73 / 100 SEO Score

Amiről a cikkben olvashatsz:

 • Miért válassz fülhallgatót?
 • Fülbe-dughatót vagy fülre-akaszthatót?
 • Mire érdemes még odafigyelni?
Mielőtt eldöntenéd, hogy melyik fülhallgatót válaszd, érdemes átnézni, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek a termékeknek.
Előnyök:
 • Kompakt, viszonylag diszkrét, és zsebben vagy egy nagyobb pénztárcában is tárolható.
 • Viszonylag olcsó, de természetesen itt is elkölthetünk akár több tízezer forintot is egy-egy kiváló modellre.
 • Jó választás esetén öltözködési kiegészítőként pl. fülbevaló helyett is – használható.
 • A vezeték nélküli verzió még jobb élményt nyújt, például sportolás közben.
Hátrányok:
 • A túlságosan olcsó, ismeretlen márkájú termékeknél nem a legjobb a hangminőség és a hanghűség.
 • Egyes modellek vezetékei könnyen károsodhatnak a folyamatos gubancolódástól, ami veszélyeztetheti a hangminőséget.
 • Kevés mód van arra, hogy kizárja a környezeti zajokat – hacsak nem egészíted ki megfelelő fülillesztékkel, amelyet kifejezetten a zajcsökkentésre terveztek.

Milyen fülhallgatót vegyek?

Mindenek előtt érdemes elgondolkoznod azon, hogyan szeretnéd viselni a fülhallgatódat illetve, milyen viselési mód a számodra legkényelmesebb. Utazás közben vagy sportoláshoz használod majd? Ez elsősorban a kényelem és a hordozhatóság miatt fontos.

A hallójárathoz illeszthető fülhallgató valójában a a fül bejáratához illeszkedik. Általában olcsóbbak mint a fülbe dugható kialakítású modellek. Kialakítása nem teszi lehetővé, hogy kizárja a külső környezeti zajokat, és hangzásuk sem annyira letisztult. Viszont méretük és tömegük kicsi, ezáltal bárhol elférnek és könnyen használhatóak. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy kialakításuk révén hajlamosak egyszerűen kicsúszni a hallójáratból. Használatuk nem ajánlott sportoláshoz vagy olyan tevékenységhez, amely túlzott mozgással jár.

Fülbe-dughatót vagy fülre-akaszthatót?

A sokak által csak “agybadugós”-ként csúfolt fülbe dugható fülhallgatók elnevezése nem is annyira rossz elnevezés. Miért? Mert a hang így valóban a lehető legközelebb és irányítottan jut el a hallójáratba. A fülbe vagy hallójáratba illeszthető fülhallgatók általában elég jól kizárják a környezeti zajokat anélkül, hogy szükség lenne egyéb más zajcsökkentésre. Fontos azonban kiemelni, hogy a legtöbb esetben a gyártó csak szilikon fülillesztéket mellékel a termékhez, amely sok embernél irritációt okozhat. Érdemes megvizsgálni, hogy a választott modellhez vásárolhatunk e pl. Comply memóriahabos fülillesztéket, mert ezzel sokkal kényelmesebbé válik a fülhallgató használata.

A fülre akasztható modellek a gyakorlatban teljesen megegyeznek a hallójárathoz illeszthető vagy fülbe dugható fülhallgatókkal. A különbség csupán annyi, hogy egy plusz kampóval látják el őket, amelyet a fül mögé akasztva még biztosabb tartást kap a fülhallgató. Miért jó ez? Az ilyen kialakítású termékek a legtöbb esetben sportoláshoz szánt fülhallgatók, ahol fontos az, hogy a mozgás közben még véletlenül se hagyjuk el.

Hasonlóan a fülre akasztható modellekhez, a nyakba akasztható modelleknél sincs technikai változás a fülhallgatók alap jellemzőiben, csupán a kialakításban. A fülhallgató kábele így a nyak mögött helyezkedik el, amely sok szempontból kényelmesebb – például sportolás közben.

Hogyan válassz fülhallgatót?

Mire érdemes még odafigyelni?

