Oldal kiválasztása

Milyen fülhallgatót vegyek?

Sokan teszik fel a “Milyen fülhallgatót vegyek?” kérdést, hiszen a mindenütt jelen lévő okostelefonok és az egyre népszerűbb hordozható zenelejátszók korában egyre jobb minőségű fülhallgatók jelennek meg a hordozható zenei kiegészítő piacán. De mire van szükséged? Hogyan válaszd ki a számodra legjobban megfelelőt? És attól függetlenül, hogy divatkellék, honnan tudod, hogy jó minőségű hangot kapsz e a kiválasztott modelltől? A következő “fülhallgató kisokos” segít eligazodni abban, hogy mit érdemes figyelembe venni fülhallgató vásárlás előtt.

A fejhallgató és fülhallgató specifikációk szakmai cikkünkből megtudhatod mit rejtenek a dobozok oldalán feltüntetett specifikációk, például a frekvencia átvitel vagy az impedancia.

Előnyök:

 • Kompakt, viszonylag diszkrét, és zsebben vagy egy nagyobb pénztárcában is tárolható.
 • Viszonylag olcsó, de természetesen itt is elkölthetünk akár több tízezer forintot is egy-egy kiváló modellre.
 • Jó választás esetén öltözködési kiegészítőként pl. fülbevaló helyett is – használható.
 • A vezeték nélküli verzió még jobb élményt nyújt például sportolás közben.

Hátrányok:

 • A túlságosan olcsó, ismeretlen márkájú termékeknél nem a legjobb a hanghűség.
 • Egyes modellek vezetékei könnyen károsodhatnak a folyamatos gubancolódástól, ami veszélyeztetheti a hangminőséget.
 • Kevés mód van arra, hogy kizárja a környezeti zajokat – hacsak nem egészíted ki megfelelő fülillesztékkel, amelyet kifejezetten a zajcsökkentésre terveztek.

Fülhallgatók viselési mód szerint

Mindenek előtt érdemes elgondolkoznod azon, hogyan szeretnéd viselni a fülhallgatódat illetve, hogy milyen viselési mód a számodra legkényelmesebb. Utazás közben vagy sportoláshoz használod Ez elsősorban a kényelem és a hordozhatóság miatt fontos.

Hallójárathoz illeszthető (Earbud)

Hallójárathoz illeszthető fülhallgató

A hallójárathoz illeszthető fülhallgató valójában a a fül bejáratához illeszkedik. Általában olcsóbbak mint a fülbe dugható kialakítású modellek. Kialakítása nem teszi lehetővé, hogy kizárja a külső környezeti zajokat, és hangzásuk sem annyira letisztult. Viszont méretük és tömegük kicsi, ezáltal bárhol elférnek és könnyen használhatóak.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy kialakításuk révén hajlamosak egyszerűen kicsúszni a hallójáratból. Használatuk nem ajánlott sportoláshoz vagy olyan tevékenységhez, amely túlzott mozgással jár.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható modellekből:

 • sennheiser-pmx-686-sports-headset-fulhallgato

  Sennheiser PMX 686 SPORTS nyakpántos headset fülhallgató

  29.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • SENNHEISER FLEX 5000 VEZETÉK NÉLKÜLI TV FEJHALLGATÓ

  SENNHEISER FLEX 5000 Vezeték Nélküli TV Fejhallgató

  59.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Sennheiser MX 475 fülhallgató

  Sennheiser MX 475 fülhallgató

  Értékelés: 5.00 / 5
  7.900 Ft (ÁFÁ-val)

Fülbe dugható (In-Ear vagy IEM)

Fülbe dugható fülhallgató

A sokak által csak “agybadugós”-ként csúfolt fülbe dugható fülhallgatók elnevezése nem is annyira rossz elnevezés. Miért? Mert a hang így valóban a lehető legközelebb és irányítottan jut el a hallójáratba. A fülbe vagy hallójáratba illeszthető fülhallgatók általában elég jól kizárják a környezeti zajokat anélkül, hogy szükség lenne egyéb más zajcsökkentésre.

