Oldal kiválasztása

“Mire jó a DAC?” teszik fel nekünk sokan a kérdést. “Ha nekem nincs digitális-analóg átalakítóm akkor nem is tudok zenét hallgatni?” Napjainkban erre a kérdésre a válasz egyértelmű nem abban az esetben, ha a zenéid digitális fájlok formájában vannak. Azonban jó ha tudod, hogy a legtöbben legalább egy digitális-analóg átalakítót használnak (többé-kevésbé DAC-ként) minden egyes nap. Ebben a bejegyzésben igyekszünk mindent elmondani, amit tudnod kell erről a névtelen, de most mindenütt jelenlévő eszközről.

Mire jó a DAC?

Számítógépekhez, táblagépekhez és okostelefonokhoz a DAC kulcsfontosságú a digitális zene nyújtotta kényelemhez. De mi is a DAC? Egyszerűen megfogalmazva a DAC a digitális információ számtalan változatát analóg jelekké alakítja át. Minden olyan eszköz, amely digitális hangforrásként működik – legyen az CD vagy Blu-ray lejátszó, digitális TV-box, játékkonzol vagy hordozható zenelejátszó – DAC-ra van szükség ahhoz, hogy a hangot analóg jelekké alakítsa át, mielőtt egy kimeneten keresztül azt továbbküldi.

Miért? A hagyományos erősítők nem kezelik a digitális információt, a hangsugárzók biztosan nem játszanak le önmagukban digitális információt, és a füleink sem képesek a digitális információkat értelmezni. Mindegyiküknek analóg hullámformára van szüksége. DAC nélkül a digitális zenei gyűjteményed nem más, mint a “0 és 1” számok jelentős gyűjteménye, amelyeknek csak a digitális tartományon belül van értelme. Röviden, a DAC-ok nagy szerepet játszanak abban, hogy a digitális zene “érthető” és hallható legyen.

A legnagyobb probléma az, hogy sok eszközben a használt DAC áramkörök nem elég hatékonyak az eredeti felvétel megfelelő reprodukálásához. Sok esetben – ha szeretnénk jobb minőségben zenét hallgatni -, már egy DAC beszerzése is egyszerű módja lehet annak, hogy javítsd digitális zenéid, és tényleg kihozd a legtöbbet a rendszeredből. Bármi legyen is az…

 • FiiO D03K Taishan professzionális digitál-analóg átalakító

  FiiO D03K Taishan Professzionális Digitál-analóg Átalakító

  9.400 Ft (ÁFÁ-val)

Mi a DAC és mit csinál?

A mindennapos hangzású hangok – a forgalom zaja, az eszközök hangja, a baba sírása – hanghullámokon keresztül terjednek, amelyek folyamatosan változó analóg jelekkel haladnak a levegőben a fülünkhöz. Az analóg felvételeket a legtöbben a vinil lemezek, később pedig a mágneses kazetták használatából ismerhetik. Szükség volt azonban valami újításra, mert ezeknek a formátumoknak a törékenysége és sérülékenysége nem biztosította a hosszú távú használatot. Ennek eredményeként született meg a CD, amely a digitális audio forradalmat útjára indította.

Következzen egy kis szakma. A digitális hangzás nagyon hasonlít az analóghoz. A digitális zenefájlokat rendszerint impulzuskód moduláció (PCM) formájában határozzák meg, és ezek az analóg zenei jel amplitúdójának rendszeres időközönként történő mérésével jönnek létre. Az amplitúdó értéke bináris számként szerepel (ez az 1 és 0), és ennek a számnak a hosszát gyakran bitmélységnek nevezik. A mérési intervallumok időzítését mintavételezési gyakoriságnak nevezzük.

Normál CD-lemez rögzítésekor például egy mintát másodpercenként 44,100-szor veszünk. Mindegyik mintát 16 bites pontossággal mérjük és az eredményeket 16 jegyű bináris formátumban tároljuk. Amennyiben ez nem elég, akkor rögzíthetünk nagyfelbontású sávot (Hi-Res Audio), és egy lépéssel akár 24 bitre is emelkedhet a mérési szám, amelyet másodpercenként 192.000-szer rögzítünk. Már a számokat nézve is nagy a különbség nem igaz?

A digitális hangadatokat különböző mintavételi frekvenciák, bitmélységek, kódolási és tömörítési formátumokban tárolhatják – de nem számít, hogy ez hogyan történik. A DAC feladata, hogy a lehető legpontosabban fordítsa le a bináris számformátumot, hogy amennyire csak lehetséges visszaállítsa a hanghullámot az eredeti analóg felvételhez.