Amennyiben a fenti alap dolgokat kiválasztottad – és még azt is eltervezted, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli fülhallgatót szeretnél jobban -, érdemes figyelembe venni az alábbiakat is. Így biztos lehetsz abban, hogy jó eséllyel kiválasztod életed fülhallgatóját!

Meghajtás:

A fülhallgatók kialakítása során – gyártótól függetlenül – általában három különböző típussal találkozhatunk a meghajtást illetően.

  • A legáltalánosabb, amelyet sok gyártó adatai között meg fogsz találni az a dinamikus vagy úgynevezett mozgó tekercs. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb technológiai megoldás, amelyet nagyon rég óta használnak. Mivel a mechanizmus egyszerű, a dinamikus meghajtók nagyon hatékonyak, és nem igénylik a nagy teljesítmény elérését. Azonban a dinamikus meghajtók egyik legnagyobb panasza az, hogy az audio torzításra érzékenyek, különösen nagy hangerőn.
  • A kiegyensúlyozott armatúrás (BA) meghajtók kisebbek, mint a dinamikus meghajtók, és méretük miatt általában csak a fülmonitoron (IEM) érhetők el. Árkategóriában drágábbak, mint a dinamikus meghajtók. A vezető egy miniatűr karból (armatúra) áll, amely két mágnes által körülvett huzalból van. A felső és alsó mágnesek határozzák meg az armatúra mozgását. Ha az armatúra egyenlő távolságra van mindkét mágnestől, azt mondjuk, hogy “kiegyensúlyozott”. Ezek a fajtájú meghajtók hangolhatóak egy adott frekvencia lefedésére, bár így a frekvencia-tartomány kissé korlátozott.
 • Az igazi különbség a BA és a dinamikus meghajtók között az, hogy a BA nem mozdítja el a levegőt a hang előállításához. Ez a basszusérzékelés hiányát eredményezi, ezért találhatunk IEM-fülhallgatókban több BA és dinamikus meghajtót egyszerre kombinálva. A dinamikus meghajtó így kompenzálja a mélyhang visszaadás hiányát. Az ilyen termékeket szokás még hybrid meghajtóként feltüntetni a specifikációk között.

Hangerőszabályzó:

A hangerőszabályzók – lehetőleg a kábelen elhelyezve -, hasznosak lehetnek ha olyan fülhallgatót választasz, amelyet leginkább mobilan használsz. Könnyebbségét az adja, hogy nem kell az aktív zenelejátszódon változtatni a hangerőt. Érdemes körültekintően kiválasztani a fülhallgatót, főleg abban az esetben, ha okostelefonod mellé is szeretnéd használni, hiszen néhány modellnek külön verziója van az Apple és az Android okostelefonok számára. Ez a különbség a 3,5 mm-es jack csatlakozó különböző tulajdonságainak köszönhető.

Tárolásra alkalmas tok:

A legtöbb esetben a gyártó mellékel a csomagolásban valamilyen tárolótokot vagy legalább egy védőerszényt. A kemény tok nem csak védi a fülhallgatót, de rendben is tartja a különböző kiegészítőket is, amelyeket a fülhallgatóhoz használhatsz. A puha tok vagy erszény könnyebben csomagolható, de nem nyújt annyi védelmet. Otthoni vagy munkahelyi használat mellett jó lehetőséget kínál a megfelelő elhelyezésre egy fülhallgató tartó is.

Kábel:

A kábeleknek elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy kényelmesen elérhessék a zenelejátszót a zsebedben vagy például a repülőgép hangcsatlakoztatását. Olyan kábel hosszúságú fülhallgatót érdemes keresni, amelyik a leginkább illik a szituációnkhoz. Amennyiben túl rövid kábellel kapjuk meg a fülhallgatónkat még mindig vásárolhatunk hosszabbítót, de a kábel minősége egyezzen a fülhallgató kábelének minőségével. A hosszabbítást érdemes egy kábelből megoldani nem pedig többől, mivel a kapcsolódási pontok erősen ronthatják a jelet. Célszerű elkerülni a nagyon hosszú kábeleket, mivel negatív hatással lehetnek a hangminőségre, illetve sokkal nagyobb a kábel gubancolódásának – és ezzel a sérülésének az esélye.

