A sütik segítenek nekünk abban, hogy folyamatosan jobbá tegyük weboldalunkat, így kérjük engedélyezd a használatukat az "Elfogadom" gombra kattintással.

Ez által igyekszünk minél kényelmesebbé tenni a böngészésedet. Az adatkezelési tájékoztatónkban elolvashatod, hogy milyen sütiket és mire használunk, illetve ha szeretnéd, a beállítások módosítása alatt személyre is szabhatod.

Miért jó a fejhallgató erősítő? (második rész)

Miért jó a fejhallgató erősítő? (második rész)
A fejhallgató erősítők kizárólagos felelősséggel tartoznak az analóg audiojelek feldolgozásáért, de a digitális zene és a streaming szolgáltatások modern korában a hangszerkezetek szintén fontos eleme a digitál-analóg átalakító (DAC). A DAC-ok felelősek a digitális hangfájlok analóg hangjelekké alakításáért függetlenül attól, hogy letöltött MP3, veszteségmentes CD másolat, vagy egy streaming szolgáltatásból származó adatról van szó. Napjainkban a fejhallgató erősítő és digitál-analóg átalakító általában már egyetlen készülékben kombináltan megtalálható.

Amennyiben lemaradtál az előző részről érdemes elolvasnod a mire jó a fejhallgató erősítő cikkünket is, hogy teljes képet kapj a fejhallgató erősítőkkel kapcsolatban.

Az erősítőkhöz hasonlóan, a DAC nem kiemelt figyelemnek minősülő audio eszköz. A laptopokat, számítógépeket, telefonokat gyártók számára alacsony prioritású kiegészítő. Éppen ezért, ez sokak számára csak olcsóbb, rossz minőségű DAC-ok használatát eredményezi. Általában a gyártók ezt úgy oldják meg, hogy az általános célú chipekre támaszkodva kezelik a jelfeldolgozást olyan eszközökkel, amelyek eközben más feladatokat is végeznek. Ezek az úgynevezett rendszer-on-chipek (SOC). Éppen ezért a fejhallgató erősítők általában párosulnak magas minőségű, dedikált DAC-chipekkel. Így teljes hangfeldolgozási megoldást kínál a jobb hangminőség eléréséhez, mint ami közvetlenül elérhető egy eszközről.
 
Bár a hangminőség messze a legnagyobb előnye a DAC/AMP-nak egy sima erősítőhöz képest, másodlagos előnyökkel is jár azok számára, akik szeretnék meghallgatni a legmagasabb minőségű digitális hangfájlokat. Számos integrált DAC-nak van felső határa a fájl minőségére és méretére, amelyet képes feldolgozni, mivel a nagy mennyiségű adatot tartalmazó fájlok (például a High-Res Audio sávokat tartalmazó fájlok konvertálása) túl sok chipet igényel, ami szükséges a hangtól eltérő funkciókhoz. Ez egy csekély szempont a sok felhasználó számára, de azok számára, akik az abszolút legjobb hangminőséget és a nagy hűségű digitális hangfájlok könyvtárát keresik, érdemes megfontolni ezeknek az erősítőknek a használatát.

Mi a különbség az erősítő technológiák között?

Kétféle fejhallgató-erősítő technológia létezik; a csöves erősítők és az úgynevezett szilárd állapotú erősítők. A szilárd állapotú erősítők a legáltalánosabbak, amelyek a tranzisztorok és a diódák keverékét használják a hangjelek erősítésére. A szolid állapotú erősítők a technológiailag újabbak, és általában olcsóbbak, kisebbek, megbízhatóbbak. Ezeket az okokat figyelembe a felhasználók többségének nyilvánvaló választás a szilárd állapotú technológiát alkalmazó termék.
 
A csöves erősítők egy villanykörte-szerű vákuumcsövet használnak az audiojel feldolgozásához. Ez a technológia általános volt az 1960-as évek végéig és a hetvenes évek elejéig, amíg a szilárd állapotú erősítők egyre hozzáférhetőbbé váltak. Annak ellenére, hogy archaikus, ez a technológia túlélte az audio termékek változásait. A technológia számos hátránya ellenére néhány purista azt állítja, hogy a csöves erősítők jobb hangzást vagy hangot adnak, mint a szilárd állapotú alternatívák. A modern csöves fejhallgató erősítőket a leggyakrabban asztali használatra tervezték, és hibrid kialakítással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az erősítési folyamat különböző szakaszaiban mind a szilárdtest-technológiát, mind a vákuumcsöveket használják.

