82 / 100

A GGMM M3 Bluetooth hangszóró tervezése közben a mérnökök fő célja az volt, hogy egy időtálló kinézetet alkossanak. Tehát a design is a hangot helyezi előtérbe, hiszen nem akarják, hogy a kinézet elvonja a figyelmet a hangról. Az elmúlt több mint egy hónapot a GGMM M3 Bluetooth hangszóró rendszerével töltöttem.

GGMM M3

Kétségtelen, hogy kollégám engem is megfertőzött a prémium zenehallgatás igényeivel és elvárásaival az elmúlt hónapokban. Mivel több mint 15 évig versenyszerűen zongoráztam, ezért igencsak élvezem, hogy belecsöppentem ebben a világba. Az elmúlt több mint egy hónapot a GGMM M3 Bluetooth hangszóró rendszerével töltöttem. Mindennap legalább 1–2 órát aktívan hallgattam olvasás vagy könnyed munkák közben, tehát úgy, hogy tudtam is figyelni magára a zenére.

A GGMM M3 Bluetooth hangszóró tervezése közben a mérnökök fő célja az volt, hogy egy időtálló kinézetet alkossanak. Tehát a design is a hangot helyezi előtérbe, hiszen nem akarják, hogy a kinézet elvonja a figyelmet a hangról. A hangfaldoboz igazi fából készült, amely sokkal jobban elnyeli a felesleges zajokat és jóval kevésbé rezonál. Maga a hangszóró membrán pedig kevlárból készül, a dinamikus közép és magas hangtartományok elérése érdekében. Az anyaghasználat minőségét tovább emeli a készülék oldalán található bőrborítás, és az előlapon használt extrudált alumínium, szálazott felületi megmunkálással.

Mikor először kicsomagoltam a hangfalakat, nagyon meglepett a súlyuk, hiszen sokkal könnyebbnek gondoltam őket. Ez is jól mutatja, hogy egy prémium termékkel van dolgunk. Ahogyan az előbb is említettem, minden, a designt érintő döntés egyetlen célt szolgál, a kitűnő hangminőséget.

Vezeték nélküli kezelés

Mielőtt alaposabban belemennénk a hangminőségbe, nagyon fontosnak tartom, hogy tisztázzuk, mit is jelent a vezeték nélküliség fogalma az GGMM esetén. A GGMM M3 Bluetooth hangszórót háromféleképpen tudjuk megszólaltatni: Wi-Fi-n, Bluetooth-on és AUX kimeneten keresztül. Ezek közül a legfontosabb a Wi-Fi, aminek használata esetén két opció közül is választhatunk. Az egyik, hogy a hangszóró csinál saját Wi-Fi hálózatot, amelyre csatlakozva tudjuk kiküldeni az adott zeneszámot.

A másik – sokkal fontosabb funkció -, hogy az M3 közvetlenül csatlakozik az otthoni routerre és így közvetlen internetcsatlakozással rendelkezik. Ez a funkció akkor mutatkozik meg igazán, amikor például Spotify zenelistát hallgatunk. Ilyenkor a hangszóró és a Spotify között közvetlen internet kapcsolat van. Esetünkben azonban a legfontosabb, hogy a Wi-Fi-nek köszönhetően akár 192kHz/24bit, azaz  Hi-Res minőségű számokat is tudunk hallgatni. Ehhez persze elengedhetetlen egy jó minőségű Wi-Fi, de már egy középkategóriás routerrel is el tudjuk érni ezt a felbontást.

GGMM M3 teszt

A hangminőségről szóló részt mindenképp két részre kell osztanom. Az első eset, amikor egyetlen M3 hangszórót vásárolunk és azt magában hallgatjuk. Ebben az esetben picit dobozhangja van hangszórónak. Szép, tiszta hangokat hallunk, de nincsen semmilyen “hűha” faktor. Ahhoz pedig, hogy tökéletes legyen hangzás, érdemes egy 12–16 négyzetméteres térben hallgatni. A második eset – és itt kezdődik igazán a móka – amikor két M3 hangszórót vezeték nélkül összekötünk. Beállítjuk, hogy sztereóban szeretnénk hallgatni őket, kiosztjuk a bal- és jobboldali szerepeket a hangfalak között és leülünk eléjük. Ebben az esetben olyan dinamikát tud produkálni ez a rendszer, hogy a kollégákkal alig hittünk a füleinknek.

