A sütik segítenek nekünk abban, hogy folyamatosan jobbá tegyük weboldalunkat, így kérjük engedélyezd a használatukat az "Elfogadom" gombra kattintással.

Ez által igyekszünk minél kényelmesebbé tenni a böngészésedet. Az adatkezelési tájékoztatónkban elolvashatod, hogy milyen sütiket és mire használunk, illetve ha szeretnéd, a beállítások módosítása alatt személyre is szabhatod.

Milyen Hordozható Hangszórót Vegyek?

Milyen Hordozható Hangszórót Vegyek?
Mire gondoltunk? Általában kisebb méretű, bárhol lehet rajta zenét hallgatni és hatalmas választék van belőle a piacon? Több helyes válasz is létezik, de mi most a hordozható hangszóróra gondoltunk. Sokan teszik fel a “Milyen hordozható hangszórót vegyek?” kérdést, hiszen elárasztják a világot ezek az audio eszközök. De mire van szükséged? Hogyan válaszd ki a számodra legjobban megfelelőt? Ebben próbálunk most segítséget nyújtani.

Amiről a cikkben olvashatsz:

Milyen hordozható hangszórót vegyek?

A jó minőségű hangzás elengedhetetlen a kedvenc zenénk hallgatásához. A mobiltelefonok és táblagépek a leginkább kényelmes eszközök a zenék lejátszására bárhol is legyünk, de a legtöbb esetben nem biztosítják a kívánt minőséget. A hangszórók esetében már minőségi hangzást kapunk, de vannak korlátozások. Egy jobb hangszóró nehéz, terjedelmes, vezetékes és áramforrásra van szüksége. A hordozható Bluetooth hangsugárzók kényelmes és hatékony megoldást kínálnak erre a problémára, mivel könnyen hordozhatjuk őket, és elkerülhetjük a kábelek használatát. De a piacon elérhető összes lehetőséggel, hogyan
 
Előnyök:
  • Hordozhatóság. A legtöbb Bluetooth hangszóró nagyon kicsi, így tökéletes megoldás, hogy magaddal vidd a hangot útközben.
  • Tökéletes kisebb szobákhoz is. Méretük miatt kiválóan alkalmasak polcra vagy asztalra helyezésre anélkül, hogy hangjukat elnyelné a helyiség.
  • Egyszerűen beüzemelhető. Mindössze annyit kell tenned, hogy összepárosítod zenelejátszó eszközöddel és készen is áll a lejátszásra.
Hátrányok:
  • Hangminőség. Bár az elmúlt években egyre javult ezeknek az eszközöknek a minősége, és vannak olyanok, amelyek igazán elképesztőek, mégsem az audio minőségről híresek. Ez általában a méretből, majd természetesen a vezeték nélküli kapcsolat miatt következik be
  • Csatlakozási problémák. Egyes hangsugárzók csak bizonyos Bluetooth verzióval kompatibilisek. Még akkor is, ha létrejön a kapcsolat előfordulhatnak torzult, rossz hangok vagy akár az is, hogy semmilyen hangot nem hallunk.
  • Térhangzás hiánya. A Bluetooth hangszórók általában nem képesek a surround hangzásra. Persze, további hangszórókat is csatlakoztathatsz - ha a kapcsolat képes azt lekezelni -, de alapvetően nem úgy tervezték, hogy térhangzást kezeljen.
Összeszedtük 12 különféle szempontot, funkciót és paramétert, amelyek szóba jöhetnek a hordozható hangsugárzóknál. Gyorsan áttekintheted ezeket, és ezek ismeretében pedig biztosan könnyebbé válik a Számodra legjobb termék kiválasztása.

Súly és méret

Számos vállalat kifejlesztett már ultra-könnyű és kompakt Bluetooth hangszórókat, amelyek bárhol elférnek a csomagodban. Bárhová elteheted anélkül, hogy gondolkodnál azon, hogy elvidd-e magaddal. Ha olyan hordozható hangszórót keresel, amelyet bárhová magaddal vihetsz, akkor válassz olyan eszközt, amely nem haladja meg a 15 cm-t.

Kiváló választás például a LAMAX SPHERE SP-1, amely mérete ellenére a Bluetooth hangszórók minden tipikus funkciójával rendelkezik vagy az ENERGY SISTEM Music Box B2 hangszórót, amelynek a súlya csupán 214 gramm, így nem csak a hátizsákodban, de a zsebedben is könnyen hordhatod.