Hogyan fogod használni a fejhallgató erősítőt?

Fontold meg, hogyan fogod valójában használni az erősítőt? Szükséged van-e valamire, amellyel menet közben is hallgathatod, vagy keresned kell valamit, amit hozzá lehet adni egy fix asztali erősítőhöz. A hordozható és az asztali erősítők nem egyértelműen meghatározott kategóriák, sok erősítő alkalmas mindkét célra, de van néhány dolog, amit ki kell választani a döntéshozatal során.
 
Számos asztali erősítő nem tartalmaz belső akkumulátort, ezért folyamatos feszültségellátást igényel a konnektorból. Ezek az erősítők általában nagyobbak, de nagyobb teljesítményt nyújtanak az igényes fejhallgatók számára, mint sok hordozható társuk.
 
A skála másik végén a DAC/AMP erősítők vannak, amelyek nem tartalmaznak belső akkumulátort: ​​ezeknek az előnye, hogy rendkívül kompakt méretűek. Ahelyett, hogy kihúznád a tápfeszültséget a fali aljzatból, közvetlenül a hangforrásról kapod a tápellátást, hiszen mind a tápellátás, mind az adatok átvitele USB-n keresztül történik. Az ilyen típusú termék szinte mindig tartalmaz egy DAC-ot az erősítő mellett, mivel a tápellátást nem lehet átvinni a forráskészülék valamilyen digitális kapcsolata nélkül. A kis méret mellett ezeknek a termékeknek további előnye még az okostelefonokkal való kompatibilitás és a külön hangerőszabályzás. Az ultra-kompakt USB DAC/AMP erősítők fő hátránya, hogy a nagyobb alternatívákhoz képest korlátozható a feldolgozás és a kimeneti teljesítmény.
 
Valószínűleg a piacon a fejhallgató erősítő a legnagyobb kategóriája azoknak a termékeknek, amelyek saját áramforrást tartalmaznak újratölthető akkumulátor formájában. Minden hordozható, csak erősítővel rendelkező fejhallgató-erősítőnek újratölthető akkumulátorra van szüksége. Számos kombinált DAC/AMP erősítő újratölthető akkumulátort használ a forráskészülék akkumulátorának lecsapolása nélkül. A kategóriában legjobb kompakt, hordozható USB DAC/AMP erősítők már felveszik a versenyt az asztali eszközök teljesítményével és feldolgozási képességével, kompromisszumok nélkül. Bár a kombinált DAC/AMP erősítők egyre népszerűbbek, még mindig széles választékban találhatók az erősítővel ellátott akkumulátorral működő termékek, amelyek széles formátumban, méretben és képességekben kaphatóak. Az ilyen típusú eszközök egyetlen hátránya, hogy emlékezned kell a termék megfelelő feltöltésére.

Milyen fej-és fülhallgatókat használhatsz az erősítővel?

Az egyetlen legfontosabb technológiai tényező, amelyet fontolóra kell venni, amikor fejhallgató erősítőt keresel, az impedancia illesztés. Az erősítőknél a kimeneti impedancia az ellenállás, az induktivitás és a kapacitás kombinációja az eszköz kimenetei által generált áramhoz, azaz mennyi teljesítménynek áll ellen a fejhallgató a csatlakozás kihúzásakor. A fejlett fejhallgatóval való jó teljesítmény biztosítása érdekében az erősítő impedanciájának jól kell illeszkednie a fejhallgató impedanciájával.
 
Az impedancia illesztése a fejhallgatókkal valójában nem jelenti azt, hogy csak olyanokat használhatunk, amelyek azonos ohm-értékkel rendelkeznek. Meglehetősen egyszerűen kiszámítható, hogy egy erősítő és a fejhallgató kompatibilis-e - a nyolcas szabállyal. Lényegében olvasd le a fejhallgató impedanciáját (általában a termékcsomagoláson vagy a termék weboldalán megtalálod), és oszd el nyolccal. A kapott szám a hozzávetőleges, ideális maximális kimeneti impedancia, amelyet egy erősítőben keresned kell.
 