Fontos azonban kiemelni, hogy a legtöbb esetben a gyártó csak szilikon fülillesztéket mellékel a termékhez, amely sok embernél irritációt okozhat. Érdemes megvizsgálni, hogy a választott modellhez vásárolhatunk e pl. Comply memóriahabos fülillesztéket, mert ezzel sokkal kényelmesebbé válik a fülhallgató használata.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható modellekből:

 • SOUNDMAGIC EP10 FÜLHALLGATÓ TÖBBFÉLE SZÍNBEN

  SOUNDMAGIC EP10 Fülhallgató

  3.890 Ft (ÁFÁ-val)
 • LAMAX PAX X-1 BLUETOOTH FÜLHALLGATÓ

  LAMAX PAX X-1 Bluetooth Fülhallgató

  9.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • SOUNDMAGIC E10BT BLUETOOTH FÜLHALLGATÓ FEKETE SZÍNBEN

  SOUNDMAGIC E10BT Bluetooth Fülhallgató

  19.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer SE-E711T Sport Headset Fülhallgató Többféle Színben

  Pioneer SE-E711T Sport Headset Fülhallgató

  8.500 Ft 6.190 Ft (ÁFÁ-val)

Fülre akasztható (Clip-On)

Fülre akasztható fülhallgató

Ezek a modellek a gyakorlatban teljesen megegyeznek a hallójárathoz illeszthető vagy fülbe dugható fülhallgatókkal. A különbség csupán annyi, hogy egy plusz kampóval látják el őket, amelyet a fül mögé akasztva még biztosabb tartást kap a fülhallgató.

Miért jó ez? Az ilyen kialakítású termékek a legtöbb esetben sportoláshoz szánt fülhallgatók, ahol fontos az, hogy a mozgás közben még véletlenül se hagyjuk el.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható modellekből:

 • rha-ma750i-headset-fulhallgato-ezust-szinben

  RHA MA750i headset fülhallgató

  29.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • sennheiser-ezx-70-bluetooth-headset

  Sennheiser EZX 70 Bluetooth headset

  18.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Pioneer SE-E711T Sport Headset Fülhallgató Többféle Színben

  Pioneer SE-E711T Sport Headset Fülhallgató

  8.500 Ft 6.190 Ft (ÁFÁ-val)
 • SENNHEISER FLEX 5000 VEZETÉK NÉLKÜLI TV FEJHALLGATÓ

  SENNHEISER FLEX 5000 Vezeték Nélküli TV Fejhallgató

  59.900 Ft (ÁFÁ-val)

Nyakpántos (Neckband)

Nyakpántos fülhallgató

Hasonlóan a fülre akasztható modellekhez, itt sincs technikai változás a fülhallgatók alap jellemzőiben, csupán a kialakításban. A fülhallgató kábele így a nyak mögött helyezkedik el, amely sok szempontból kényelmesebb – például sportolás közben.

 

Ajánló a webáruházunkban megtalálható modellekből:

 • sennheiser-pmx-686-sports-headset-fulhallgato

  Sennheiser PMX 686 SPORTS nyakpántos headset fülhallgató

  29.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Sennheiser CX 7.00BT Bluetooth Headset Fülhallgató

  Sennheiser CX 7.00BT Bluetooth Headset Fülhallgató

 • Sennheiser CX 6.00BT Bluetooth Fülhallgató

  SENNHEISER CX 6.00BT Bluetooth Fülhallgató

  29.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • SENNHEISER FLEX 5000 VEZETÉK NÉLKÜLI TV FEJHALLGATÓ

  SENNHEISER FLEX 5000 Vezeték Nélküli TV Fejhallgató

  59.900 Ft (ÁFÁ-val)

Mi mást kell figyelembe venned vásárlás előtt?

Meghajtás

A fülhallgatók kialakítása során – gyártótól függetlenül – általában három különböző típussal találkozhatunk a meghajtást illetően.

 • A legáltalánosabb, amelyet sok gyártó adatai között meg fogsz találni az a dinamikus vagy úgynevezett mozgó tekercs. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb technológiai megoldás, amelyet nagyon rég óta használnak. Mivel a mechanizmus egyszerű, a dinamikus meghajtók nagyon hatékonyak, és nem igénylik a nagy teljesítmény elérését. Azonban a dinamikus meghajtók egyik legnagyobb panasza az, hogy az audio torzításra érzékenyek, különösen nagy hangerőn.
 • kiegyensúlyozott armatúrás (BA) meghajtók kisebbek, mint a dinamikus meghajtók, és méretük miatt általában csak a fülmonitoron (IEM) érhetők el. Árkategóriában drágábbak, mint a dinamikus meghajtók. A vezető egy miniatűr karból (armatúra) áll, amely két mágnes által körülvett huzalból van. A felső és alsó mágnesek határozzák meg az armatúra mozgását. Ha az armatúra egyenlő távolságra van mindkét mágnestől, azt mondjuk, hogy “kiegyensúlyozott”. Ezek a fajtájú meghajtók hangolhatóak egy adott frekvencia lefedésére, bár így a frekvencia-tartomány kissé korlátozott.
 • Az igazi különbség a BA és a dinamikus meghajtók között az, hogy a BA nem mozdítja el a levegőt a hang előállításához. Ez a basszusérzékelés hiányát eredményezi, ezért találhatunk IEM-fülhallgatókban több BA és dinamikus meghajtót egyszerre kombinálva. A dinamikus meghajtó így kompenzálja a mélyhang visszaadás hiányát. Az ilyen termékeket szokás még hybrid meghajtóként feltüntetni a specifikációk között.

