Oldal kiválasztása

Milyen fejhallgatót vegyek?

Sokan teszik fel a “Milyen fejhallgatót vegyek?” kérdést, hiszen a mindenütt jelen lévő okostelefonok és az egyre népszerűbb hordozható zenelejátszók korában egyre jobb minőségű fejhallgatók jelennek meg a hordozható zenei kiegészítő piacán. De mire van szükséged? Hogyan válaszd ki a számodra legjobban megfelelőt? És attól függetlenül, hogy divatkellék, honnan tudod, hogy jó minőségű hangot kapsz e a kiválasztott modelltől? A következő “fejhallgató kisokos” segít eligazodni abban, hogy mit érdemes figyelembe venni fejhallgató vásárlás előtt.

A fejhallgató és fülhallgató specifikációk szakmai cikkünkből megtudhatod mit rejtenek a dobozok oldalán feltüntetett specifikációk, például a frekvencia átvitel vagy az impedancia.

Előnyök:

 • Jobb hangminőséget kaphatsz egy fülhallgatóhoz képest.
 • Hatékonyabbá tehetik a környezeti zajok csillapítását.
 • Kényelmesebb viselet akár hosszabb távú használat mellett is.

Hátrányok:

 • A fejhallgatók sokkal nagyobbak, mint a fülhallgatók.
 • Könnyedén piszkosak lehetnek – főleg ha folyamatosan magaddal hordozod vagy ha keveset használod.
 • Általában többe kerül, mint egy fülhallgató.

Fejhallgatók viselési mód szerint

Mindenek előtt érdemes elgondolkoznod azon, hogyan szeretnéd viselni a fejhallgatódat. Leginkább otthon, munkában, irodában vagy útközben? Ez elsősorban a kényelem és a hordozhatóság miatt fontos.

Fület körülölelő fejhallgató (Over-Ear vagy Circumaural)

SoundMAGIC HP151 fület körülölelő fejhallgató

A fület körülölelő fejhallgató teljesen körülveszi a füled, és ez passzív zajcsökkentő tulajdonságokkal is jár. A fülpárnák segítenek abban, hogy hosszabb ideig kényelmesebb legyen a fejhallgató viselése. A hátránya ezeknek a fejhallgatóknak, hogy a füleink beizzadhatnak, miután hosszabb ideig használjuk őket, és gyakran nagyok és terjedelmesek a tároláshoz és a szállításhoz. A fejhallgató súlya, a jó párnázás és a fejpánt beállítása fontos a hosszú távú kényelem szempontjából.

A fület körülölelő fejhallgatók saját védett teret hoznak létre a fül körül, ahol ki tudják alakítani a megfelelő mélységet biztosító hangzásképet. A fül és a hangszóró közötti távolságból adódóan, ez a kategória nyújtja a legkiterjedtebb hangszínpadot. Tökéletes választást jelentenek a részletekben gazdag, színpompás hangzáshoz.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható modellekből:

 • sennheiser-hd-65-tv-fejhallgato

  Sennheiser HD 65 TV fejhallgató

  17.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • METERS MUSIC OV-1 ZAJSZŰRŐS FEJHALLGATÓ TÖBBFÉLE SZÍNBEN

  METERS MUSIC OV-1 Zajszűrős Fejhallgató

  92.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Sennheiser HDR 185 fejhallgató

  Sennheiser HDR 185 fejhallgató

  55.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Sennheiser RS 175 Vezeték nélküli fejhallgató

  Sennheiser RS 175 Vezeték nélküli fejhallgató

  77.900 Ft (ÁFÁ-val)

Fülre simuló (On-Ear vagy Supraaural)

SoundMAGIC P21S fülre simuló fejhallgató

Kedveled a fület körülölelő fejhallgatók hangzását, de azt szeretnéd, ha az könnyebb és kevésbé terjedelmes lenne? A fülre simuló fejhallgatók pontosan ilyenek. A füleinken pihennek, így több levegő áramlik körülöttük. Mindazonáltal kevesebb környezeti zaj csillapításra lehet számítani ezeknek a termékeknek a használata során. Előfordulhat, hogy közvetlenül a fület is erősen nyomja, így meglehetősen gyorsan kényelmetlenül érezheted magad egy ilyen fejhallgatóval.

Könnyűek, egyszerűen levehetőek és kényelmesen hordhatóak. A fülre simuló fejhallgatókat kifejezetten a sokat mozgó és mobil munkát végző emberekre gondolva készítik.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható modellekből:

 • Pioneer SE-A611TV fejhallgató

  Pioneer SE-A611TV fejhallgató

  6.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer SE-MJ711 Fejhallgató Többféle Színben

  Pioneer SE-MJ711 Fejhallgató

  5.490 Ft7.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • sennheiser-pc-310-gaming-headset

  Sennheiser PC 310 Gaming headset

  15.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer SE-MJ512 Fejhallgató Többféle Színben

  Pioneer SE-MJ512 Fejhallgató

  8.490 Ft 5.790 Ft (ÁFÁ-val)

Fejhallgatók akusztikai kialakítás szerint

Aki egy kicsit is keresgélt már magának fejhallgatót vagy nézegette a termékek specifikációit az biztosan találkozott már a “zárt fejhallgató” és “nyitott fejhallgató” kifejezésekkel. Ez az információ a fejhallgató akusztikus kialakítására utal. A nyitott és a zárt fejhallgató közötti különbség a ház kialakításában és a szükséges alkalmazási területen van. De mit is jelentenek pontosan ezek a jelzők?