Miért van szükség külön DAC-ra?

Bár igaz, hogy minden digitális eszköz tartalmaz egy DAC-ot, ugyanolyan igaz, hogy nem minden DAC ugyanolyan. Előfordulhat, hogy egy-egy DAC nem támogatja például az összes adatátviteli sebességet. A gyenge digitál-analóg átalakítók, a rosszul tervezett áramkörök miatt nemkívánatos zajok keletkezhetnek lejátszás közben, nem is beszélve arról, hogy az úgynevezett jitter miatt extra torzulás is felléphet. A jitter-t legjobban a digitális időzítési hibáknak írhatjuk le. A digitális zenefolyam pontos időzítése elengedhetetlen a nagy teljesítményhez, és ha ez nem megfelelően történik – általában rosszul tervezett digitális áramkörök miatt – a teljesítmény kudarcot vall.

Jitter problémák merülhetnek fel minden alkalommal, amikor egy digitális jelnek egy áramköri kártyán keresztül kell közlekednie – és ez különösen akkor problémás, amikor a jel átkerül egyik eszközről a másikra. Az elmúlt években elterjedtek az aszinkron DAC-ok, amelyek átveszik az időzítési feladatokat például bármely számítógéptől, így zárva ki a hibázás lehetőségét. A dedikált Hi-Fi DAC-okban található átalakítók pontosabbak az átlagos számítógépekben megtalálható társaiknál, így rendszerint a konverziós folyamatot jobban fogják végrehajtani.

 • FiiO X1 II hordozható veszteségmentes lejátszó többféle színben

  FiiO X1 II hordozható veszteségmentes lejátszó

  39.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • FiiO X5 III hordozható veszteségmentes lejátszó és DAC többféle színben

  FiiO X5 III Hordozható Veszteségmentes Lejátszó és DAC

  149.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • FiiO X3 MARK III veszteségmentes lejátszó és DAC többféle színben

  FiiO X3 MARK III Veszteségmentes Lejátszó és DAC

  69.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • LOTOO PAW GOLD Hordozható Audio Lejátszó

  Lotoo PAW GOLD Hordozható Audio Lejátszó

  599.900 Ft614.900 Ft (ÁFÁ-val)

Minden a forráson múlik

Természetesen ahhoz, hogy a DAC-ból a lehető legtöbbet hozd ki, jó forrásanyaggal kell rendelkezned. Ne számíts csodákra, ha csak 128 kb/s-os MP3 fájlokat tárolsz. Valójában az ennyire tömörített jel dekódolása semmilyen eszköznek nem okoz majd problémát, de minőséget ne várj tőle! Az optimális eredmények eléréséhez minimálisan a CD-minőségű tartalmakkal kell foglalkozni, de napjainkban már a FLAC, WAV vagy ALAC veszteségmentes PCM formátumok számítanak a jó minőségnek. Lehetőség van még jobb minőségre is, de itt már a DSD fájlokkal kell megismerkedni…

DSD és PCM

A DSD (Direct Stream Digital) a PCM egyik alternatívája, és eredetileg a Super Audio CD (SACD-k) számára készült. Ezt a formátumot a Sony és a Philips támogatta nagy erőkkel a 90-es évek végétől. Ez egy sokkal részletesebb formátum mint a PCM. Csupán egyetlen, de sokkal nagyobb mintavételi sebességet kínál – a DSD64 2,8 MHz-en és a DSD128-at 5,6 MHz-en. A felhasználók és a szakma között dúl a vita, hogy melyik kódolási rendszer a jobb. Ehhez most csak annyit fűznénk hozzá, hogy ha valaki szilárdan elköteleződik a DSD-t támogatók táborában, érdemes megfontolni milyen DAC-ot használsz, mert nem mindegyik támogatja ezt a formátumot.

 • RHA DACAMP L1 Hordozható Fejhallgató Erősítő és DAC

  RHA DACAMP L1 Hordozható Fejhallgató Erősítő és DAC

  Értékelés: 5.00 / 5
  129.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • larsivan-tha-8x-vakumcsoves-hordozhato-fejhallgato-erosito-fekete-szinben

  Lars&Ivan THA-8X Vákuumcsöves Hordozható Fejhallgató Erősítő

  72.600 Ft (ÁFÁ-val)
 • FiiO A3 analóg fejhallgató erősítő többféle színben

  FiiO A3 Analóg Fejhallgató Erősítő

  21.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Lars&Ivan DAC Fire Hordozható DAC És Mini Fejhallgató Erősítő

  Lars&Ivan DAC FIRE Hordozható DAC és Mini Fejhallgató Erősítő

  37.200 Ft 30.000 Ft (ÁFÁ-val)

Milyen típusú DAC lehet a megfelelő számodra?

