A sütik segítenek nekünk abban, hogy folyamatosan jobbá tegyük weboldalunkat, így kérjük engedélyezd a használatukat az "Elfogadom" gombra kattintással.

Ez által igyekszünk minél kényelmesebbé tenni a böngészésedet. Az adatkezelési tájékoztatónkban elolvashatod, hogy milyen sütiket és mire használunk, illetve ha szeretnéd, a beállítások módosítása alatt személyre is szabhatod.

Fejhallgató és fülhallgató teszteléshez 10 zeneszám

Fejhallgató és fülhallgató teszteléshez 10 zeneszám
Petyhüdt basszus? Pangó dinamika? Ha ezeket tapasztalod egy fejhallgató tesztelésénél, akkor segítséget nyújthat neked a következő 10 zeneszám fejhallgató és fülhallgató teszteléshez. Így kiderítheted melyik lehet a számodra optimális hangzású.

Valószínűleg használsz fejhallgatót vagy bármilyen más hifi berendezést zenehallgatáshoz. Mi is így teszünk a nap nagy részében. Tisztában vagyunk azzal, hogy mindenkinek személyes preferenciája van a fejhallgatókban, de hisszük azt, hogy a legtöbb esetben többet is kihozhatsz belőle. És, nem feltétlenül kell ehhez cserélned meglévő fej- és fülhallgatódat. Az sem feltétlenül fontos - bár sok esetben nagyon ajánlott - például egy veszteségmentes lejátszó, egy DAC vagy egy kiegészítő fejhallgató erősítő megvásárlása. Elég lehet az elején jól választani...

Lehet, hogy van már saját lejátszási listád fejhallgató és fülhallgató teszteléshez - ha nem, akkor érdemes összeállítanod egyet. Egy ilyen listával ugyanis letesztelheted a készülékeket, termékeket mielőtt megvásárolnád! Ameddig ez nincs meg, segítségül álljon itt egy összeállítás amely segíthet abban, hogy kiemeljük azt, ami véleményünk szerint a fejhallgató legfontosabb szempontja.

1. Explosions In The Sky – Wilderness

Miért? A fejhallgató teljes egyensúly teszteléséhez olyan hangsáv szükséges, amely a lehető legtöbb frekvenciatartományt lefedi. Érdemes sok zenekari művet kipróbálni - de több kortárs darab is működhet, mint például az Explosions In The Sky-ban. A Wilderness ütőimpulzusában rengeteg alacsony végpont van, miközben néhány gitár harmonika magasra emelkedik a magas frekvenciákon.

2. Fleet Foxes – Fool's Errand

Miért? A tisztaság természetesen ugyanolyan elsődleges szempont, mint a stabilitás és a melegség. Ha az alsó frekvenciák között nincs elég közép támogatás, akkor a vokális hang vékony lesz és ez a minőségi zenehallgatás hiánya. Egy tiszta, kiemelkedő vonal megtalálásához mindössze jó vokálra van szükség. Ilyen a Fool's Errand száma a Fleet Foxes. Robin Pecknold hangja felemelkedik, és ráadásul buja harmóniákkal szegélyezik, anélkül, hogy a káprázatos vokál eltűnne a háttérben.

3. Darkside – Paper Trails

Miért? Sokszor tapasztalható a márkák azon hajlandósága, hogy elhúzzák az egyensúlyt az alsó vég felé, amit megértünk, hiszen ez megfelel a piac egy bizonyos részének. De ha ez tetszik, akkor talán még fontosabb is, hogy azok a basszusfrekvenciák artikuláltak és megfelelően mozgékonyak legyenek. Nem elegendő, ha a fejhallgató csak dübörögteti a mély hangokat, de nem hallod valójában mit is hallasz. A gyorsan mozgó basszus vonallal rendelkező zeneszám, akár túlhajthatja vagy megzavarhatja a teljesítményt. A Darkside Paper Trails-nek köszönhetően a hangsávok mélyen a frekvenciatartományba kerülnek, ami igazán kiemeli a basszus világosságát - vagy annak hiányát.

4. Pharoah Sanders – You've Got To Have Freedom

Miért? A magas frekvenciájú durvaság valószínűleg az egyik legfontosabb dolog, amit a fejhallgatók hallgatásánál észlelhetsz, mert ez akár fájdalmas is lehet a fülednek. Ha ez megtörténik - miután egy-két napot adtál a fejhallgatódnak -, akkor végül el akarod őket dobni. Éppen ezért a gyártók a frekvenciatartományt általában lefelé tompítják a frekvenciacsúcson. Akárhogy is, sokszor nem kapod meg azokat a gazdag magas hangokat, amelyeket Te és a füled megérdemel. Ez a megfelelő pálya Pharoah Sanders szaxofonjának a teljes frekvenciasávban. Anélkül, hogy a füled vérezne, akármilyen hangosan is hallgatod, tisztán kell hallanod mindent.

