65 / 100

Képes-e a Lars & Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő hallhatóan részletgazdagabb, dinamikusabb zenét eljuttatni a fülembe vagy sem? Ilyet még sosem próbáltam, pedig a megfelelő eszközeim már megvoltak korábban. Röviden: részben igen. A DAC segítségével hallhatóan jobb minőségben kaptam meg ugyanazt a zenét, mint amikor a jack-csatlakozón keresztül próbáltam.

Lars & Ivan Dac Fire

A Lars & Ivan DAC Fire egy külső DAC, amelyet kényelmesen csatlakoztathatunk PC és Mac, vagy bármilyen iPhone és okostelefonunkhoz egy átalakító segítségével. A DAC Fire 96k/44.1KHz és 16/24-bitre képes, ezzel a manapság leginkább használatban lévő felbontásokat le is fedtük. Támogatja a FLAC, wav, aiff, ALAC és Apple Lossless formátumokat. USB-n keresztül működik, és az OS X rendszerhez nem kell külön driver. iPhone esetén szükségünk van egy Lightning-USB átalakítóra. Itt is azonnal hallható a különbség. Beépített mikrofont is tartalmaz, hogy egy Skype, vagy egyéb VoIP híváshoz se kelljen külön fül- vagy fejhallgatót elővenni. Sőt, külön mikrofon csatlakozó aljzattal is ellátták, hogy még jobb minőségű mikrofon csatlakoztatásával magas minőségben digitalizálhassunk. Ilyenkor a konverter fordítva működik; azaz az analóg hangból készít Hi-Res digitális audio fájlt.

Lars & Ivan Dac Fire teszt

A kérdés egyértelmű volt. Képes-e a Lars & Ivan DAC Fire hallhatóan részletgazdagabb, dinamikusabb zenét eljuttatni a fülembe vagy sem? Ilyet még sosem próbáltam, pedig a megfelelő eszközeim már megvoltak korábban. Röviden: részben igen. A DAC segítségével hallhatóan jobb minőségben kaptam meg ugyanazt a zenét, mint amikor a jack-csatlakozón keresztül próbáltam.

Ehhez a párom segítségét kértem, hogy vaktesztet készítsek. 10-10 különböző zeneszámot próbáltunk ki. A számok között véletlenszerűen az iPhone jack-csatlakozóját, illetve a DAC-ot használtuk. Én 10-ből 10-et találtam el, ő pedig 8-at, ami nem kis teljesítmény, mivel egyáltalán nem ismerte, nem kereste a különbségeket. Csak azt hallotta, hogy valami részletgazdagabb, vagy dinamikusabban hallható-e. A vakteszt után egyértelmű vált számomra, hogy van létjogosultsága egy ilyen DAC-nak, és nem csak egy iPhone-hoz, hanem bármilyen termékhez. Érdemes még azt is tudni, hogy a legnagyobb különbség valóban itt hallható. Azonban ha már 96k és 192k között keresünk hallható különbséget, már sokkal nehezebb dolgunk lenne. Tehát ez egy lényeges javulás, ha szeretjük a zenét, mindenképp érdemes kipróbálnunk.

A második fontos szempont az úgynevezett lánc. Ha nincs egy jobb fejhallgatónk vagy fülhallgatónk, vagy éppen nincs magas felbontású zenénk, akkor nem fogjuk észrevenni a különbséget. Így ezeket mindenképp be kell szereznünk először. Mi a VOX lejátszó programot használtuk OS X és iOS rendszeren is, mivel a felhőben tárolja a magas felbontású zenéket.

Értékelés

Az elején eléggé szkeptikus voltam. Kíváncsi voltam, hogy a Lightning-csatlakozón keresztül a DAC segítségével el tudok-e érni részletgazdagabb, sokkal jobb hangot. A Lars & Ivan DAC Fire DAC és mini fejhallgató erősítő segítségével hallhatóan jobb minőségben kaptam meg a zenét! Egy olyan rétegnek készült, akik szeretik a minőségi zenehallgatást. Megvan hozzá az az affinitásuk, hogy ne csak a háttérben hallgassák a zenét, hanem élvezzék is azt.
Forrás: Muzix Blog