Oldal kiválasztása

A FiiO által zászlóshajónak kikiáltott Q5 a legerősebb Bluetooth-os, DSD-s digitál-analóg átalakító és fejhallgató erősítő a gyártó termékei között. A megjelenést nem csak a szakma, de maga a gyártó is nagyon várta. Az értékesítés előtti több mint száz napban a kutatók, fejlesztők és teszterek folyamatos hibakeresést végeztek a terméken, hogy a lehető legtökéletesebb hordozható kiegészítőt adják a felhasználók kezébe. Nézzük meg hát, hogy a FiiO Q5 teszt után milyen következtetéseket lehet levonni a gyártó munkájából.

Csomagolás és termék kialakítás

A FiiO Q5 egy nagyon elegáns, szép dobozban érkezik a felhasználóhoz, sok tartozékkal. Még egy csavarhúzót is találunk a dobozban, hiszen a terméken lehetőség van erősítő modulokat cserélni. A dobozból kicsomagolva a Q5-öt egy nagyon jó kidolgozású, megjelenésre és minőségre is kiváló hordozható eszköz kerül a kezünkbe. Az egyetlen, nagyon kicsit zavaró dolog a bekapcsológomb LED-je. Amikor ugyanis bekapcsoljuk a Q5-öt, egyszerűen nem tudjuk, hogy mennyi ideig kell nyomva tartani  a gombot, mivel a jelzőfény az ujj alatt villan fel. Ez azonban nem hiba, inkább csak “funkcionális kötözködés”.

A Q5 nagyobb egy picit a vártnál, de még mindig jó a mérete, ha okostelefonokkal szeretnéd használni útközben. Összehasonlítva más gyártók termékeivel a Q5 sokkal magasabb és kissé szélesebb, mint a Mojo vagy a Nano BL, de kicsit vékonyabb, így mégiscsak kényelmesebben hordozható. Nagyon elegáns megoldás az erősítő hátulján elhelyezett bőrhatású anyag, amely védelmi célokat szolgál. Ugyanilyen érdekes és elegáns megoldás a csiszolt fémlemez alatti sáv , amely különböző színekben világít attól függően, hogy melyik bemenetet használjuk.

A Q5 egyedülálló értékesítési pontja a Bluetooth (aptX) funkciója, amely a jövőben tovább frissíthető a Bluetooth technológia fejlődése során. A hang – különösen a hordozható audio – jövője a vezeték nélküliség, és az aptX kompatibilitás tűnik az első nagy lépésnek a hangminőséget illetően. A Q5 elfér a táskádban és a zenéid vezérlése a telefonon keresztül történik vezetékek nélkül.

Hangminőség és egyebek

A DAC-ok összevetése a 70.000 – 180.000 forintos árkategóriában nem a legegyszerűbb feladat, mivel a különbségek sokkal kisebbek, mint például a fejhallgatók között. Olyannyira kicsik, hogy a legtöbb ember számára nem is észrevehetőek. Egy vak tesztben az átlagos hallgató – de lehet, hogy egy teszter sem – biztosan nem fogja tudni megmondani a különbségeket. Ez az oka annak, hogy a hordozható fejhallgató erősítő és DAC termékek “niche” termékek. Hangzását tekintve a Q5 világos, tiszta, precíz és nagyon gyors, pontos hangzása van. Ez igaz az egész hangspektrumra, de a legnyilvánvalóbb a felső közepén és a magasban. A Q5 nagyon “bátor” a magas hangoknál. Ez valószínűleg a valóban nagyon tiszta hangkép miatt van, éppen ezért ez a tisztaság sok embernél egy pillanatra kellemetlen érzetet kelthet.