Akusztikailag zárt fejhallgató

Akusztikailag zárt fejhallgató

A zárt fejhallgató házát olyan módon tervezték, hogy a külső környezeti zaj csak nagyon kevéssé legyen hallható. Ez azért jó, mert sokkal jobban élvezhetjük kedvenc zeneszámainkat, akár alacsonyabb hangerőszint mellett is. Kicsit könnyedebb formára lefordítva ez az akusztikai kialakítás azért is kiváló, mert így a környezetünkben lévőknek sem kell hallgatnia azt, amit éppen mi hallgatunk. Gondoljunk egy autóbusz egymás melletti üléseire…

A zárt kialakítás a fejhallgató ház számára folyamatos, hangzáró anyaggal történik, míg a fejhallgatón belül a gyártók további megoldásokat is eszközölnek. Emiatt a zárt fejhallgatók előnyben részesítik a mobil használatot.

Ajánlott használati helyek:

 • Utazás, ingázás közben
 • Otthoni használatra
 • Irodában, munkahelyen, könyvtárban
 • Stúdió vagy Dj munkához

Akusztikailag félig-nyitott fejhallgató

Akusztikailag félig-nyitott fejhallgató

A félig-nyitott akusztikai kialakítás nem túlságosan jellemző. A legismertebb gyártó aki alkalmazza ezt a megoldást a beyerdynamic. A félig-nyitott fejhallgatók mindkét akusztikai forma keverékét takarják. Megjegyzendő azonban, hogy a félig-nyitott fejhallgatók jobban hasonlítanak a nyitott, mint a zárt kialakításhoz.

Ajánlott használati helyek:

 • Az akusztikailag nyitott-zárt fejhallgatókra jellemző használati helyek itt is alkalmazhatóak, figyelembe véve a “vegyes” megoldás előnyeit és hátrányait

Akusztikailag nyitott fejhallgató

Akusztikailag nyitott fejhallgató

Ha a ház nyitott kialakítású, a külső környezeti zaj hallható marad. Ennek megfelelően a közelünkben lévő emberek hallják azt amit éppen mi is hallgatunk. A nyitott fejhallgatók előnye, hogy egy kicsit nagyobb méretűek, hang-visszaadásuk részletesebb és sokkal jobb hangtérrel, színpadképpel rendelkeznek. Az ilyen akusztikai kialakítású fejhallgatók kiválóan használhatóak klasszikus zene vagy koncertfelvételek hallgatásához, de ez nem azt jelenti, hogy csak erre megfelelőek.

A nyitott fejhallgató különösen alkalmas otthoni HiFi rendszeren vagy fejhallgató-erősítővel történő zenehallgatásra. A nyitott fejhallgató házának meghatározó jellemzője, hogy akusztikusan átlátszó területekkel rendelkeznek, például nyílásokkal a fejhallgató házán vagy akusztikusan átlátszó anyagok használatával.

Ajánlott használati helyek:

 • Otthoni zenehallgatás
 • Mastering munkálatokhoz

Mi mást kell figyelembe venned vásárlás előtt?

Impedancia

Sok múlik attól, hogy a fejhallgatót otthon használod-e egy AV erősítővel és egy fejhallgató erősítővel vagy utazás közben egy akkumulátorral működő hordozható zenelejátszóval. Az otthoni erősítők erősebbek a hordozható készülékeknél, és a váltakozó áramú erősítők nagyobb mélységet produkálnak. Éppen ezért a nagyobb impedanciájú fejhallgatók egy otthoni HiFi rendszeren sokkal jobban teljesítenek. Okostelefonokkal és hordozható zenelejátszókkal a 32 ohmos vagy alacsonyabb impedanciájú fejhallgatók ajánlottak.

Hangerőszabályzó

A hangerőszabályzók – lehetőleg a kábelen elhelyezve -, hasznosak lehetnek ha olyan fejhallgatót választasz, amelyet leginkább mobilan használsz. Könnyebbségét az adja, hogy nem kell az aktív zenelejátszódon változtatni a hangerőt. Érdemes körültekintően kiválasztani a fejhallgatót, főleg abban az esetben ha okostelefonod mellé is szeretnéd használni, hiszen néhány modellnek külön verziója van az Apple és az Android okostelefonok számára. Ez a különbség a 3,5 mm-es jack csatlakozó különböző tulajdonságainak köszönhető.