A fülhallgatóknál találkozhatunk még a szimmetrikus és aszimmetrikus kifejezésekkel is. Itt a szimmetrikus a “hagyományos” fülhallgató hordási típust jelenti. Az aszimmetrikus kábelnél a kábel kettéosztása után az egyik ág hosszabb a másiknál, így könnyedén elvezethető a kábel a nyak mögött.

Csatlakozó:

A csatlakozó dugóknak sokszor többféle eszközhöz kell illeszkedniük. Például a zenelejátszóhoz, telefonhoz, táblagéphez vagy akár játékkonzolhoz. A legtöbb esetben az általános 3,5 mm-es sztereó jack csatlakozó található meg a fülhallgató kábel végén. Találkozhatunk olyan modellekkel is, amelyek csomagolásában repülőgépes adaptert is találunk, amely jól jön akkor ha sokat utazunk. Érdemes átgondolni milyen módon használod a fülhallgatódat, és erre az apró kiegészítőre is figyelni.

Fülilleszték:

Általánosan kijelenthető, hogy a fülhallgatók akkor működnek, akkor szólnak a legjobban, ha szorosan illeszkednek a hallójáratunkba. A fülhallgatók esetében a felhasználó fülcsatornájának hossza, átmérője és görbületei befolyásolják a hallgató által észlelt frekvenciaátvitelt. A legjobb basszust is csak akkor lehet elérni, ha a fülhallgató “légmentesen” záródik. Ezt a célt szolgálják a különböző fülillesztékek, amelyek változatos anyagban, méretben és formában jelenhetnek meg a csomagolásban.

  • Bár egyre kevesebb alkalommal, de találkozhatunk szivacs fülillesztékkel. Sokak számára kényelmesebb, jobban illeszkedő lehet, ám sajnos a hangképet nagyon megváltoztatja. Olyan fülhallgatóknál, ahol egyébként élesek a magasak, a szivacs puhítani, lágyítani tudja, máskor viszont elmosódott(abb) hangképet eredményezhet.
  • A szilikon fülilleszték a legáltalánosabban elterjedt kiegészítő. Anyagából fakadóan gyakran nyerssé, élessé, keménnyé teszi a hangképet. Ez egy olyan fülhallgató esetében, amelynek a hangzása egyébként is a magasabb frekvenciák felé húz, akár bántóvá is változtathatja a hangképet. Ilyenkor érezzük, hogy hosszú ideig nem tudjuk hallgatni a fülhallgatót, egyébként bármennyire is részletes lenne annak hangképe. De, nem csak ez a rossz tulajdonsága a szilikonnak, hanem az, hogy sok ember fülét irritálhatja hosszabb távon, illetve gyakrabban csúszhat ki a fülből.
 • Szerencsére egyre gyakrabban – bár még nem eléggé – találkozhatunk a Comply memóriahabos fülillesztékekkel. Rendkívül pozitív hatást gyakorolnak a kényelemre, a környezeti zajok csökkentésére, sőt, még a hangzásra is! Technológiájukból fakadóan folyamatosan felveszik hallójáratunk alakját így kellemesebb , lágyabb, melegebb hangzást kínálnak az ezzel ellátott fülhallgatók, miközben sokkal kényelmesebb a viseletük.

Hangminőség:

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a zene minősége az egyik legfontosabb! Még a legdrágább fejhallgatón sem lesznek olyan csodálatosak a kedvenceid, ha zenei állományod nagy mennyiségű tömörített vagy rosszul mintavételezett digitális fájlokból származnak. A minőségi zenehallgatási élmény érdekében minőségi fejhallgatókra és jó minőségű – lehetőleg veszteségmentes zeneforrásra, lejátszóra van szükség.

Manapság a zeneszámok streamelése egy roppant kényelmes dolog. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy melyek a legjobb zenei streaming szolgáltatók, és ezek közül melyik lehet a számodra megfelelő.

fejhallgató és fülhallgató specifikációk szakmai cikkünkből megtudhatod mit rejtenek a dobozok oldalán feltüntetett specifikációk, például a frekvencia átvitel vagy az impedancia.


A cikk írója: Balogh Zoltán

Fotó: Pixabay és Unsplash