71 / 100
A FiiO által zászlóshajónak kikiáltott Q5 a legerősebb Bluetooth-os, DSD-s digitál-analóg átalakító és fejhallgató erősítő a gyártó termékei között. A megjelenést nem csak a szakma, de maga a gyártó is nagyon várta. Az értékesítés előtti több mint száz napban a kutatók, fejlesztők és teszterek folyamatos hibakeresést végeztek a terméken, hogy a lehető legtökéletesebb hordozható kiegészítőt adják a felhasználók kezébe. Nézzük meg hát, hogy a FiiO Q5 teszt után milyen következtetéseket lehet levonni a gyártó munkájából.  
A FiiO Q5 egy nagyon elegáns, szép dobozban érkezik a felhasználóhoz, sok tartozékkal. Még egy csavarhúzót is találunk a dobozban, hiszen a terméken lehetőség van erősítő modulokat cserélni. A dobozból kicsomagolva a Q5-öt egy nagyon jó kidolgozású, megjelenésre és minőségre is kiváló hordozható eszköz kerül a kezünkbe. Az egyetlen, nagyon kicsit zavaró dolog a bekapcsológomb LED-je. Amikor ugyanis bekapcsoljuk a Q5-öt, egyszerűen nem tudjuk, hogy mennyi ideig kell nyomva tartani  a gombot, mivel a jelzőfény az ujj alatt villan fel. Ez azonban nem hiba, inkább csak “funkcionális kötözködés”.

FiiO Q5

A Q5 nagyobb egy picit a vártnál, de még mindig jó a mérete, ha okostelefonokkal szeretnéd használni útközben. Összehasonlítva más gyártók termékeivel a Q5 sokkal magasabb és kissé szélesebb, mint a Mojo vagy a Nano BL, de kicsit vékonyabb, így mégiscsak kényelmesebben hordozható. Nagyon elegáns megoldás az erősítő hátulján elhelyezett bőrhatású anyag, amely védelmi célokat szolgál. Ugyanilyen érdekes és elegáns megoldás a csiszolt fémlemez alatti sáv , amely különböző színekben világít attól függően, hogy melyik bemenetet használjuk.
A Q5 egyedülálló értékesítési pontja a Bluetooth (aptX) funkciója, amely a jövőben tovább frissíthető a Bluetooth technológia fejlődése során. A hang – különösen a hordozható audio – jövője a vezeték nélküliség, és az aptX kompatibilitás tűnik az első nagy lépésnek a hangminőséget illetően. A Q5 elfér a táskádban és a zenéid vezérlése a telefonon keresztül történik vezetékek nélkül.

FiiO Q5 hangminőség és egyebek

A DAC-ok összevetése a 70.000 – 180.000 forintos árkategóriában nem a legegyszerűbb feladat, mivel a különbségek sokkal kisebbek, mint például a fejhallgatók között. Olyannyira kicsik, hogy a legtöbb ember számára nem is észrevehetőek. Egy vak tesztben az átlagos hallgató – de lehet, hogy egy teszter sem – biztosan nem fogja tudni megmondani a különbségeket. Ez az oka annak, hogy a hordozható fejhallgató erősítő és DAC termékek “niche” termékek. Hangzását tekintve a Q5 világos, tiszta, precíz és nagyon gyors, pontos hangzású. Ez igaz az egész hangspektrumra, de a legnyilvánvalóbb a felső közepén és a magasban. A Q5 nagyon “bátor” a magas hangoknál. Ez valószínűleg a valóban nagyon tiszta hangkép miatt van, éppen ezért ez a tisztaság sok embernél egy pillanatra kellemetlen érzetet kelthet.
A Q5-nek van egy basszus kapcsolója, amellyel több mélyet engedhetünk a fej- és fülhallgatónkra. A tesztelés alatt az esetek 90%-ban ez kikapcsolva maradt, a fennmaradó 10% -ban pedig soknak tűnt. Azonban ez nagyban függ a használt fejhallgatótól is. A legtöbb fejhallgatónak nem lesz szüksége erre a funkcióra, azonban a kisebb hordozható fejhallgatóknak és fülhallgatóknak – kültéri használat mellett – ez a funkció nagyon hasznos lehet. A Q5-nek szép és tiszta közepe van, de a  magas hangoknál kezdenek érdekessé válni a tesztértékek. Ez az ugyanis, ahol a Q5 a legjobb a versenytársak között. Mindig világos, mindig pontos. Egyszerűen nem lehet tovább ragozni…
A Q5 DSD kompatibilis, de manapság a legtöbb ember FLAC fájlokat hallgat. A fejhallgató erősítő gyártóknál ez a tulajdonság napjaink egyik “látszatelem” képessége. Hasonló az autógyártók végsebesség adatával; az autó képes elérni a 300 km/h sebességet, de az emberek túlnyomó része soha nem vezet ilyen gyorsan.
Egy másik dolog, a cserélhető erősítő modulok, amelyeket a FiiO Q5-el használhatunk, és amelyek felcserélhetők a Fiio X7 DAP erősítő moduljaival. Olyan ember számára, aki már rendelkezik Q5 vagy X7-el, ez szórakoztató lehet.

Konklúzió

Összességében a Q5 nagyon lenyűgöző eszköz. A csúcsminőségű, kiváló minőségű hangminőség megtestesítője. A Q5 egyike a legjobb rendelkezésre álló hordozható fejhallgató erősítő és DAC termékeknek. A verseny kemény, de biztos vagyok benne, hogy a Q5 a hordozható Hi-Fi DAC/AMP modellek piacának jó darabját fogja elfoglalni. Mérete pont jó a hordozható használathoz, a nagyon jó hangminőség és a Bluetooth aptX pedig hozzásegíti ehhez. Néhány plusz egyedi értékesítési pont:
  • tiszta, világos és dinamikus hangzás
  • a firmware frissíthető Bluetooth funkció