Tárolásra alkalmas tokok

A legtöbb esetben a gyártó mellékel a csomagolásban valamilyen tárolótokot vagy legalább egy védőerszényt. A kemény tok nem csak védi a fejhallgatót, de rendben is tartja a különböző kiegészítőket is, amelyeket a fejhallgatóhoz használhatsz. A puha tok vagy erszény könnyebben csomagolható, de nem nyújt annyi védelmet.

Szivárgás

Szivárgásnak hívjuk azt, amikor a hang elhagyja a fejhallgatót úgy, hogy mások is hallhatják a közelben. A nyitott fejhallgatók inkább szivárognak, mint a zárt modellek, mert úgy vannak tervezve, hogy több levegőt juttassanak el a fejhallgató házon keresztül. Néhány hallgató kedveli a nyitott design légköri hangját, míg mások fontosnak tartják a zárt modellek hangszigetelését.

Kábel

A kábeleknek elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy kényelmesen elérhessék a zenelejátszót a zsebedben vagy például a repülőgép hangcsatlakoztatását. A levehető kábeles fejhallgatók hasznosak lehetnek, hiszen egy zajszűrős fejhallgatót akkor is lehet használni, ha éppen nem akarsz zenét hallgatni. Napjainkban népszerűek a bluetooth fejhallgatók, amelyek mellé már gyárilag kapunk egy kábelt, hogy akkor is hallgathassuk kedvenc zenéinket, ha mondjuk lemerült a fejhallgató akkumulátora. Egy minőségi fejhallgatónál árnyékolt kábeleket alkalmaznak, hogy védjék a rajta futó jeleket a zajtól. Célszerű már a vásárlás előtt eldöntenünk, hogy egy oldalon vagy két oldalon fusson a kábel.

Csatlakozó

A csatlakozó dugóknak sokszor többféle eszközhöz kell illeszkedniük. Például a zenelejátszóhoz, telefonhoz, táblagéphez, Hi-Fi rendszerhez vagy akár játékkonzolhoz. A legtöbb esetben az általános 3,5 mm-es sztereó jack csatlakozó található meg a fejhallgató kábel végén. Sok gyártó mellékel 6,3 mm-es átalakítót a termékekhez, így használhatod otthoni HiFi rendszereden vagy egy fejhallgató erősítőn is. Találkozhatunk olyan modellekkel is, amelyek csomagolásában repülőgépes adaptert is találunk, amely jól jön akkor ha sokat utazunk. Érdemes átgondolni milyen módon használod a fejhallgatódat, és ezekre az apró kiegészítőkre is figyelni.

Hangminőség

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a zene minősége az egyik legfontosabb! Még a legdrágább fejhallgatón sem lesznek olyan csodálatosak a kedvenceid, ha zenei állományod nagy mennyiségű tömörített vagy rosszul mintavételezett digitális fájlokból származnak. A minőségi zenehallgatási élmény érdekében minőségi fejhallgatókra és jó minőségű – lehetőleg veszteségmentes zeneforrásra van szükség. Manapság a zeneszámok streamelése egy roppant kényelmes dolog. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy melyek a legjobb zenei streaming szolgáltatók, és ezek közül melyik lehet a számodra megfelelő.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható veszteségmentes lejátszó modellekből:

 • FIIO X7 MARK II VESZTESÉGMENTES LEJÁTSZÓ ÉS DAC

  FIIO X7 MARK II Veszteségmentes Lejátszó és DAC

  239.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • FiiO X1 II hordozható veszteségmentes lejátszó többféle színben

  FiiO X1 II hordozható veszteségmentes lejátszó

  39.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Pioneer XDP-100R hordozható veszteségmentes lejátszó többféle színben

  Pioneer XDP-100R hordozható veszteségmentes lejátszó

  189.000 Ft (ÁFÁ-val)
 • Pioneer XDP-30R Hordozható Veszteségmentes Lejátszó Többféle Színben

  Pioneer XDP-30R Hordozható Veszteségmentes Lejátszó

  169.000 Ft (ÁFÁ-val)

Akciók

 • Akció! Alvómaszk

  Alvómaszk

  5.900 Ft 4.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Sennheiser HD 4.50 BTNC Bluetooth headset fejhallgató

  Sennheiser HD 4.50 BTNC Bluetooth headset fejhallgató

  61.900 Ft 55.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Alpine PartyPlug Pro Natural Füldugó Koncerthez csomagolás

  Alpine PartyPlug Pro Natural Füldugó Koncerthez

  10.900 Ft 9.900 Ft (ÁFÁ-val)

Szakértői Blog

Hi-Res Audio: tudomány a számok mögött

A Hi-Res Audio-ra sokan misztikumként tekintenek, pedig egyszerűen elmagyarázható. "Minél nagyobb a szám, annál jobb a hang!" kommunikálják sokan. Tehát a 24-bit/192 kHz-es felvétel jobban hangzik, mint egy 16-bit/44.1 kHz CD igaz? Sajnos a...