Oldal kiválasztása

Milyen Fejhallgatót Vegyek?

Szerző: | 2018 Júl 20, | Érdekesség

Sokan teszik fel a “Milyen fejhallgatót vegyek?” kérdést, hiszen a mindenütt jelen lévő okostelefonok és az egyre népszerűbb hordozható zenelejátszók korában, szinte naponta jelennek meg kiváló minőségű fejhallgatók a hordozható zenei kiegészítő piacán. De mire van szükséged? Hogyan válaszd ki a számodra legjobban megfelelőt? És attól függetlenül, hogy divatkellék, honnan tudod, hogy jó minőségű hangot kapsz e a kiválasztott modelltől? A következő “fejhallgató kisokos” segít eligazodni abban, hogy mit érdemes figyelembe venni fejhallgató vásárlás előtt.

Amiről a cikkben olvashatsz:

 

Milyen fejhallgatót vegyek?

 

Mielőtt eldöntenéd, hogy melyik fejhallgatót válaszd, érdemes átnézni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek a termékeknek.

Előnyök:

 • Jobb hangminőséget kaphatsz egy fülhallgatóhoz képest.
 • Hatékonyabbá tehetik a környezeti zajok csillapítását.
 • Kényelmesebb viselet akár hosszabb távú használat mellett is.

Hátrányok:

 • A fejhallgatók sokkal nagyobbak, mint a fülhallgatók.
 • Könnyedén piszkosak lehetnek – főleg ha folyamatosan magaddal hordozod vagy ha keveset használod.
 • Általában többe kerül, mint egy fülhallgató.

Fejhallgatók viselési mód szerint

Mindenek előtt érdemes elgondolkoznod azon, hogyan szeretnéd viselni a fejhallgatódat. Leginkább otthon, munkában, irodában vagy útközben? Ez elsősorban a kényelem, és a hordozhatóság miatt fontos.

Fület körülölelő fejhallgató (Over-Ear vagy Circumaural)

A fület körülölelő fejhallgató teljesen körülveszi a füled, és ez passzív zajcsökkentő tulajdonságokkal is jár. A fülpárnák segítenek abban, hogy hosszabb ideig kényelmesebb legyen a fejhallgató viselése. A hátránya ezeknek a fejhallgatóknak, hogy a füleink beizzadhatnak, miután hosszabb ideig használjuk őket, és gyakran nagyok és terjedelmesek a tároláshoz és a szállításhoz. A fejhallgató súlya, a jó párnázás és a fejpánt beállítása fontos a hosszú távú kényelem szempontjából.

A fület körülölelő fejhallgatók saját védett teret hoznak létre a fül körül, ahol ki tudják alakítani a megfelelő mélységet biztosító hangzásképet. A fül és a hangszóró közötti távolságból adódóan, ez a kategória nyújtja a legkiterjedtebb hangszínpadot. Tökéletes választást jelentenek a részletekben gazdag, színpompás hangzáshoz.

Fülre simuló (On-Ear vagy Supraaural)

Kedveled a fület körülölelő fejhallgatók hangzását, de azt szeretnéd, ha az könnyebb és kevésbé terjedelmes lenne? A fülre simuló fejhallgatók pontosan ilyenek. A füleinken pihennek, így több levegő áramlik körülöttük. Mindazonáltal kevesebb környezeti zaj csillapításra lehet számítani ezeknek a termékeknek a használata során. Előfordulhat, hogy közvetlenül a fület is erősen nyomja, így meglehetősen gyorsan kényelmetlenül érezheted magad egy ilyen fejhallgatóval.

Könnyűek, egyszerűen levehetőek és kényelmesen hordhatóak. A fülre simuló fejhallgatókat kifejezetten a sokat mozgó és mobil munkát végző emberekre gondolva készítik.

Fejhallgatók akusztikai kialakítás szerint

Aki egy kicsit is keresgélt már magának fejhallgatót vagy nézegette a termékek specifikációit az biztosan találkozott már a “zárt fejhallgató” és “nyitott fejhallgató” kifejezésekkel. Ez az információ a fejhallgató akusztikus kialakítására utal. A nyitott és a zárt fejhallgató közötti különbség a ház kialakításában és a szükséges alkalmazási területen van. De mit is jelentenek pontosan ezek a jelzők?

Akusztikailag zárt fejhallgató

A zárt fejhallgató házát olyan módon tervezték, hogy a külső környezeti zaj csak nagyon kevéssé legyen hallható. Ez azért jó, mert sokkal jobban élvezhetjük kedvenc zeneszámainkat, akár alacsonyabb hangerőszint mellett is. Kicsit könnyedebb formára lefordítva ez az akusztikai kialakítás azért is kiváló, mert így a környezetünkben lévőknek sem kell hallgatnia azt, amit éppen mi hallgatunk. Gondoljunk egy autóbusz egymás melletti üléseire…

A zárt kialakítás a fejhallgató ház számára folyamatos, hangzáró anyaggal történik, míg a fejhallgatón belül a gyártók további megoldásokat is eszközölnek. Emiatt a zárt fejhallgatók előnyben részesítik a mobil használatot.