A DAC-ok sokféle formában és méretben megtalálhatóak, és különböző szintű bemeneti lehetőségeket és funkcionalitást kínálnak. Ezért érdemes már az elején gondolnia arra, hogy hogyan szeretnéd használni, nem beszélve a költségvetésről.

A kompakt USB DAC-ok hordozhatóságot és kényelmet kínálnak elfogadható áron. Ezek kisebbek, zsebméretűek és szabványos USB-t kábellel kapcsolódnak eszközeinkhez és általában saját, beépített, újratölthető áramforrással rendelkeznek. Nagyrészt egyszerű csatlakozókat találhatunk rajtuk, amely fejhallgató csatlakozót és esetleg vonalszintű kimenetet jelent, hogy a meghajtott hangszórókhoz vagy hifi rendszerhez tudjuk csatlakoztatni. Ha több csatlakozási lehetőségre van szükséged egy asztali DAC alkalmasabb lehet. Ezek általában nagyobbak, és saját áramforrást igényelnek, de gyakran több digitális vagy analóg audiobemenetet is kínálnak az USB bemenet mellett a számítógéphez való csatlakoztatáshoz. Amennyiben leginkább fejhallgatóval használnád, akkor ne felejtsd el a fejhallgató-erősítőt, mivel nem minden DAC kínálja ezt alapból. Manapság egyre több hordozható fejhallgató erősítőben található meg a DAC is.

Érdemes lehet elolvasnod a “Mire jó a fejhallgató erősítő?” bejegyzésünket is a témával kapcsolatban.

Végül vannak olyan DAC-k is, amelyek egy nagyobb otthoni hangrendszer részeként működnek. Ezek általában sok bemenettel rendelkeznek és kiegészítő – mint például AES / EBU – opcióval is el vannak látva. Támogatják a nagy felbontású zenei formátumok teljes skáláját, és egyes modellek már külön hangvezérlést is kapnak, így előerősítőként is használhatóak. Az ilyen termékek azonban már általában bőségesen hat-számjegyű árcédulával rendelkeznek…


A cikk eredeti forrása

További érdekes olvasnivalók

Neked Ajánljuk

 • Akció! Pioneer GM-D1004 Autóhifi Erősítő

  Pioneer GM-D1004 Autóhifi Erősítő

  39.900 Ft 29.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Alpine FlyFit Füldugó és Alvómaszk Csomag

  Alpine Hearing Protection FLYFIT Füldugó és Alvómaszk Csomag

  10.300 Ft 9.100 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! PIONEER ERŐSÍTŐ ÉS MÉLYLÁDA CSOMAG

  Pioneer GM-A3702 Erősítő és TS-WX306B Mélyláda Csomag

  74.800 Ft 55.900 Ft (ÁFÁ-val)
 • Akció! Sennheiser CX 3.00 fülhallgató többféle színben

  Sennheiser CX 3.00 Fülhallgató

  14.900 Ft 12.900 Ft (ÁFÁ-val)

Blogunkból

Milyen Fejhallgatót Vegyek?

  Sokan teszik fel a “Milyen fejhallgatót vegyek?” kérdést, hiszen a mindenütt jelen lévő okostelefonok és az egyre népszerűbb hordozható zenelejátszók korában, szinte naponta jelennek meg kiváló minőségű fejhallgatók a hordozható zenei kiegészítő...

Sennheiser HD 660 S : egy újabb referencia napjaink audiofil zenehallgatásához

Az audio specialista Sennheiser a HD 660 S alakjában egy új, nyitott kialakítású fejhallgatót vezetett be a szenvedélyes audiofilek számára. Az új modell - a HD 650 fejhallgató örökségére építve - egy új és tökéletesített jelátalakító...

GGMM M3 Bluetooth hangszóró teszt

GGMM M3 Bluetooth hangszóró Kétségtelen, hogy kollégám engem is megfertőzött a prémium zenehallgatás igényeivel és elvárásaival az elmúlt hónapokban. Mivel több mint 15 évig versenyszerűen zongoráztam, ezért igencsak élvezem, hogy...
preloader