Hangminőség

Nem kétséges, hogy ez az egyik legfontosabb paraméter. Amikor eldöntjük, hogy hordozható hangszórót veszünk, az azért van, mert sokkal jobban szeretnénk zenét hallgatni, mint azt mondjuk a mobilunkkal tehetjük. De honnan tudhatod, hogy a kiszemelt eszköz jó hangminőséggel rendelkezik? Négy olyan paraméter van, amelyek segítenek nekünk tudni, hogy egy hangszóró jól hangzik, még anélkül is, hogy hallottad volna: kimeneti teljesítmény, frekvenciatartomány, hangrendszer és impedancia.
  • Az egyik ilyen paraméter a kimeneti teljesítmény (Watt). Ez az érték a hangszóró által kibocsátott wattokra vonatkozik, amelyek szorosan kapcsolódnak a decibelben lévő hangnyomáshoz, vagyis a hangerőhöz. A kis hangszórók nem tudnak túl nagy energiát kifejteni kis méretüknek köszönhetően. Valahol 15 és 20 watt között lenne elegendő ahhoz, hogy kb. 80 dB hangnyomás legyen, amely már elég magas ahhoz, hogy kültéri környezetben is jól szóljon. Ne felejtsük el, hogy a hangszórót nem tudjuk teljes hangerővel használni, mivel ez általában torzulást okoz. Általában a maximális hangerő legfeljebb 80%-án üzemeltessük.
  • A másik dolog, amely jelzi a hang minőségét az a frekvenciatartomány. A hallható spektrum, vagy az emberi fül által észlelhető hangok körülbelül 20 Hz-től 20.000 Hz-ig terjednek. Ha egy vezeték nélküli hangszóró nem képes kibocsátani a hallható spektrum teljes tartományát, akkor nem feltétlenül hallhatóan, de bizony hiányoznak majd hangok. Ezért minél nagyobb a Bluetooth hangszóró által lefedett frekvenciatartomány, annál jobban érzékelhetjük majd a hangot.
  • A következő szempont a használt hangrendszer típusa. Minden hangrendszer egy bizonyos számú csatornából áll. Ezek a csatornák mind a hangszórók, amelyek a hangot kibocsátják. Hallottál már például már az 5.1-es rendszerről, ami 5 teljes hangsugárzót és egy mély-hangsugárzót tartalmaz. A legtöbb Bluetooth hangszóró a 2.0-s (két teljes sávszélességű hangszóró) vagy a 2.1-es rendszer szerint működik (plusz egy aktív vagy passzív mélysugárzót).
  • Végül pedig az impedancia. Minél nagyobb az ellenállás, annál alacsonyabb a hangszóró által kibocsátott teljesítmény. Ne bonyolítsuk a dolgokat, csak emlékezz arra, hogy minél alacsonyabb az impedancia, annál jobb a hang minősége.

Nézz körül webáruházunk hordozható hangszóró kínálatai között, ahol biztosan megtalálod a Számodra legjobb terméket.

Hogyan válassz bluetooth hangszórót?

Akkumulátor és gyors töltés

Képzeld csak el, egy kempingben vagy, ahol barátaiddal zenét hallgattok és hirtelen... Oh nem! A hangszóró kikapcsol.

Látod miért fontos erre odafigyelni? Egyes modellekben olyan újratölthető elemek találhatóak, amelyek egyetlen töltéssel akár 10 órányi zenelejátszást is lehetővé tesznek. Érdemes olyan modelleket választani, amelyeknél legalább 6 óra lejátszás biztosított. A töltési idő egy másik dolog, amire figyelni kell, hiszen ettől függ, hogy a hangszórót mennyi idő alatt lehet újra feltölteni. Egyes modellek kínálják ezt a gyors töltés funkciót, míg mások nem.

Jó választás az ENERGY SISTEM Music Box BZ3, amely beépített FM rádiót is tartalmaz vagy a LAMAX STREET ST-1, amely kellően erőteljes és minőségi hangzást biztosít kültérben is.

Kapcsolódás

Természetesen ott van a Bluetooth-kapcsolat, de hallottál már az NFC-ről? Ez a technológia a készülékek párosításának feladatát még könnyebbé teszi. Mindezt úgy, hogy a két eszközt csak közel kell tenni egymáshoz egy-két másodpercig, és azok automatikusan csatlakoznak egymáshoz. Természetesen ennek az a feltétele, hogy mindkettőnek rendelkeznie kell az NFC rendszerrel.

A régi Bluetooth-nélküli eszközök csatlakoztatásához használhatod a 3,5 mm-es audiobemenetet, amely lehetővé teszi a kábellel való csatlakozást. A LAMAX SOUNDER SO-1 például rendelkezik NFC kapcsolódási technológiával, és a 360°-os hangzásnak köszönhetően minden nehézség nélkül betölti a teret hangzásával.

Kihangosítás funkció

Zenét hallgatsz az okostelefonhoz csatlakoztatott hangszóródon, és hirtelen hívást kapsz. Mi történik? Ha a hangszóró beépített mikrofonnal rendelkezik, beszélhetsz azon keresztül. A zene ez idő alatt némításra kerül, a hívást a hangszóró megfelelő gombjára kattintva veheted fel, és ha befejezted a beszélgetést leteheted. A hívás után a hangszóró ugyanott folytatja a zenéid lejátszását, ahol abbahagyta. Hasznos funkció ugye?

Kompatibilitás

A modern hangszórók a legújabb Bluetooth verziókkal vannak felszerelve (Bluetooth 4.0 vagy 5.0). Ha a küldő eszköz, amelyhez kapcsolódni szeretnél régebbi verziót tartalmaz, előfordulhat, hogy párosítási problémát észlelsz. Győződj meg arról, hogy a hangszóró kompatibilis az alacsonyabb Bluetooth-verzióktól az A2DP-ig, és elkerülheted ezt a kellemetlen csalódást.