Hangerőszabályzó és kábel

A hangerőszabályzók – lehetőleg a kábelen elhelyezve -, hasznosak lehetnek ha olyan fejhallgatót választasz, amelyet leginkább mobilan használsz. Könnyebbségét az adja, hogy nem kell az aktív zenelejátszódon változtatni a hangerőt. Érdemes körültekintően kiválasztani a fülhallgatót, főleg abban az esetben ha okostelefonod mellé szeretnéd használni, hiszen néhány modellnek külön verziója van az Apple és az Android okostelefonok számára. Ez a különbség a 3,5 mm-es jack csatlakozó különböző tulajdonságainak köszönhető.

A legtöbb esetben a gyártó a hangerőszabályzó házában helyezi el a mikrofont is, amellyel kezelhetjük telefonhívásainkat.

A kábeleknek elég hosszúnak kell lenniük ahhoz, hogy kényelmesen elérhessék a zenelejátszót a zsebedben vagy például a repülőgép hangcsatlakoztatását. Olyan kábel hosszúságú fülhallgatót érdemes keresni, amelyik a leginkább illik a szituációnkhoz. Amennyiben túl rövid kábellel kapjuk meg a fülhallgatónkat még mindig vásárolhatunk hosszabbítót, de a kábel minősége egyezzen a fülhallgató kábelének minőségével. A hosszabbítást érdemes egy kábelből megoldani nem pedig többől, mivel a kapcsolódási pontok erősen ronthatják a jelet. Célszerű elkerülni a nagyon hosszú kábeleket, mivel negatív hatással lehetnek a hangminőségre, illetve sokkal nagyobb a kábel gubancolódásának – és ezzel a sérülésének az esélye.

A fülhallgatóknál találkozhatunk még a szimmetrikus és aszimmetrikus kifejezésekkel is. Itt a szimmetrikus a “hagyományos” fülhallgató hordási típust jelenti. Az aszimmetrikus kábelnél a kábel kettéosztása után az egyik ág hosszabb a másiknál, így könnyedén elvezethető a kábel a nyak mögött.

Csatlakozó

A csatlakozó dugóknak sokszor többféle eszközhöz kell illeszkedniük. Például a zenelejátszóhoz, telefonhoz, táblagéphez vagy akár játékkonzolhoz. A legtöbb esetben az általános 3,5 mm-es sztereó jack csatlakozó található meg a fülhallgató kábel végén. Találkozhatunk olyan modellekkel is, amelyek csomagolásában repülőgépes adaptert is találunk, amely jól jön akkor ha sokat utazunk. Érdemes átgondolni milyen módon használod a fülhallgatódat, és erre az apró kiegészítőre is figyelni.

Fülilleszték

Általánosan kijelenthető, hogy a fülhallgatók akkor működnek, akkor szólnak a legjobban, ha szorosan illeszkednek a hallójáratunkba. A fülhallgatók esetében a felhasználó fülcsatornájának hossza, átmérője és görbületei befolyásolják a hallgató által észlelt frekvenciaátvitelt. A legjobb basszust is csak akkor lehet elérni, ha a fülhallgató “légmentesen” záródik. Ezt a célt szolgálják a különböző fülillesztékek, amelyek változatos anyagban, méretben és formában jelenhetnek meg a csomagolásban.