Például egy meglehetősen gyakori fejhallgató impedancia a 32 ohm. Ennek nyolcra osztása négyet ad, így a fejhallgató ideális erősítőjének 4 ohm-os maximális impedanciával kell rendelkeznie. Egy kb. 2 ohm impedanciájú erősítő jól működik majdnem minden fejhallgatóval, mivel a 8 ohmnál alacsonyabb impedanciájú fülhallgatók viszonylag ritkák és általában nem részesülnek az erősítés előnyeiből.

Miért jó a fejhallgató erősítő?

Három következménye van annak, hogy figyelmen kívül hagyják a nyolcas szabályt, és mindegyikük a fejhallgató hangjának megváltoztatására vonatkozik. Először is, ha az erősítő kimeneti impedanciája jelentősen meghaladja a fejhallgató impedanciájának nyolcas értékét, akkor a fejhallgató frekvenciaátvitele és hangja megváltozhat. Ez nagyobb eltéréseket eredményez, és több változást hoz létre a fejhallgató alapértelmezett hang aláírásával szemben. Az a mód, ahogy egy fejhallgató egy erősítőre reagál, amelynek kimeneti impedanciája magasabb változó. Különböző fejhallgatók különböző módon reagálnak, de általában negatív eredményt kapnak.
 
A második, hogy a nem megfelelő fejhallgatók és erősítők hatással lehetnek a hangminőségre, a csillapítás fogalmához kapcsolódik. A csillapítás megoldást nyújt a dinamikus meghajtó fejhallgatók esetleges problémájára. A dinamikus meghajtók mozgó hangtekercset tartalmaznak, amely gyorsan ingadozik a hang előállításához. Azonban a pontos hangvisszaadás érdekében ellenőrizni kell az oszcilláció mértékét; ez a csillapítás funkciója. A csillapítást végre lehet hajtani:
  • fizikailag ami gyakran kompromittált hangvisszaadáshoz vezet
  • elektromosan, ami általában előnyös, mivel hatékonyabb módja a hangvisszaadás szabályozásának, anélkül, hogy veszélyeztetné a minőséget.
Az elektromos csillapítás azt jelenti, hogy az erősítő és a fejhallgató együtt dolgozik, hogy a megfelelő teljesítményt biztosítsa a dinamikus vezető mozgó elemeinek vezérlése érdekében. Ez biztosítja, hogy a fejhallgatóban ne legyen túlzott mozgás, és hogy a hangvisszaadás pontos maradjon. Minél nagyobb a különbség az erősítőimpedancia és a fejhallgató impedanciája között, annál nagyobb az elektromos csillapítás. Például egy 4 ohmos kimeneti impedanciával rendelkező, 16 ohm impedanciájú fejhallgatót meghajtó erősítő kevéssé elektromos csillapítást biztosít, ami kevesebb szabályozott hangminőséget jelent. Ami a hallható hatást illeti, az alacsony frekvenciájú reprodukcióban különösen rossz a csillapítás; a basszus lüktetővé válhat és a fejhallgató általános hangereje melegebb lesz.
 
Az egyező impedancia harmadik eredménye különösen fontos a fülhallgatók számára, amelyek kiegyensúlyozott armatúra-meghajtókat használnak, bár ez nem kizárólagos a technológia számára, és más alacsony impedanciájú fülhallgatóban is tapasztalható. A nagy kimeneti impedanciájú erősítő használata alacsony impedanciájú IEM fülhallgatóknál néha a nemkívánatos zaj növekedését eredményezheti, rendszerint alacsony hangerősségű sziszegés formájában az audio lejátszás alatt.
 
Túl soknak érzed az információ mennyiségét, vagy a bemutatott változókat? Igen, szakmai bejegyzésünk elég technikainak tűnhet, de nincs sok olyan dolog amit figyelembe kell venned a fejhallgató erősítő vásárlásnál. Reméljük, hogy a kétrészes bejegyzés elolvasása után sikerült megérteni miért jó a fejhallgató erősítő és azt is tisztán látod, hogy mire használható. Ugye, hogy milyen jó dolog? Tehát cikkünk alapján gondold át milyen terméket szeretnél, és ha úgy döntöttél, hogy fejhallgató erősítőt vásárolnál, nyugodtan kérj tőlünk tanácsot.