A Q5-nek van egy basszus kapcsolója, amellyel több mélyet engedhetünk a fej- és fülhallgatónkra. A tesztelés alatt az esetek 90%-ban ez kikapcsolva maradt, a fennmaradó 10% -ban pedig soknak tűnt. Azonban ez nagyban függ a használt fejhallgatótól is. A legtöbb fejhallgatónak nem lesz szüksége erre a funkcióra, azonban a kisebb hordozható fejhallgatóknak és fülhallgatóknak – kültéri használat mellett – ez a funkció nagyon hasznos lehet. A Q5-nek szép és tiszta közepe van, de a  magas hangoknál kezdenek érdekessé válni a tesztértékek. Ez az ugyanis, ahol a Q5 a legjobb a versenytársak között. Mindig világos, mindig pontos. Egyszerűen nem lehet tovább ragozni…

A Q5 DSD kompatibilis, de manapság a legtöbb ember FLAC fájlokat hallgat. A fejhallgató erősítő gyártóknál ez a tulajdonság napjaink egyik “látszatelem” képessége. Hasonló az autógyártók végsebesség adatával; az autó képes elérni a 300 km/h sebességet, de az emberek túlnyomó része soha nem vezet ilyen gyorsan.
Egy másik dolog, a cserélhető erősítő modulok, amelyeket a FiiO Q5-el használhatunk, és amelyek felcserélhetők a Fiio X7 DAP erősítő moduljaival. Olyan ember számára, aki már rendelkezik Q5 vagy X7-el, ez szórakoztató lehet.

 • FiiO A5 Fejhallgató Erősítő többféle színben

  FiiO A5 Fejhallgató Erősítő

  41.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • FiiO Q5 Hordozható Fejhallgató Erősítő és DAC

  FiiO Q5 Hordozható Fejhallgató Erősítő és DAC

  119.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • FIIO Q1 MARK II Fejhallgató Erősítő és DAC

  FiiO Q1 MARK II Fejhallgató Erősítő és DAC

  39.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Lars&Ivan DAC Fire Hordozható DAC És Mini Fejhallgató Erősítő

  Lars&Ivan DAC FIRE Hordozható DAC és Mini Fejhallgató Erősítő

  37.200 Ft 30.000 Ft (ÁFÁ-val)

FiiO Q5 Teszt Konklúzió

Összességében a Q5 nagyon lenyűgöző eszköz. A csúcsminőségű, kiváló minőségű hangminőség megtestesítője. A Q5 egyike a legjobb rendelkezésre álló hordozható fejhallgató erősítő és DAC termékeknek. A verseny kemény, de biztos vagyok benne, hogy a Q5 a hordozható Hi-Fi DAC/AMP modellek piacának jó darabját fogja elfoglalni. Mérete pont jó a hordozható használathoz, a nagyon jó hangminőség és a Bluetooth aptX pedig hozzásegíti ehhez. Néhány plusz egyedi értékesítési pont:

 • tiszta, világos és dinamikus hangzás
 • a firmware frissíthető Bluetooth funkció

A cikk eredeti forrása

További érdekes olvasnivalók

Neked Ajánljuk

 • Akció! PIONEER ERŐSÍTŐ ÉS MÉLYLÁDA CSOMAG

  Pioneer GM-A3702 Erősítő és TS-WX306B Mélyláda Csomag

  74.800 Ft 55.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! lars-ivan-ha-1-hordozhato-mini-fejhallgato-erosito-tobbfele-szinben

  Lars&Ivan HA-1 Hordozható Mini Fejhallgató Erősítő

  14.000 Ft17.500 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Sennheiser CX 3.00 fülhallgató többféle színben

  Sennheiser CX 3.00 Fülhallgató

  14.900 Ft 12.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer SE-MJ711 Fejhallgató Többféle Színben

  Pioneer SE-MJ711 Fejhallgató

  7.990 Ft 5.490 Ft (ÁFÁ-val)

Blogunkból

A hordozható zenehallgatás története

Ma már nehezen lehet olyan embert találni, aki nem rendelkezik valamilyen hordozható zenelejátszóval. A hordozható zenelejátszók fejlődése gyors és erőteljes volt. És úgy tűnik, mintha napjainkban szinte minden elektronikai...

A Sennheiser két új hordozható fejhallgató családja

A Sennheiser hordozható fejhallgatóinak két új sorozatát vezette be, amelyek tökéletes megoldást kínálnak a mindennapos út-közbeni zenehallgatáshoz. A hátul zárt, fület körülölelő kialakítású HD 4 sorozat olyan...

AWEI A920BL Teszt

Az Awei márkanévről valószínűleg nem sokan hallottak még, pedig remek ár/érték arányú fülhallgatóikkal már többször felhívták magukra a figyelmet. Itt van máris az egyik legsikeresebb fülhallgatójuk, az A920BL fülhallgató,...
preloader