A sütik segítenek nekünk abban, hogy folyamatosan jobbá tegyük weboldalunkat, így kérjük engedélyezd a használatukat az "Elfogadom" gombra kattintással.

Ez által igyekszünk minél kényelmesebbé tenni a böngészésedet. Az adatkezelési tájékoztatónkban elolvashatod, hogy milyen sütiket és mire használunk, illetve ha szeretnéd, a beállítások módosítása alatt személyre is szabhatod.

Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő teszt

Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő teszt
A Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő terméke egy, az iPhone-nal is remekül működő DAC. Konyhanyelven a DAC egy “hangkártya”, ami jelen esetben sokkal jobb, mint például az iPhone-ban lévő. Így érdemes vele foglalkozni, ha már van egy valamire való fülhallgatónk. Az Apple elhagyta a jack-csatlakozót, és ezzel a minőségi zenehallgatás fele is megnyitotta a kapukat. A Lightning-csatlakozón keresztül számtalan külső DAC-ot, vagy fülhallgatót csatlakoztathatunk telefonunkhoz.

Nyilván felmerül a kérdés, miért érdemes használni külső DAC-ot a beépített jack-csatlakozó helyett? Miért van értelme még egy eszközt használni és átalakítót vásárolni hozzá? Ezt a legjobban egy autós példával lehet röviden elmagyarázni. Például a Suzuki is megfelelően működik, el tudunk vele jutni a város egyik pontjából a másik pontjába. Azonban egy BMW-vel sokkal kényelmesebben tehetjük ezt meg. A Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő csak egy láncszem a saját audió világunkban! Szükséges hozzá egy készülék (amivel zenét lejátsszunk), egy fülhallgató (amivel a DAC által leadott részletgazdag zenét hallhatjuk). Ja, és persze a zene maga. A zene legyen magas felbontású és persze kell egy alkalmazás, ami képes mindezt megszólaltatni. A DAC-ot a saját USB-je, és egy átalakító segítségével tudjuk csatlakoztatni az iPhone-hoz, természetesen számítógép esetén nem kell semmilyen átalakító.

Külső

A Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő egy külső DAC. Kényelmesen csatlakoztathatunk PC és Mac, vagy bármilyen iPhone és okostelefonunkhoz egy átalakító segítségével. A DAC-FIRE 96k/44.1KHz és 16/24-bitre képes, ezzel a manapság leginkább használatban lévő felbontásokat le is fedtük. Támogatja a FLAC, wav, aiff, ALAC és Apple Lossless formátumokat. USB-n keresztül működik, és az OS X rendszerhez nem kell külön driver. iPhone esetén szükségünk van egy Lightning-USB átalakítóra. Itt is azonnal hallható a különbség. Beépített mikrofont is tartalmaz, hogy egy Skype, vagy egyéb VoIP híváshoz se kelljen külön fül- vagy fejhallgatót elővenni. Sőt, külön mikrofon csatlakozó aljzattal is ellátták, hogy még jobb minőségű mikrofon csatlakoztatásával magas minőségben digitalizálhassunk. Ilyenkor a konverter fordítva működik; azaz az analóg hangból készít Hi-Res digitális audio fájlt.

Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő teszt

A kérdés egyértelmű volt. Képes-e a Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő hallhatóan részletgazdagabb, dinamikusabb zenét eljuttatni a fülembe vagy sem? Ilyet még sosem próbáltam, pedig a megfelelő eszközeim már megvoltak korábban. Röviden: részben igen. A DAC segítségével hallhatóan jobb minőségben kaptam meg ugyanazt a zenét, mint amikor a jack-csatlakozón keresztül próbáltam.

Ehhez a párom segítségét kértem, hogy vaktesztet készítsek. 10-10 különböző zeneszámot próbáltunk ki. A számok között véletlenszerűen az iPhone jack-csatlakozóját, illetve a DAC-ot használtuk. Én 10-ből 10-et találtam el, ő pedig 8-at, ami nem kis teljesítmény, mivel egyáltalán nem ismerte, nem kereste a különbségeket. Csak azt hallotta, hogy valami részletgazdagabb, vagy dinamikusabban hallható-e. A vakteszt után egyértelmű vált számomra, hogy van létjogosultsága egy ilyen DAC-nak, és nem csak egy iPhone-hoz, hanem bármilyen termékhez. Érdemes még azt is tudni, hogy a legnagyobb különbség valóban itt hallható. Azonban ha már 96k és 192k között keresünk hallható különbséget, már sokkal nehezebb dolgunk lenne. Tehát ez egy lényeges javulás, ha szeretjük a zenét, mindenképp érdemes kipróbálnunk.

A második fontos szempont az úgynevezett lánc. Ha nincs egy jobb fejhallgatónk vagy fülhallgatónk, vagy éppen nincs magas felbontású zenénk, akkor nem fogjuk észrevenni a különbséget. Így ezeket mindenképp be kell szereznünk először. Mi a VOX lejátszó programot használtuk OS X és iOS rendszeren is, mivel a felhőben tárolja a magas felbontású zenéket.

Értékelés

Az elején eléggé szkeptikus voltam. Kíváncsi voltam, hogy a Lightning-csatlakozón keresztül a DAC segítségével el tudok-e érni részletgazdagabb, sokkal jobb hangot. A Lars&Ivan DAC Fire hordozható DAC és mini fejhallgató erősítő segítségével hallhatóan jobb minőségben kaptam meg a zenét! A DAC Fire egy olyan rétegnek készült, akik szeretik a minőségi zenehallgatást. Megvan hozzá az az affinitásuk, hogy ne csak a háttérben hallgassák a zenét, hanem élvezzék is azt.

Eredeti forrás: Muzix Blog
Szerző: admin / szifon.hu