71 / 100

Az LSTN egy fiatal cég napjaink zsúfolt audio márkái között, azonban mégis egyedülálló. Mi a cég egyedülállósága? Működésük alapja egy olyan nyereséges üzleti vállalkozás, amely értékes hozzájárulást nyújt a világnak. A termékeik újrahasznosított fából készülnek, és minden vásárlás egy hallókészülékkel támogatja a világ valamelyik táján élő halláskárosult embertársunkat a Starkey Hearing Alapítvány segítségével.  

A cég fő modellje a Troubadour egy egyedi, vezeték nélküli, fából készült fejhallgató, amelyet kipróbáltunk. Ezt a fejhallgatót tehát “jó szívvel” teszteljük, hogy lássuk, milyen a termék és hogyan hangzik.

A Troubadour fejhallgató kétséget kizáróan felzavarja a hazai fejhallgató piac kissé elmocsarasodott állóvizét. Nyilván nem kell túl sok hifi, vagy high-end rajongót keresni, aki rá ne vágná, hogy a fa természetessége, a fának a minősége igen is hallatszik egy hangdoboz hangján – ami valahol természetes.

Nem tévedünk, ha kijelentjük, hogy a fülesek esetében is meghálálja a hangzás, hogyha nem holmi kopogós műanyag takarja a membránt – és egyben a fülünket -, hanem valamilyen exkluzív keményfából készült burkolat. És valljuk be: nem csak a hangzás meggyőzőbb egy ilyen esetben, de sokkal jobban is néz ki. Fontos kiemelni, hogy a Troubadour teljesen platformfüggetlen modell, tehát iOS, Android és Windows Phone tulajdonosok is használhatják.

TUDTAD? A trubadúr a középkori irodalom olyan költőinek elnevezése, akik – ellentétben a fizetésért éneklő dalosokkal -, a költészetet csupán kedvtelésből művelték. Az elnevezés az okcitán (régen: provanszál) trobar azaz ’találni’ szóból származik, minthogy a trubadúr „kitalálta” a költeményeket. A trubadúrok költészete főképp dalokból állott, amelyben a költő szíve hölgye iránti hódolatát, szerelmét adta elő. A trubadúrköltészet végét az 1210-ben véget érő albigens háborúk jelentették. A trubadúrköltészet mintájára szintén trubadúrnak nevezik a modern tánczenében a szerelmi témájú, főként spanyol nyelvű balladákat. E műfaj egyik jeles képviselője a világhírű spanyol énekes, Julio Iglesias, akit „spanyol trubadúr”-nak is neveznek.

LSTN Troubadour Bluetooth fejhallgató

Az LSTN Troubadour Bluetooth fejhallgató egy vásárlásra ajánlott modell

LSTN Troubadour

Az LSTN Troubadour fejhallgató a “régi iskola” szerint lett megtervezve megjelenésével, fémes fejpántjával és látható kábelezésével. A megjelenést a gyönyörű faberakás – amely igazi zebrafa -, teszi teljessé.

A fejhallgató rendkívül könnyű és nagyon kényelmes viseletet biztosít. A fülpárnák felett és oldalán elhelyezkedő csuklópántok nem csak érdekes megjelenést nyújtanak, hanem biztosítják, hogy a fejhallgató kissé elfordulhasson, így biztosítva a kényelmes beállítást a viselőjének.

A fülpárnák külső része vegán bőrből készült, míg belseje memóriahab szivacsot rejt. Az így megalkotott párnák kényelmesek és kényelmesen ülnek a fülön. Ennek köszönhetően jó passzív zajcsökkenést tapasztalhatunk, ami utcai viseletnél nagyon jó tulajdonság, ugyanakkor hosszabb zenehallgatás alatt kissé felmelegíti a fület.

A Bluetooth fejhallgatónak három egyszerű gombja van a fejhallgató alján. A gombok diszkrét elhelyezésének köszönhetően nem sok erőfeszítést igényel, hogy megszokjuk a használatát. A bekapcsológomb néhány másodpercig történő megnyomása bekapcsolja vagy kikapcsolja a fejhallgatót,  hosszabb ideig tartó nyomva tartása pedig a Bluetooth kapcsolat létrehozásához szükséges párosítási funkciót aktiválja. A Troubadour használható kábelesen is. A levehető 3,5 mm-es fejhallgató kábel erős és nejlonból készül, de csak egy gombja van a hívások fogadására vagy leválasztására. Ez azt jelenti, hogy a hangerő módosítását vagy a telefonon vagy a fülkagyló alján elhelyezett gombokkal lehet elvégezni. Ez esetleg kényelmetlenséget okozhat egyes felhasználóknak, de nem megszokhatatlan.

A roppant igényesen kialakított dobozban egy USB-kábel, a levehető audio csatlakozókábel és a hordtáska található.

Zenei hangzás

A basszus erős és hatásos. Bár egy-egy zeneszámnál soknak tűnhet, de nem olyan zavaró, mint egyes fejhallgató márkák esetében. Az énekhangok tiszták, élénkek, és elég jól pozicionáltak, de nyilván nem olyan lineáris és színezet mentes, mint egy monitor: de nem is erre való. A magasak jól reprezentálódnak anélkül, hogy kemények vagy zavaróak lennének. Dinamikus kis fejhallgatóról beszélünk, tehát a zenelejátszó eszközöknek nem kell túl sok energiát fektetni a meghajtásához.

Ez a hang reprezentáció jól láthatóan megjelenik a frekvenciatáblán. A bal oldalon látható, hogy a basszus kevésbé hangsúlyos, a középső közepek kicsit süllyesztettek és jobb oldalon látjuk a magassakat. Általában nagyon szerethető a Troubadour hangja, bár észrevehető volt egyes zeneszámoknál (általában az erősebb mélyhangokkal rendelkező daloknál), mintha a mélyek kicsit túlzóan megjelentek volna, miközben a magasak kevésbé érvényesültek. Ezek a fejhallgatók olyanok számára készültek, akik egyébként is szeretnek a hangszínekkel játszani. Azok, akik a hangok pontosságát keresik, valahol máshol keresnek.

Összegzés

Az LSTN Troubadour fejhallgatóval lebonyolított hívás minősége jó. Észrevehető, hogy a másik oldalon lévő hívó hangja egy kicsit távoli, kisebb hangerejű Bluetooth kapcsolattal, mint a kiegészítő vezetékkel használva. Ez azonban tipikusan az oldalsó mikrofon funkcióval rendelkező Bluetooth fejhallgatókra jellemző tulajdonság.

Furcsa módon az LSTN nem említi az akkumulátor kapacitását, de körülbelül 8 órát képes működni az átlagosan elfogadott 60 százalékos hangerő mellett történő zenehallgatás idejére. A lemerült akkumulátor feltöltése nagyjából két órát vesz igénybe.

Az LSTN Troubadour egyedi, vezeték nélküli, fából készült fejhallgató egy határozottan ajánlott modell. Jó a hangja, fából készült – amely nagyon jót tesz a rezonanciának -, és tökéletesen működnek a 3,5 mm-es aljzattal nem rendelkező készülékekkel.

A 74.900 Ft-os fogyasztói ár több mint versenyképes, mert hasonló képességekkel ellátott termékért jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. És ne feledjük: minden fejhallgató megvásárlásával segítünk egy halláskárosult emberen! Ez az LSTN gyártói filozófia része.