A sütik segítenek nekünk abban, hogy folyamatosan jobbá tegyük weboldalunkat, így kérjük engedélyezd a használatukat az "Elfogadom" gombra kattintással.

Ez által igyekszünk minél kényelmesebbé tenni a böngészésedet. Az adatkezelési tájékoztatónkban elolvashatod, hogy milyen sütiket és mire használunk, illetve ha szeretnéd, a beállítások módosítása alatt személyre is szabhatod.

FiiO X5 III Teszt

FiiO X5 III Teszt
Nézzünk szembe a tényekkel: zeneileg, az okostelefonok nem eléggé jók. Nem az ő hibájuk, hiszen ezer egyéb feladatuk van. Viszont egy dedikált zenelejátszónak csak egy van. Ennek eredményeként, ha magas színvonalú hangzást szeretnél az otthonodon kívül, a hordozható zenelejátszó a legjobb választás. Ez az a hely, ahol a FiiO X5 III hordozható veszteségmentes lejátszó és DAC is megtalálható. Ugyanúgy hordozhatóak mint egy okostelefon, kiváló hangminőséggel.

A 2014-ben megjelent eredeti X5 mellett, az X5 III teljesen más terméknek tűnik. Az első és a második generációnak a külső megjelenése egy iPod Classic-ra emlékeztette a felhasználót. Az új modell már érintőképernyővel rendelkezik. Ha még nem fogtuk a kezünkben, akkor ez a termék rövidebb, mint egy iPhone 7, de kétszer olyan vastag. Ironikus, hogy míg az első X5-öt azért kritizáltuk, mert túl nagy volt, ez az új - annak ellenére, hogy valóban nagyobb - a mai hatalmas telefonokhoz képest kicsi. A 3rd gen azonban nem tűnik törékenynek, sőt ahhoz, hogy megfelelően biztonságban legyen, a FiiO egy bőrvédő tokot is ad a lejátszó mellé a további védelem érdekében.

Az X5 III két csatlakozó aljzattal (3,5 mm-es és 2,5 mm-es) rendelkezik. Van egy koaxiális kimenet is (adapterrel), hogy összekapcsolható legyen egy külső DAC-al. Lejátszási idő tekintetében az X5 III körülbelül 8-10 órás üzemidővel rendelkezik, amiről a 3400mAh Li-polimer akkumulátor gondoskodik. Az eszköz oldalán a lejátszás vezérlésének gombjai és a hangerő szabályozására szolgáló kerék található. Bár a hagyományos hangerőszabályzó gombok gyorsabban használhatók és pontosabbak, van valami különösen jó érzés a kerék görgetése során. Fantasztikus érzés használni.

Belső jellemzők

A szoftverrel együtt a hardver részt is korszerűsítették. Az FiiO X5 III 1GB RAM-al és egy egyedi verziójú Android 5.1.1-el rendelkezik, de sajnos nem teljesen stabil az operációs rendszer. Apróbb hibák felbukkantak a tesztelés alatt, de ezek egyszerű szoftverfrissítéssel orvosolhatóak. Az Android operációs rendszer fő előnye, hogy a beépített WiFi-jén keresztül letölthető a Spotify, a Tidal és a Qobuz program a módosított FiiO Market áruházból.
 
Ennél azonban fontosabb az X5 III által támogatott hi-res audio hangfájlok típusai és változatossága. Szerencsére az Apple Lossless, az AIFF, a FLAC és a WAV fájlok mindegyikét kezeli a lejátszó. Maximális felbontása 24 bit/384 kHz az első három formátumban, és 32 bit/384 kHz az utóbbiak számára. Hacsak a fájlgyűjteményed nem hatalmas, nem leszel hiányában a szabad helynek. A két MicroSD bővítőhely összesen 512 GB tárhelyet biztosít az X5 3rd gen 26 GB belső memóriáján felül.
 
A zene áthelyezése a számítógépről az X5-re elég egyszerű: csatlakoztasd össze az eszközöket MicroUSB csatlakozón keresztül, és húzd át a számokat. Ugyanígy aktiválható az X5 DAC módja, ha azt szeretnéd használni a számítógépbe beépített digitál-analóg átalakító helyett. A zenét vezeték nélküli hangszórókon keresztül is lejátszhatod, az X5 Bluetooth 4.0 csatlakozásának segítségével.

Zenei teszt

Egy veszteségmentes lejátszó estében a zenei teszt az, amely megmutatja mit is tud a készülék valójában. A FiiO X5 III teszt Michael Jackson "Man In The Mirror" (16 bit/44,1 kHz) számával kezdődik. A dalt indító csettintések tiszták és élesek, csakúgy mint az előadó hangja. Alacsonyabb frekvenciáknál, doboknál észrevehető az energikusság. Nézzük meg mit kezd az X5 III Lorde "Royals" (24-bit/48kHz) számával. Még mélyebb frekvenciáknál, basszusgitárnál is kiválóan teljesít a lejátszó, de a többszörös, gyors, alacsony frekvenciájú részeknél kissé elveszíti a pontosságot. Az X5 III képes lépést tartani az olyan gyors tempójú zeneszámokkal, mint például az Animal Collective "FloriDada" (24 bit/88 kHz). A lejátszó végig magabiztos a zongora riffeknél, a fából készült doboknál és a vokálnál is. És amikor a kórushoz érünk - akár hat vagy hét helyről érkeznek a hangok egyidejűleg - az X5 III biztosítja, hogy minden hangot külön is hallhassunk. Némileg megváltoztatva a tempót, néhány Miles Davis zeneszámot tettük fel, és meglepő, hogy mennyi részletet hallhatunk. Minden rész rendben van a "Flamenco Sketches"-ben (24 bit/192 kHz), vagy a "Blue In Green" melankolikus trombita játékában.
 
A lejátszó DAC módba kapcsolásával és a The National "Sea of Love" (16 bit/44 KHz) feltöltésével a lejátszó megőrzi jellemzőit, függetlenül attól, hogy csatlakoztatva van-e a számítógéphez. Matt Berninger éneke meleg és gazdag. A dalok végén és az énekesek közötti szoros kapcsolatban minden hang megtalálja saját helyét. A nyitó dobok dübörögnek és a torzított gitárok is jól leképezhetőek.

FiiO X5 III teszt

Sokféle hasonló terméket teszteltünk már, többek között az Astell & Kern AK70-et. Az AK70 ára közel 40.000 Ft-al több, és nem rendelkezik hozzáféréssel a streaming szolgáltatásokhoz, de nagyobb dinamizmussal és jobb előadói térrel rendelkezik. Mégis nagyon sok dolog van, amely a FiiO számára billenti a mérleget. A FiiO X5 III teszt bizonyította, hogy a lejátsznak nagyon jó a hangminősége, számos különböző fájltípust támogat, és könnyű hozzáférést biztosít a legnépszerűbb streaming szolgáltatásokhoz. Néhány szoftveres javításra szükség lehet, de ezt a lejátszót határozottan érdemes használni. A mellett sem szabad elmenni szótlanul, hogy a FiiO X5 III hordozható veszteségmentes lejátszó és DAC harmadik generációja kiérdemelte a Hi-res Audio minősítést, és elnyerte az iF Design Award 2017 díját.
 
Hi-Res Audio lejátszó kiváló hangzással és széles zenei streaming szolgáltatással.
  • Pozitívum: Nagyon jó ritmus visszaadás, Kellemes, ütős mély-frekvenciák, Nagy tárhely
  • Negatívum: Szoros, esetenként pontatlan hang, Lehetne energikusabb