Számos márka szereli fel a hangszóró egységet USB vagy micro USB csatlakozóval, amely a berendezés feltöltésére szolgál, és néhány esetben a frissítések telepítéséhez is, amelyek segítenek a kompatibilitási problémák megoldásában.

Külső megjelenés

Gondoltál már arra, hogy hová fogod tenni a hangszórót otthon? Mi a helyzet, ha beviszed a munkahelyedre? Bár ez egy kicsi és egyszerű eszköz, amely nagyon kevés helyet foglal el, ha azt tervezed, hogy látható helyen, például könyvespolcon vagy asztalon hagyod, válassz ennek megfelelően. Előfordulhat, hogy a különböző felhasználási helyekhez, a helyiségnek vagy a környezetnek megfelelő modellt választasz.

A legtöbb márka többféle színkombinációt is kínál, így könnyedén kiválaszthatod a leginkább megfelelőt. Amennyiben a minőség mellett a megjelenés is fontos, nem mehetünk el szó nélkül az igazi zebrafából vagy diófából készült LSTN SATELLITE mellett. Igazán elegáns modell otthonra vagy munkahelyre egyaránt!

Több hangszóró csatlakoztatása

Ez a lehetőség csak nagyon kevés Bluetooth hangszórón található meg. Ez a funkció sokkal gyakoribb a Wi-Fi otthoni hangszóróknál. Képzeld el, hogy van egy szobád, amelyben több környezetet szeretnél létrehozni. Egyetlen hangszóróval ez nem lehetséges, mert a hang forrása ugyanabból a pontból származik. Ha több hangszóród van, amelyet össze lehet kapcsolni egymással, akkor ez megoldható.

Ennek elérése érdekében egyes Bluetooth egységeknek olyan mobilalkalmazásuk van, amely lehetővé teszi több hangszóró csatlakoztatását.

Egyszerű kezelés

Sajnos mindig sietünk. A napi tevékenységek arra ösztönöznek minket, hogy a lehető leggyorsabban végezzük el a dolgainkat. Ezért, minél egyszerűbb a hangszóró kezelése, annál jobb. Kapcsold be, párosítsd össze és élvezd!

A hangszórón csak néhány vezérlőre van szükség, amelyek segítenek bizonyos alapvető funkciók végrehajtásában. Az egyik a főkapcsoló, a lejátszás/szünet gomb, a hangerőszabályzó, a telefonhívások fogadása (ha rendelkezik ilyen opcióval) és a Bluetooth párosítás gombja.

Tartósság és ellenállás

Ha Te az egyike vagy azoknak, akik mindig elejtik a dolgokat, akkor hasznos lesz, ha a hangszóró elviseli ezeket. Néhány berendezést alumínium ház borít, amelyek ellenállóbbak a műanyagoknál. Ha elejted, maximum deformálódik, de nem törik el.

Ugyanilyen fontos lehet az is, hogy a hangszóró por-és vízálló tulajdonságokkal is rendelkezzen, főleg akkor, ha kültéren is használni akarod. Ajánljuk figyelmedbe a LAMAX SENTINEL SE-1 hangszórót, amelyet a por- és vízpermetálló kialakításnak, a gumiborításnak, valamint az erős burkolatnak köszönhetően minden körülmények között nyugodtan használhatsz.

Ár

Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. Sokkal fontosabb, hogy a legjobb minőséget kapd meg kevesebb pénzért. Tehát ne vásárolj vakon drága Bluetooth-hangszórókat. Ezek olyan elektronikus termékek, amelyek könnyedén károsodhatnak. Kutass kicsit, keresd meg a saját igényeid, és válaszd ki a megfelelő hangszórót, amely megfelel az igényeidnek.

A MobilZene webáruház kínálatában megtalálható modellekben biztosan megbízhatsz, és megtalálod a számodra megfelelőt.

Összegzés

Nyilvánvaló, hogy szeretnél egy olyan hangszórót, amit el lehet vinni egy grillezéshez, kempingezéshez vagy akár kerékpározáshoz. Ha elsősorban kültéri célokra használod majd, válassz jó kimeneti teljesítményű modellt, amely magas hangminőséget biztosít. Így megfelelően hangos lesz majd zajos környezetben is. Ilyen felhasználásra a maximális teljesítmény nem lehet kevesebb, mint 85 decibel.

Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni ebben az esetben az akkumulátor. Ha a hangszóró egy kicsit nagyobb, akkor értékelni fogod, ha van egy fogantyúja, így kényelmesen hordozhatod kézben vagy a bicikli kormányán.

Végül ne romoljon el a buli, ha véletlenül egy pohár tartalma ráborul a hangszóróra. Ha vízálló, elkerülheted az ilyen jellegű baleseteket.

Azt gondold át először, hogy milyen célból vásárolod meg a Bluetooth-hangszórót. Kültéri kalandok, partik, vagy csak otthon? Nos, a különböző célokra különböző modellek léteznek. Válassz bölcsen!


A cikk írója: Balogh Zoltán

Fotó: Pixabay és Unsplash