Emlékszem, ahányszor mutattam egy-egy ismerősömnek a hangfalakat, mindig azt kérdezték, hogy “Jó, szépen szól, de honnan jön a mély hang? Hol a mélynyomó?”. Senki sem hitte el, hogy egyáltalán nincs, és mindenki kereste, hogy hol a harmadik hangszóró. Egészen elképesztő mérnöki munka eredménye, hogy milyen minőségű és dinamikájú hangot tudtak egy kisméretű házból kihozni. Ennek megvalósításához egyébként saját belső processzorral és DAC-kal is rendelkeznek a hangszórók. 

A GGMM M3 Bluetooth hangszóró specifikációi;

  • Realtek Atheros Wi-Fi modul
  • CSR 4.0 APT-X Bluetooth
  • Realtek Hi-End DAC chip és DSP
  • Texas Intsruments nominális 30W-os FET-es erősítő modulok
  • karbon, vagy kevlár hangsugárzókat.

A harmadik eset pedig a multiroom. Ilyenkor a lakás különböző helyiségeiben a hangszórók összekapcsolhatóak, és megszólaltathatóak egy iPhone-ról, vagy iPadről. Egyszerre akár 20 hangszóró is “felfűzhető így”, tehát valóban tud követni bennünk a zene az egész lakásban minden egyes helyiségben. Ilyet jelenleg csak a Sonos hangrendszere tud, amely árban messze többszöröse a GGMM hangszóróknak.

A GGMM egy teljesen saját iOS alkalmazást is készített a hangszóróihoz. Ennek a segítségével tudjuk a hangfalakat az otthoni Wi-Fi routerhez csatlakoztatni, illetve zenéinket a hangszórókon megszólaltatni. Ugyanakkor mivel az alkalmazás csak az iPhone-on tárolt zenéket tudja lejátszani, ezért én a VOX és Spotify alkalmazásokkal használtam. Mindkettő gond nélkül működött. Az AirPlay-nek köszönhetően gyakorlatilag bármelyik iOS vagy Mac készülékünkről egyetlen kattintással meg tudjuk osztani a zenét.

Értékelés

Meglehetősen sok időt töltöttem el azzal, hogy kitapasztaljam, hogyan lehet a lehető legtöbbet kihozni a GGMM M3 Bluetooth hangszórópárosból. Eddigi tapasztalatom alapján a lehető legnagyobb dinamikát és térhangzást úgy sikerült megvalósítanom, hogy egy 30 négyzetméteres szobába helyezem a hangfalpárost. Mac-ről, vezeték nélkül, a VOX alkalmazásból szólaltatok meg FLAC számokat.

Akusztikus zenéknél, illetve zenekari műveknél döbbenetes, hogy mit tud a hangfalpáros. Nekem például rock vagy elektronikus stílusú számok nem igazán tetszettek. Az egyik kollégának meg pont ezen műfajnál jött át, hogy mennyi hang rejlik ezekben a hangszórókban. Nagyon meglepődtem, mikor egyszer annyira megfeledkeztem a hangszórókról, hogy egyhuzamban szóltak 7–8 órát. Azon kaptam magam, hogy egyáltalán nem fáraszt a hallgatásuk.

A GGMM M3 Bluetooth hangszóró jelenlegi itthoni ára 99 990Ft. Egy vezeték nélküli hangszóró esetén ez elsőre drágának tűnhet főleg úgy, hogy ebből kettőt kell vennünk az ideális hangzás érdekében. Azonban 200.000 forintért egy vezeték nélküli, prémium, audiofil minőségű sztereó hangrendszert kapunk. Csak egy gyors összehasonlításképpen egy B&O PLAY – BeoPlay A8 MarkII, 315.000Ft, egy Bose – SoundTouch® 30 Széria III 189.000Ft, és egyikőjük sem tud olyan térhangzást és dinamikát produkálni, mint két darab GGMM M3 Bluetooth hangszóró.

Összességében azoknak tudom ajánlani a GGMM M3-at, akik szeretnének egy magas minőségű hangszórót vásárolni és belemerülni a prémium audió világába. Mindezt persze úgy, hogy nem szeretnének folyamatosan a rendszerük frissítésével (új kábelek, új erősítő, új DAC vásárlásával foglalkozni) foglalkozni. A GGMM M3 Bluetooth hangszóró egy viszonylag könnyen mozgatható és kényelmes, vezeték nélküli rendszer. A 25–30 négyzetméteres helységek az ideálisak a két hangszóró számára. Teszt közben hallgattam egy 70 négyzetméteres helységben is, ahol közel maximális hangerőn kellett hallgatni, de gyönyörűen beszólta az egész teret.

Forrás: Muzix Blog