Ajánlott használati helyek:

 • Utazás, ingázás közben
 • Otthoni használatra
 • Irodában, munkahelyen, könyvtárban
 • Stúdió vagy Dj munkához

Akusztikailag nyitott fejhallgató

Ha a ház nyitott kialakítású, a külső környezeti zaj hallható marad. Ennek megfelelően a közelünkben lévő emberek hallják azt amit éppen mi is hallgatunk. A nyitott fejhallgatók előnye, hogy egy kicsit nagyobb méretűek, hang-visszaadásuk részletesebb és sokkal jobb hangtérrel, színpadképpel rendelkeznek. Az ilyen akusztikai kialakítású fejhallgatók kiválóan használhatóak klasszikus zene vagy koncertfelvételek hallgatásához, de ez nem azt jelenti, hogy csak erre megfelelőek.

A nyitott fejhallgató különösen alkalmas otthoni HiFi rendszeren vagy fejhallgató-erősítővel történő zenehallgatásra. A nyitott fejhallgató házának meghatározó jellemzője, hogy akusztikusan átlátszó területekkel rendelkeznek, például nyílásokkal a fejhallgató házán vagy akusztikusan átlátszó anyagok használatával.

Ajánlott használati helyek:

 • Otthoni zenehallgatás
 • Mastering munkálatokhoz

Akusztikailag félig-nyitott fejhallgató

A félig-nyitott akusztikai kialakítás nem túlságosan jellemző. A legismertebb gyártó aki alkalmazza ezt a megoldást a beyerdynamic. A félig-nyitott fejhallgatók mindkét akusztikai forma keverékét takarják. Megjegyzendő azonban, hogy a félig-nyitott fejhallgatók jobban hasonlítanak a nyitott, mint a zárt kialakításhoz.

Ajánlott használati helyek:

 • Az akusztikailag nyitott-zárt fejhallgatókra jellemző használati helyek itt is alkalmazhatóak, figyelembe véve a “vegyes” megoldás előnyeit és hátrányait

Mi mást kell figyelembe venned vásárlás előtt?

Amennyiben a fenti alap dolgokat kiválasztottad – és még azt is eltervezted, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgatót szeretnél jobban -, érdemes figyelembe venni az alábbiakat is. Így biztos lehetsz abban, hogy jó eséllyel kiválasztod életed fejhallgatóját!

Impedancia

Sok múlik attól, hogy a fejhallgatót otthon használod-e AV erősítővel, egy fejhallgató erősítővel vagy utazás közben egy akkumulátorral működő hordozható zenelejátszóval. Az otthoni erősítők erősebbek a hordozható készülékeknél, és a váltakozó áramú erősítők nagyobb mélységet produkálnak. Éppen ezért a nagyobb impedanciájú fejhallgatók egy otthoni HiFi rendszeren sokkal jobban teljesítenek. Okostelefonokkal és hordozható zenelejátszókkal a 32 ohmos vagy alacsonyabb impedanciájú fejhallgatók ajánlottak.

Hangerőszabályzó

A hangerőszabályzók – lehetőleg a kábelen elhelyezve -, hasznosak lehetnek ha olyan fejhallgatót választasz, amelyet leginkább mobilan használsz. Könnyebbségét az adja, hogy nem kell az aktív zenelejátszódon változtatni a hangerőt. Érdemes körültekintően kiválasztani a fejhallgatót, főleg abban az esetben ha okostelefonod mellé is szeretnéd használni, hiszen néhány modellnek külön verziója van az Apple és az Android okostelefonok számára. Ez a különbség a 3,5 mm-es jack csatlakozó különböző tulajdonságainak köszönhető.

Tárolásra alkalmas tokok

A legtöbb esetben a gyártó mellékel a csomagolásban valamilyen tárolótokot vagy legalább egy védőerszényt. A kemény tok nem csak védi a fejhallgatót, de rendben is tartja a különböző kiegészítőket is, amelyeket a fejhallgatóhoz használhatsz. A puha tok vagy erszény könnyebben csomagolható, de nem nyújt annyi védelmet. Otthoni használat mellett jó lehetőséget kínál a megfelelő elhelyezésre egy fejhallgató tartó is.

