73 / 100 SEO Score

Félelmetesen jó termékek állnak rendelkezésre számunkra – amelyek lehetnek fejhallgatók, audio lejátszók, hangszórók vagy akár streaming szolgáltatások is -, melyek hihetetlen hangokat ígérnek a vásárlóknak. Ezek nagy része valóban igaz is, de van egy vitathatatlan módszer, amellyel egyszerűen változtathatunk a megszokotton – és biztosan jobb hangzást kapunk. Egy DAC beszerzésével. Azoknak, akik újak ebben a világban, szeretnék pontosan megérteni, mi áll az éles hangzású rövidítés mögött, mindenképpen érdemes tovább olvasnia…  

Szeretnél jobb hangminőséget és nagyobb hangerőt a laptopodról / iPhone-ról / audio lejátszóról? Íme egy frissítő összefoglaló arról, hogyan lehet ezt elérni egy USB DAC (vagy digitális-analóg konverter) egyszerű hozzáadásával. Nem kell megijedni, igyekszünk érthetően leírni a tudnivalókat.
wink

Egy előző blogbejegyzésünkben már kifejtettük, hogy mire jó a dac, de ismétlés a tudás anyja. A DAC vagy digitális-analóg átalakító az az eszköz, amely a laptopok, az iPod vagy más hasonló eszközök digitálisan tárolt információit átalakítja analóg hangokká, amelyeket később hallunk.

Miért kell egy jelet konvertálni?

A kedvenc zenekarod vagy előadóművészed által készített eredeti analóg hangzást, a kényelmes zenehallgatók érdekében digitális formában tárolják – azaz MP3 (fúj), FLAC, Apple Lossless vagy hasonló formátumban. Miközben a számítógépek megértik ezeket a digitális jeleket, mi emberként ezt nem tudjuk. Sőt a hangszórók vagy a fejhallgatók sem. Tehát, mielőtt meghallgathatnánk egy ilyen zeneszámot – pl. egy online zenei streaming szolgáltatótól -, a digitális jelet még egyszer vissza kell konvertálni analógra. Ezt a funkciót a DAC látja el, amelyet a gyártók beépítenek a laptopba vagy a zenelejátszójába. Minél jobb a DAC, annál jobb az átalakítás, és annál jobb hangot hallhatsz a hangszórókból, fej- és fülhallgatókból.

AudioQuest Dragonfly Black USB DAC

Az egyik megoldás az AudioQuest Dragonfly Black USB DAC

Soha nem használtam DAC-ot, miért kellene most?

Lehet, hogy eddig nem jöttél rá, de minden alkalommal használsz DAC-ot, amikor zenét játszol le a laptopodról vagy okostelefonodról. Ezeknek a termékeknek megvan a saját beépített, de általában nagyon rossz minőségű DAC-ja, mivel ezeket a termékeket úgy tervezték, hogy a készülékek teljes költségvetésének minimális részét tegyék ki. Miért? Mert nem ez a fő funkciója ezeknek az eszközöknek, szóval nem is olyan fontos (gondolják a gyártók). Tehát ha egy jobb minőségű hangszórót vagy fejhallgatót vásárolsz és a lehető legtöbbet akarod kihozni belőle – hacsak nem külön minőségi zenelejátszásra való eszközt használsz -, be kell szerezned a hifi hangminőség visszaadására képes eszközt, amelyet kimondottan erre terveztek és optimalizáltak. Szóval szükséged van egy DAC-ra.

Hogyan illeszthetek be egy USB DAC-ot a meglévő rendszerembe?

A DAC-ok mindenféle méretben és árban elérhetőek, szóval akár egy prémium szintű, akár asztali kivitelű modellben is gondolkodhatunk. De ha valami kicsi és hordozható készüléket keresel, akkor nem kell tovább nézelődnöd egy USB DAC-on túl, mint például az AudioQuest Dragonfly. Nemcsak kiváló kis DAC, hanem beépített fejhallgató-erősítő is. Ez az erősítő 10x-nél nagyobb teljesítményű, mint a laptopod fejhallgató kimenete. Ezt a kis pendrive méretű eszközt egyenesen a laptophoz csatlakoztathatod USB-n keresztül, és rendelkezik fejhallgató csatlakozóval, így egyenesen csatlakoztathatod a fejhallgatót, és megkerülheted a laptop DAC-jába épített alacsonyabb szintű konvertert. Így érheted el egyszerűen a kiváló hangzást.

AudioQuest Dragonfly Red USB DAC

Még jobb választás az AudioQuest Dragonfly Red USB DAC

Miért az AudioQuest Dragonfly?

A DragonFly Black a díjnyertes család legolcsóbb modellje, míg kifinomultabb testvére a DragonFly Red a lényegesen jobb teljesítményt még mindig rendkívüli árértékkel ötvöz. A fekete színű modell egy ESS 9010 DAC chipet, míg a piros nagyobb teljesítményű ESS 9016 chipet és fázis szűrést alkalmaz a természetes hangzás érdekében.

Míg a DragonFly Black kiváló minőségű fejhallgató-erősítőt és analóg hangerőszabályzót használ, a DragonFly Red fejlettebb ESS fejhallgató-erősítőt és digitális hangerőszabályzót tartalmaz, amely maga a 9016 DAC chipen található. A DragonFly Black kimenete 1,2 V – amely elegendő energiát biztosít a mai fejhallgatók széles választékának. A magasabb 2,1 voltos kimenettel rendelkező DragonFly Red kompatibilis a legtöbb fejhallgatóval, ideértve az energiaigényesebb modelleket is.

A DragonFly Cobalt a gyártó új zászlóshajója, továbbviszi azt, amit a zene szerelmesei elvárnak egy ilyen eszköztől – elegáns kialakítás és csodálatos hangok. A kék színű DAC használatával még az olyan apró részletek is előjönnek egy zeneszámban, amelyekről eddig nem is tudtál.
smiley Hogyan lehetséges ez? A DragonFly Cobalt is szinte bármilyen fejhallgatót meghajt és a tökéletesített digitális hangerő-szabályozót használja a kiemelkedő jel-zaj arány érdekében. Ráadásul zökkenőmentes kompatibilitást tesz lehetővé az Apple és Android készülékekkel.

Nézd meg az alábbi videót, amelyben röviden elmagyarázzák a DAC szükségességét.