 • Bár egyre kevesebb alkalommal, de találkozhatunk szivacs fülillesztékkel. Sokak számára kényelmesebb, jobban illeszkedő lehet, ám sajnos a hangképet nagyon megváltoztatja. Olyan fülhallgatóknál, ahol egyébként élesek a magasak, a szivacs puhítani, lágyítani tudja, máskor viszont elmosódott(abb) hangképet eredményezhet.
 • A szilikon fülilleszték a legáltalánosabban elterjedt kiegészítő. Anyagából fakadóan gyakran nyerssé, élessé, keménnyé teszi a hangképet. Ez egy olyan fülhallgató esetében, amelynek a hangzása egyébként is a magasabb frekvenciák felé húz, akár bántóvá is változtathatja a hangképet. Ilyenkor érezzük, hogy hosszú ideig nem tudjuk hallgatni a fülhallgatót, egyébként bármennyire is részletes lenne annak hangképe. De, nem csak ez a rossz tulajdonsága a szilikonnak, hanem az, hogy sok ember fülét irritálhatja hosszabb távon, illetve gyakrabban csúszhat ki a fülből.
 • Szerencsére egyre gyakrabban – bár még nem eléggé – találkozhatunk a Comply memóriahabos fülillesztékekkel. Rendkívül pozitív hatást gyakorolnak a kényelemre, a környezeti zajok csökkentésére, sőt, még a hangzásra is! Technológiájukból fakadóan folyamatosan felveszik hallójáratunk alakját így kellemesebb , lágyabb, melegebb hangzást kínálnak az ezzel ellátott fülhallgatók, miközben sokkal kényelmesebb a viseletük.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható modellekből:

 • Comply Sport Pro - Jaybird Márkaspecifikus Fülhallgató Illeszték többféle méretben

  Sport Pro – Jaybird Márkaspecifikus Fülhallgató Illeszték

  6.800 Ft (ÁFÁ-val)
 • Comply Isolation 400 Sorozat Memóriahab Fülilleszték többféle méretben

  Isolation 400 T-400 és TX-400 fülhallgató illeszték

  5.200 Ft6.800 Ft (ÁFÁ-val)
 • Comply Isolation 500 Sorozat Memóriahab Fülilleszték többféle méretben

  Isolation 500 T-500 és TX-500 fülhallgató illeszték

  5.200 Ft6.800 Ft (ÁFÁ-val)
 • Comply Isolation - Sennheiser Márkaspecifikus Fülhallgató Illeszték többféle méretben

  Isolation – Sennheiser Márkaspecifikus Fülhallgató Illeszték

  5.900 Ft (ÁFÁ-val)

Hangminőség

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a zene minősége az egyik legfontosabb! Még a legdrágább fülhallgatón sem lesznek olyan csodálatosak a kedvenceid, ha zenei állományod nagy mennyiségű tömörített vagy rosszul mintavételezett digitális fájlokból származnak. A minőségi zenehallgatási élmény érdekében minőségi fülhallgatókra és jó minőségű – lehetőleg veszteségmentes zeneforrásra van szükség. Manapság a zeneszámok streamelése egy roppant kényelmes dolog. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy melyek a legjobb zenei streaming szolgáltatók, és ezek közül melyik lehet a számodra megfelelő.

Ajánló a webáruházunkban megtalálható veszteségmentes lejátszó modellekből:

 • FiiO X1 II hordozható veszteségmentes lejátszó többféle színben

  FiiO X1 II hordozható veszteségmentes lejátszó

  39.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • FiiO X5 II hordozható veszteségmentes DSD lejátszó és DAC többféle színben

  FiiO X5 II hordozható veszteségmentes DSD lejátszó és DAC

  119.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Pioneer XDP-100R hordozható veszteségmentes lejátszó többféle színben

  Pioneer XDP-100R hordozható veszteségmentes lejátszó

  189.000 Ft (ÁFÁ-val)
 • FiiO X3 MARK III veszteségmentes lejátszó és DAC többféle színben

  FiiO X3 MARK III Veszteségmentes Lejátszó és DAC

  69.900 Ft (ÁFÁ-val)

Akciók

 • Akció! Sennheiser HD 4.40 BT Bluetooth headset fejhallgató

  Sennheiser HD 4.40 BT Bluetooth headset fejhallgató

  45.900 Ft 29.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Sennheiser HD 4.30 hordozható headset fejhallgató többféle színben

  Sennheiser HD 4.30 hordozható headset fejhallgató

  29.900 Ft 24.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Alpine PartyPlug Pro Natural Füldugó Koncerthez csomagolás

  Alpine PartyPlug Pro Natural Füldugó Koncerthez

  10.900 Ft 9.900 Ft (ÁFÁ-val)

Szakértői Blog

Fejhallgató és fülhallgató bejáratás

A bejáratás vagy beégetés a fejhallgatók esetében egyes audiofilek szerint azt jelenti, hogy az új termékeket 40, 100 vagy 200 órát kell járatni a rendszeres használat előtt. De ezzel sokan nem értenek egyet. Megpróbáltunk utánajárni, hogy a fejhallgató és fülhallgató...