69 / 100

A Lars & Ivan THA-8X elképesztően kicsi, viszont nagyon esztétikus vákuumcsövek vannak benne. Vajon tudja azt, amit a nagyok? Komoly technológiai érdekességekkel próbál minket kényeztetni, hiszen a csöves technológia nagyon ritka hordozható méretben.

Lars & Ivan THA-8X

Nemrég járt nálunk a legkisebb Lars & Ivan erősítő a HA-1, ami egy visszafogott árú, de viszonylag jó minőséget kínáló eszköz -, így sokaknak kimondottan jó választás lehet. Most egy újabb analóg erősítő került hozzánk, de korántsem a belépőkategóriából. A Lars & Ivan THA-8X vákuumcsöves hordozható fejhallgató erősítő egy másik ligában játszik, ennek megfelelően az árazása sem kimondottan barátságos. Ezért cserébe viszont komoly technológiai érdekességekkel próbál minket kényeztetni: a csöves technológia nagyon ritka vendég a hordozható méretben. Külsejét tekintve a THA-8X  fejhallgató erősítő elég elegáns darab. Már a színe is kimondottan izgalmas, enyhén bronzos beütésű, de nagyon sötét. Az igazi érdekessége az alján lévő kis betekintőablak, ahol a két kis Raytheon JA6418 típusú vákuumcsövet tekinthetjük meg. A készülék elején találhatjuk a hangerőszabályzó potmétert, ami bekapcsológombként is funkcionál. Bal oldalon találjuk az egyes számú audio bemenetet, jobb oldalon pedig a kimeneti csatlakozóra vethetünk egy pillantást. Mindkét csatlakozó az alap 3,5 mm-es jack. Hátra került a második audio bemenet, illetve a micro-USB csatlakozó, amelyen keresztül kizárólag áramot tud felvenni az eszköz. DAC-ként ugyanis nem funkcionál a THA-8X.
KAPCSOLÓDÓ CIKK A Lars & Ivan HA-1 hordozható mini fejhallgató erősítő modell kisebb, mint egy gyufásdoboz. Lehet kapni olyan hordozható MP3 lejátszót, ami még ezt a méretet sem üti meg, így joggal merül fel a kérdés; milyen létjogosultsága van egy ilyen erősítőnek? Tovább olvasom…

Tartozékok

Az egyszerű, fekete színű dobozban a készüléken kívül megtaláljuk a töltésre szolgáló micro-USB kábelt. Akad egy rövid – illetve egy hosszabb -, hagyományos, 3,5 mm-es jack dugós kábel a forrás csatlakoztatásához. Kapunk még egy műanyagból készült védőtokot, valamint néhány szilikonból készült gyűrűt, amelyek segítségével a mobilunkhoz rögzíthetjük az erősítőt.

Lars & Ivan THA-8X teszt

A specifikáció szerint 16-tól 300 Ohmig bármilyen impedanciájú fejhallgatóval terhelhetjük a kütyüt. A nagy többség számára ez nyilvánvalóan elég is, mobil eszközökhöz kevesen szeretnének 600 ohmos stúdió fejhallgatókat magukkal cipelni. A hangerősséggel kapcsolatban nem panaszkodhatunk. A teszt nagy részét egy kis impedanciájú, és kimondottan könnyen hajtható AKG fejhallgatóval végeztük. Természetesen kipróbáltuk komolyabb darabokkal is, de egyszer sem vallott szégyent. Aki az asztali csöves fejhallgató erősítők szintjét képzeli el fejben, az tévúton jár. A méreteihez képest azonban egyáltalán nem kell szégyenkeznie a Lars&Ivan THA-8X vákuumcsöves hordozható fejhallgató erősítőnek. A csöves erősítőktől megszokott háttérzaj csendesebb számrészeknél sokaknak zavaró lehet, de a zenei dinamikusság és a természetesség valóban meggyőző. Egy hasonló kaliberű IC-s konkurens ezt szinte biztosan nem tudja előidézni. Telt, kerek mélyekkel operál, a magasai is sokkal lágyabbak, mint amit a kategóriában megszokhattunk. Az alapzaja viszont a már említett módon jóval markánsabb, mint egy integrált áramkörös konkurensnek. A részletessége egyáltalán nem kiemelkedő, inkább a zene mindennapi élvezetéről szól, és erre is lett kitalálva. A 800 mAh-s akkumulátora a gyártó szerint 16-18 órát képes elmenni egy töltéssel. Ez gyakorlatilag helytálló is. Mi csak a tesztidőszak elején töltöttük fel teljesen a telepet, és 14-16 órányi zenehallgatás lehet már benne teljes hangerő mellett. Ilyenkor a lejátszó hangerejét szinte 0-ra lehet csökkenteni, a töltőt viszont még nem kérte. Magától értetődő, de érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a forrás is jóval kevesebbet fogyaszt. Egy mobiltelefon esetén ez óránként akár néhány százalékot is jelenthet megtakarításban. Az eszköz legnagyobb „hibája”, hogy teljes mértékben ki van szolgáltatva a mobilunkban lévő DAC, és a csatlakoztatott fej-fülhallgató minőségének. Egy középkategóriás okostelefonnal, illetve egy néhány ezer forintos fülhallgatóval nem tudja megmutatni képességeit. Igazából csak akkor tud értelmet nyerni, ha legalább egy kiváló zenei minőségű telefonnal, vagy egy DAP lejátszóval párosítjuk össze. Ilyenkor érdemesés belevenni még a képletbe egy komolyabb, akár nehezebben hajtható fejhallgatót is.

Értékelés

A Lars&Ivan THA-8X vákuumcsöves fejhallgató erősítő jelenlegi ára 66.900 forint. A betekintőablak nélküli modell pár ezer forinttal kerül kevesebbe tesztünk alanyánál. A csöves hangzáshoz ragaszkodó zenekedvelők számára kimondottan ajánlott vétel. Egy komolyabb DAC-ot, illetve egy minőségi fejhallgatót vagy fülhallgatót azonban mindenképpen megkíván a Lars & Ivan THA-8X ahhoz, hogy meg tudja mutatni tudását.
Forrás: Muzix Blog