Szivárgás

Szivárgásnak hívjuk azt, amikor a hang elhagyja a fejhallgatót úgy, hogy mások is hallhatják a közelben. A nyitott fejhallgatók inkább szivárognak, mint a zárt modellek, mert úgy vannak tervezve, hogy több levegőt juttassanak el a fejhallgató házon keresztül. Néhány hallgató kedveli a nyitott design légköri hangját, míg mások fontosnak tartják a zárt modellek hangszigetelését.

Kábel

A kábeleknek elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy kényelmesen elérhessék a zenelejátszót a zsebedben vagy például a repülőgép hangcsatlakoztatását. A levehető kábeles fejhallgatók hasznosak lehetnek, hiszen egy zajszűrős fejhallgatót akkor is lehet használni, ha éppen nem akarsz zenét hallgatni. Napjainkban népszerűek a bluetooth fejhallgatók, amelyek mellé már gyárilag kapunk egy kábelt, hogy akkor is hallgathassuk kedvenc zenéinket, ha mondjuk lemerült a fejhallgató akkumulátora. Egy minőségi fejhallgatónál árnyékolt kábeleket alkalmaznak, hogy védjék a rajta futó jeleket a zajtól. Célszerű már a vásárlás előtt eldöntenünk, hogy egy oldalon vagy két oldalon fusson a kábel.

Csatlakozó

A csatlakozó dugóknak sokszor többféle eszközhöz kell illeszkedniük. Például a zenelejátszóhoz, telefonhoz, táblagéphez, Hi-Fi rendszerhez vagy akár játékkonzolhoz. A legtöbb esetben az általános 3,5 mm-es sztereó jack csatlakozó található meg a fejhallgató kábel végén. Sok gyártó mellékel 6,3 mm-es átalakítót a termékekhez, így használhatod otthoni HiFi rendszereden vagy egy hordozható fejhallgató erősítőn is. Találkozhatunk olyan modellekkel is, amelyek csomagolásában repülőgépes adaptert is találunk, amely jól jön akkor ha sokat utazunk. Érdemes átgondolni milyen módon használod a fejhallgatódat, és ezekre az apró kiegészítőkre is figyelni.

Hangminőség

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a zene minősége az egyik legfontosabb! Még a legdrágább fejhallgatón sem lesznek olyan csodálatosak a kedvenceid, ha zenei állományod nagy mennyiségű tömörített vagy rosszul mintavételezett digitális fájlokból származnak. A minőségi zenehallgatási élmény érdekében minőségi fejhallgatókra és jó minőségű – lehetőleg veszteségmentes zeneforrásra, lejátszóra van szükség.

Manapság a zeneszámok streamelése egy roppant kényelmes dolog. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy melyek a legjobb zenei streaming szolgáltatók, és ezek közül melyik lehet a számodra megfelelő.

fejhallgató és fülhallgató specifikációk szakmai cikkünkből megtudhatod mit rejtenek a dobozok oldalán feltüntetett specifikációk, például a frekvencia átvitel vagy az impedancia.

Neked Ajánljuk

 • Akció! Pioneer GM-D1004 Autóhifi Erősítő

  Pioneer GM-D1004 Autóhifi Erősítő

  39.900 Ft 29.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Sennheiser HD 579 Fejhallgató

  Sennheiser HD 579 Fejhallgató

  49.900 Ft 39.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer TS-W306R Autóhifi Mélysugárzó

  Pioneer TS-W306R Autóhifi Mélysugárzó

  21.900 Ft 18.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer SE-E711T Sport Headset Fülhallgató Többféle Színben

  Pioneer SE-E711T Sport Headset Fülhallgató

  8.490 Ft 6.190 Ft (ÁFÁ-val)

Szakértői Blog

Négy dolog amit tudnod kell a Comply memóriahabról

A legtöbb fülhallgató fülilleszték szilikonból készül. De tudtad-e, hogy a fülhallgatókat tovább lehet fejleszteni habszivacsokkal, hogy növeljék a kényelmet, csökkentsék a fülfáradtságot, és blokkolják a nem kívánt zajokat? A Comply...

Bemutatták a Sennheiser HDV 820 fejhallgató erősítőt

A Tokiói Fejhallgató Fesztiválon mutatta be audiophile termékcsaládjának legújabb tagját, a teljes mértékben szimmetrikus Sennheiser HDV 820 fejhallgató erősítőt a gyártó. Az audio specialista legelső digitális...

Lars&Ivan HA-1 Hordozható Mini Fejhallgató Erősítő Teszt

Előszó a Lars&Ivan HA-1 hordozható mini fejhallgató erősítő teszthez A HA-1 névre hallgató modell nagyon apró és egyáltalán nem megfizethetetlen, de a kategóriáján belül a hangja is megállja a helyét. A Lars&Ivan jelenlegi...