Az elektrosztatikus fejhallgatók kihasználják a statikus elektromosság előnyeit. Ezeknek a meghajtóknak a felépítése meglehetősen bonyolult, és csak speciális erősítő használatával lehet meghajtani – amelyet energizálónak neveznek. Az elektrosztatikus meghajtók viszonylag ritkák, drágák és általában a csúcsminőségű nyitott fejhallgatóban találhatók meg. Azonban, amit elvesztünk a hordozhatóság és a megfizethetőség oldalán, azt bőségesen visszakapjuk a hangzásban és a rendkívül életszerű “hangszínpadon”. Az elektrosztatikus meghajtó sokkal jobb hangzást eredményez, mint bármely más fejhallgató, és ez tükröződik az eladási árban is.

A fejhallgatók és a meghajtók a modern találmányoknak és tervezéseknek köszönhetően hosszú utat tettek meg. A csontvezető vagy magnetostrikus fejhallgató kiváló példa erre, mivel a meghajtók megkerülik a dobhártyát, és a csontvezetés révén közvetlenül a belső fülre küldik a rezgéseket. Ez egy kicsit olyan, mint a sci-fi, de különösen hasznosak lehetnek a jövőben olyan helyzetekben, ahol a füleket akadálymentesen kell hagyni vagy akiknek hallási problémái vannak. Ezeknek az egyedi fejhallgatóknak korlátozott képességeik vannak, mint más, hagyományosabb fejhallgatóknak.

Bízz a füledben!

Végső soron kijelenthetjük, hogy a fejhallgató és fülhallgató specifikációi többnyire haszontalanok, de elkezdődött a gyártók és a mérnökök között egy rendszernek a felállítása, amelyek hosszú távon segítenek a fogyasztóknak a döntések meghozatalában. Ez azonban időbe fog telni.

A MobilZene tanácsa; a fej-és fülhallgatók hangzásának legjobb módja a felhasználói vélemények figyelembe vétele, illetve – lehetőség esetén – a meghallgatás. “Bízz a füledben”.