63 / 100

A Lars & Ivan HA-1 hordozható mini fejhallgató erősítő modell kisebb, mint egy gyufásdoboz. Lehet kapni olyan hordozható MP3 lejátszót, ami még ezt a méretet sem üti meg, így joggal merül fel a kérdés; milyen létjogosultsága van egy ilyen erősítőnek?

Lars & Ivan HA-1

A HA-1 névre hallgató modell nagyon apró és egyáltalán nem megfizethetetlen, de a kategóriáján belül a hangja is megállja a helyét. A Lars & Ivan jelenlegi legolcsóbb, belépőkategóriás mobil erősítője jutott el hozzánk. Ez a termék elsődlegesen azoknak szól, akik nem teljesen elégedettek a telefonjuk hangerejével, illetve egy kicsit jobb hangminőségre is vágynak. Mindezeken túl csak egy kompakt, egyszerű kiegészítőre van szükségük a zenehallgatáshoz.

A HA-1 mini fejhallgató erősítő modell kisebb, mint egy gyufásdoboz. Lehet kapni olyan hordozható MP3 lejátszót, ami még ezt a méretet sem üti meg, így joggal merül fel a kérdés; milyen létjogosultsága van egy ilyen erősítőnek?

A Lars & Ivan HA-1 mini fejhallgató erősítő csomagolása meglehetősen elegáns.  Maga az eszköz tényleg apró, mindösszesen 18 grammos tömegű. Ebbe a pici készülékházba pedig 55 mAh kapacitású akkumulátor fért, amely 3-3,5 órányi folyamatos használatra volt elegendő. A kütyü használata meglehetősen egyszerű. Az alján található a bemeneti, a tetején a kimeneti jack csatlakozó, elöl pedig a kezelőgombokat találjuk. A plusz jelet formázó billentyűvel növelni tudjuk a hangerőt, a mínusz jelűvel csökkenteni, a középső billentyű pedig a ki-, és bekapcsolásra, valamint a módváltásra szolgál. Az eszköz tetején látjuk a visszajelző ledet. Töltés alatt kékes-fehér színnel világít, bekapcsolás után pedig a kiválasztott mód (normál, bass boost) függvényében kék vagy piros árnyalatban hívja fel magára a figyelmet.

Tartozékok

A doboztető leemelése után egy szivacságyban találjuk meg a kütyüt, mellette pedig egy karton rekeszben pillanthatjuk meg a tartozékokat. Jár hozzá egy rövid – illetve egy hosszabb – AUX kábel, és egy USB-microUSB vezeték. Ez utóbbi kizárólag a töltéshez kell, mivel a HA-1 erősítő DAC-ként nem funkcionál. A hátuljára került egy eltávolítható csipesz is, amivel ruhára vagy táskára rögzíthetjük az eszközt.

Lars & Ivan HA-1 teszt

Milyen létjogosultsága van a Lars & Ivan HA-1 hordozható mini fejhallgató erősítőnek? Az egyszerű választ erre okostelefonjaink adják meg, hiszen a belépőkategóriás, hordozható médialejátszók az utóbbi időben szinte semmit nem fejlődtek. A telefonok annál okosabbak lettek! Megjelentek az online, zenei streaming szolgáltatások, az egyre nagyobb tárolóegységeknek köszönhetően jóval több veszteségmentesen tömörített tartalom őrizhető rajtuk. A hatalmas kijelzőknek köszönhetően pedig egyre jobban lehet filmet nézni velük. A hagyományos médialejátszók nem jelzik, ha a hátizsákunkban megszólal a telefonunk, míg egy ilyen erősítő értelemszerűen a bejövő hívásról szóló értesítést is továbbítja.

A hangminőségével kapcsolatban nehéz lenne konkrét állításokat megfogalmazni. A hallgatott zenék műfaja és minősége, a forrásban működő DAC chip, és az erősítőhöz kötött fej-fülhallgató nagyon erőteljesen befolyásolja a végeredményt. Egy nagyon rossz hangú telefonból nem tudott igazán jó eredményt kihozni. A jobb zenei képességű okostelefonokhoz viszont képes volt pluszt adni, főleg ami a dinamikatartományt és a térérzetet illeti. A részletességen gyakorlatilag semmit nem befolyásolt. Az általános hangkép is csak akkor változott, amikor normál módból bass boost állásba kapcsoltuk a Lars&Ivan HA-1 hordozható mini fejhallgató erősítő eszközt. A mélyek ekkor sokkal energikusabbak voltak! Elektronikus zenénél kifejezetten áldásos módon dobja fel a mélyek hangzását, hangszeres zenéhez viszont inkább kikapcsolva tartottuk. Ott inkább zavaró volt az a mély „fátyol”, ami ilyenkor a hangképet lefedi.

Sokak számára problémát okozhat, hogy a telefonok hangerőszabályzója általában csak 15 lépcsőre oszlik. Éjszaka, csendes környezetben sokszor már a leghalkabb szint is túl hangos, de zajosabb körülmények között is előfordul, hogy két pont között lenne ideális a hangerő. A fejhallgató erősítő segítségével ez is nagyon pontosan behangolható. A másik érdekesség, hogy azonos hallgatási hangerő mellett, kikapcsolt kijelzővel átlagosan 2-3%-kal kevesebbet merült egy óra alatt a tesztre használt mobil. Ez nagyjából 50%-os csökkenést jelent!

Értékelés

Az ezüstszürke és fekete színekben elérhető Lars & Ivan HA-1 mini fejhallgató erősítő 15.990 forintba kerül. Ez összességében nem kevés, de ha valakinek pont a fenti apróságok hiányoztak a mobiltelefon hangjából, akkor érdekes lehet beruháznia egy ilyen eszközre. Ez természetesen később a következő és a következő utáni telefont is képes lesz kiszolgálni, ameddig az akkumulátora el nem öregszik.

Forrás: Muzix Blog