A Hi-Res Audio (nagy-felbontású hang) vitathatatlanul választási indok lett a zenerajongók táborában. De mi ez az egész, és mire van szükséged hozzá? Hi-Res Audio: minden amit tudni kell cikkünkből megtudhatod.
2015 év elején találkozott először a nagyközönség a Hi-Res Audio kifejezéssel és termékeivel. Azóta több eszköz és szolgáltatás létezik, amelyek támogatják ezt a hangformátumot. A digitális letöltési oldalak – mint az Amazon és az iTunes -, és a streaming szolgáltatások – mint például a Spotify -, tömörített fájlformátumokat használ. Ez párosul egy viszonylag alacsony bitrátával, mint például a 256kbps AAC fájlok az iTunes-on, és a 320kbps MP3 stream a Spotify-on. Ez a fajta veszteséges tömörítés azt jelenti, hogy az adatok elvesznek a kódolási folyamat közben. Ez pedig azt jelenti, hogy a részletességet, a felbontást feláldozzák az egyszerűség kedvéért és a kisebb fájlméretért. Ez pedig egyenes út a hang minőségének romlásához, és a kedvenc előadónk dalainak “élvezhetetlenségéhez”. És ezt csak súlyosbítja, ha például éppen a buszon hallgatod ezt a zenét az iPod vagy az okos-telefonod használatával!
Szerencsére napjainkra a zenerajongók egyre jobb minőségű zenéket akarnak hallgatni, és itt kerül képbe a nagy-felbontású audio. A Hi-Res Audio a Japán Audio Society által megalkotott szabvány. Az Astell & Kern, a Fiio, az LG, a Sennheiser, a Samsung, az RHA, a Sony és a Pioneer csak néhány azon vállalatok közül, akik Hi-Res Audio kompatibilis termékeket gyártanak. A logo a Japan Audio Society licence alapján kerül felhasználásra a fenti gyártók termékeinek esetén. De mit jelent a nagy-felbontású audio valójában? Hol lehet kapni? És mivel kell lejátszani? Minden kérdésre több válasz van…

Mi a Hi-Res Audio?

Fontos tudni, hogy a nagy-felbontású audio definíciója nincs kőbe vésve. Ellentétben a nagy felbontású videóval – amelynél meg kell felelni bizonyos feltételeknek -, nincs univerzális szabvány a nagy-felbontású hangra. De, a kifejezés általában utal a nagyobb mintavételezési frekvencia és bit mélységére, mint a CD-nél a 16-bit/44,1 kHz. A Hi-Res Audio fájlok mintavételi frekvenciája általában 96kHz vagy 192kHz és 24-bit mélységűek, de találkozhatunk 88.2kHz és 176.4kHz frekvenciájú fájlokkal is. A mintavételezési frekvencia arra utal, hányszor vesznek mintákat másodpercenként, amikor az analóg hanghullámokat digitálissá alakítják. Mindeközben minél nagyobb a bitmélység van Eközben az pontosabban a jel lehet mérni az első helyen, így a 16-bites és 24-bites kiderülhet érezhető ugrás a minőség.
A Digital Entertainment Group, a Consumer Electronics Association és a Recording Academy – együtt nagy lemezkiadókkal -, megalkották egy formális definícióját a nagy-felbontású audionak. Ezen definíció szerint a nagy-felbontású hang “Olyan veszteségmentes audio, amely jobban képes reprodukálni a teljes körű hangfelvételeket mint a CD minőség.” Itt fontos megjegyezni, hogy a mastering eljárásnak is négy különböző kategóriája van, amelynek végén megszületik a legjobb minőségű felvétel! Ezek az alábbi kategóriák:
  • MQ-P: egy PCM mester forrás 48kHz/20 bites vagy nagyobb – jellemzően 96kHz/24bit vagy 192kHz/24bit tartalommal
  • MQ-A: egy analóg mester forrás
  • MQ-C: CD mester forrás (44,1kHz/16-bit)
  • MQ-D: egy DSD/DSF mester forrás – jellemzően 2.8MHz vagy 5.6MHz tartalommal
Érdemes elolvasni a Hi-Res Audio: tudomány a számok mögött cikkünket is!
Hi-Res Audio

Hi-Res Audio vagy minden amit tudnod kell róla

Hogyan működik a Hi-Res Audio és miért jó?