5. Havergal Brian – Symphony No1 in D Minor (The Gothic)

Miért? Sokszor felmerül, hogy nem igazán hallani különbséget a termékekben. De mit tegyünk ilyen esetben? A nagyszabású zenekari művek, a hangszerek széles választéka, betekintést nyújthat a zeneszám valódi mélységébe. Ez a különleges szimfónia, amelyet Havergal Brian írt, egy valóságos gömb, amely a kisfiút a timpani-ba köti két hárfával és egy gyermekkórussal. Az élő felvételek egyébként tisztességesen megizzasztják a fej- és fülhallgatókat ugyanis a kézi taps az egyik legnehezebben reprodukálható hang.

6. John Martyn – Small Hours

Miért? A tér egy nagyon különös eleme a zenehallgatásnak főleg akkor, amikor közvetlenül a füledre sugárzott hangokról van szó. De a klausztrofób teljesítmény a mélyebb zenehallgatás ellensége is lehet. Nem szeretné senki sem, hogy a hangszerek egymástól elszakadjanak, de minden sorban lélegezni kell. Ismét az élő előadások a  jó tesztek arra vonatkozóan, hogy a fejhallgató segítségével képesek vagyunk-e megítélni a nézőtér méretét. Ez a John Martyn-dal kiváló választás, hiszen a hangfelvételt kívülről rögzítették.

7. BadBadNotGood – Speaking Gently

Miért? Bárki, aki valaha is egy iskolai zenekarban volt, tudni fogja, mennyire ingerlő érzés valakivel úgy játszani, aki nem tudja tartani az időt és az ütemet. Ha ezt nem tudja, akkor Te voltál az :). Ugyanez vonatkozik a Hi-Fi-re is, és a fejhallgatónak képesnek kell lennie arra, hogy a poliritmia érthető legyen, ugyanolyan hozzáértő módon, mint egy merev 4/4-es. Ez a különleges szám a BadBadNotGood IV-es albumából egyszerű, szilárd ütést kínál, mielőtt egy szabadabb ütős gondolkodásmódba kerülne. Az időzítés azt is táplálja, hogy hogyan kommunikálnak az eszközök egymással. Ha a teljesítmény laza, rendezetlen vagy unalmas, valószínűleg leáll az időzítés.

8. Arvo Pärt – Tabula Rasa

Miért? A dinamikus tartomány hiánya lapos teljesítményt nyújt. Néha szinte egy próbának hangozhat egy-egy felvétel, és ez aláássa az érzelmeket - amely az eredeti felvételen valószínűleg ott van. Éppen ezért érdemes olyan zeneszámot választani, ahol a kis és a nagy dinamika ingadozik, ahogyan a Arvo Pärt Tabula Rasa-ban. Így hallhatod, hogy a fejhallgató hogyan áll a "munkához". Gyakran a kisebb benyomást keltő dinamika a legfontosabb: ezek azok, amelyek kifejezik a hangokat, ami különösen fontos, ha a fejhallgatót filmek és tévékészülékek nézésére is használják.

9. Ólafur Arnalds – Ljósi∂

Miért? Kinyitni az ajtót és lelkesedni a futásodhoz egy dolog, de ha a fejhallgatót bármi másra is használod, akkor egy kis finomság és kényelem ugyanolyan fontos, mint a meghajtó. Ez az Ólafur Arnalds darab a Found Songs című albumából egy lecke a finomításban; mint például a zongora-billentyűkkel, amelyet szinte simogatással kezelnek nem pedig kalapáccsal.

10. Joe Goddard – Lose Your Love

Miért? Példaként gondoljunk egy box edzésre. Mindenki szeme előtt egy fárasztó és izzasztó, kemény fizikai munka jelenik meg - nagyon helyesen. De előfordulhatnak olyanok, akik lejárnak ugyan az edzésre, de csak úgy ütögetnek és látszólag mozognak. Ugyanez jellemző a fej- és fülhallgatók munkájára is. Sokszor úgy tűnik, hogy a fejhallgató teljesítménye kiváló, de mégsem halljuk a kemény munka eredményét. És valóban; a "lelkesedés" és meghajtó időzítése, az alacsony szintű stabilitás és a dinamika jó kombinációja egy igazi remekművet alkot. , de mindegyiknek látszólag tapasztalt termékeket hallottunk, amelyek végül nem hódolnak meg. Hallgathatod kedvenc zenéidet, de a Joe Goddard 2017-es, Electric Lines című albumának Lose Your Love zeneszáma nem engedi hazudni a kiválasztott terméket. Ha a fejhallgató jól dolgozik, akkor előrejelezhető a küzdelem végkimenetele...

10 zeneszám fejhallgató és fülhallgató teszteléshez

A fenti listára nem úgy kell tekinteni mint a Szent Grál-ra. Nagyon különbözőek vagyunk, máshogyan hallunk, mások az ízléseink. És ez így van jól! Az ajánlott zeneszámok azonban nagyon jól megmutathatják, mire is kell odafigyelni fej- és fülhallgató tesztelés alkalmával. Érdemes a javaslatok alapján egy saját lejátszási listát összeállítani, amely képes megmutatni a vokál, a hangszerek, a mély- közép és magas frekvenciákat, a térérzetet és a kiválasztott modell teljesítménybeli képességeit. Így biztosan közelebb kerülünk a számunkra megfelelő modellhez.

A cikk eredeti forrása