A nagy felbontású hang eléréséhez számos digitális jelfeldolgozási módszert és formátumot alkalmazunk. Ezekkel a zene kódolása és lejátszása a CD lemezekre jellemző szabványnál nagyobb mintavételi sebességgel történik.
A fenti képek az eredeti, analóg hanghullámokkal kezdődnek, és bemutatják a “Hi-Res hang” rögzítésekor használt, a CD-k alacsony mintavételezésénél magasabb frekvenciatartományt. A nagy felbontású hang formátum nem rendelkezik egyetlen vonatkozó szabvánnyal, de a leggyakrabban használt mintavételezési frekvenciák a 24 bit/96 kHz. Ez a CD-hez képest 3,2x nagyobb mértékű, illetve a 24 bit/192 kHz, amely a CD-hez képest 6,5x nagyobb mértékű adatátvitel.
A Hi-Res Audio eszközök, tehát biztos, hogy tisztábban, élesebben és részletesebben adják vissza a zenét. Úgy is mondhatnánk, hogy az így hallgatott zenei tartalom sokkal közelebb áll az eredeti felvételhez, mint ha más zenei forrásokkal hallgatnánk meg ugyanazt. A FLAC, ALAC, WAV, AIFF és DSD formátumban tárolt zenék – illetve a Hi-Fi körökben használatos SACD -, már nagy felbontású fájlformátumok.
A könnyebb megértés érdekében érdemes megtekinteni a videót, amely rajzos formában elmagyarázza mi is valójában a Hi-Res Audio, és miért érdemes ilyen eszközöket használni. (1.31-től indul a rajzos magyarázat)

Mire van szükséged?

Az előzőekből látható, hogy nem összehasonlítható a veszteségmentes formátum az MP3 fájlokkal. Technológia szempontjából egyértelműen, de egy “átlagos” zenekedvelő fülével is egyszerűen összehasonlíthatatlanul jobb a zenei élmény. És ha jobb élményt kapunk a zenei kikapcsolódásunk alatt, az kihatással van ránk is. A jó zene meghatározza a hangulatot. Boldogság, tűz, vadság, szenvedély árad belőle. Megnyugtat, felpörget, kikapcsol vagy bekapcsol.
A Hi-Res Audio zenei tartalmak meghallgatásához több oldalról közelíthetsz, annak megfelelően, hogy van e már Hi-Res eszközöd vagy nincs. Azonban az mindegy, hogy egy zajos buszon utazol éppen, és egy lejátszóból szól a kedvenc számod, vagy egy hangszigetelt szoba falai között ülsz, és stúdió fejhallgatóval hallgatsz kellemes dallamokat. Az a fontos, hogy az adott helyzetből hozd ki a maximumot. A kellemes hangzáshoz a legtöbb lejátszó és fejhallgató mellé egy fejhallgató erősítő is szükséges lehet. És hogyan hallgathatsz jobb minőségben zenét?
  • Amennyiben van egy kedvenc mobil digitális zenelejátszód, feltuningolhatod egy mini erősítővel. Az is lehet, hogy van egy jó minőségű fejhallgatód, amelyet szintén javíthatsz egy torzításmentes, hordozható erősítővel? Nézz körül webáruházunk erősítők (AMP) kategóriájában!
  • Sok időt töltesz a számítógép mellett? Szeretnél számítógépedből egy csúcskategóriás Hi-Fi berendezést varázsolni? Esetleg okos-tévéden böngészed a YouTube-ot, vagy játszod le kedvenc zenei tartalmaidat? Ajánljuk figyelmedbe digitál-analóg átalakító (DAC) termékeinket!
  • Esetleg rájöttél, hogy jelenlegi lejátszóddal biztosan nem tudod a stúdió minőségű felvételeket lejátszani? Egy veszteségmentes lejátszó (DAP) használatával soha többé nem fogsz MP3-at hallgatni!
  • Természetesen azonban a cikk alapvetően a nagy-felbontású audio termékeiről szól. Amennyiben csak ismerkedünk a digitális zenei tartalmakkal, új nekünk ez a terület vagy egyszerűen csak a legjobbat szeretnénk, akkor a Hi-Res Audio termékeinket kell megnézni!