76 / 100

A Pioneer XDP-100R hordozható veszteségmentes lejátszó megalkotásával lépett be a digitális audio lejátszók (DAP) piacára a japán gyártó. Nagyobb múlttal rendelkező márkák termékei már régebb óta hódítanak a piacon, a Pioneer termékének ára alatt és felett is. Nézzük mit tud a Pioneer lejátszója.

Pioneer XDP-100R

Kezdjük az elején. Én eredetileg egy Samsung S6 Edge Plus telefonon MicroSD OTG adapter használatával hallgattam a zenét. A nagy probléma az volt, hogy a zenei gyűjteményem 200GB feletti volt MP3 fájlokban 320kbps tömörítéssel. Tehát először úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a streaming adta lehetőségekkel. Ekkor azonban egy másik problémába botlottam. Egekbe szökött az adathasználat, és többször futottam bele hálózati lefedettségi problémába, mert továbbra is ragaszkodtam a 320kbps MP3 fájlokhoz.

Több alkalommal utaztam hosszabb távon és a zenelejátszás több alkalommal megállt. Elgondolkodtam azon, hogy kellene egy olyan hordozható veszteségmentes lejátszó (DAP) amely nagy tárolókapacitással rendelkezik. Szempont volt még, hogy adott esetben nem csak zenelejátszásra tudjam használni, és hangminőségben is tudjon valamit. Így találtam rá a Pioneer XDP-100R hordozható veszteségmentes lejátszóra.

Külső

Az első meglepetés az volt, hogy az XDP-100R alumíniumból készült, műanyag védőburkolattal a tetején és az alján. Azonnal érezni a prémium minőséget! Ellentétben jó néhány más DAP-al a piacon, egy nagy 4.7 ” átmérőjű 1280×720 felbontású érintőképernyővel rendelkezik. Ez egy nagyon jó pont hiszen többek között játékra is kiválóan alkalmas a készülék. A lejátszó jobb oldalán kaptak helyet a funkciógombok; ki/bekapcsoló, zeneszám előre/hátra és a lejátszás/megállítás. A bal oldalon egy sima hangerőszabályzó tárcsát találunk, amely 160 lépéses digitális hangerő-szabályozást kezel le. Itt található még két Micro SD kártya slot, amellyel azt hiszem a Pioneer kiemelkedik a piacon más DAP lejátszókkal szemben.

Belső tartalom

A felhasználói élmény és a felület egy Android 5.1 rendszer. Ugyanilyen rendszerrel dogozik például a FiiO X7 veszteségmentes lejátszó és DAC is. A DAP lejátszók gyártásával foglalkozó cégek többsége Android Kernelt használ az egyedi kinézetű felület alatt. Nagy előnye az XDP-100R-nek, hogy nem tapasztaltam nehézkes grafikai betöltést vagy hibás alkalmazás vezérlést pedig hirtelenjében több száz dallal “terheltem” a rendszert. Összességében az UX/UI nagyon jó, és talán az egyik legjobb ebben az árszegmensben. Az egyik legjobb dolog, hogy a lejátszó alapvetően hozzáférhet az összes alkalmazáshoz, amit egyébként a telefonomon használtam. A szinkronizálás működik a két eszköz között, megy a Spotify és egyéb alkalmazások. Több játékot is telepítettem, de eddig nem tapasztaltam laggolást vagy fagyást. A Wi-Fi és az apt-X kodekes Bluetooth kiváló! Használható a jobb minőségű Bluetooth fejhallgatókkal, vagy ha úgy tetszik akár egy autóhifi fejegységhez is hozzá tudjuk csatlakoztatni.

Pioneer XDP-100R Teszt

Szerencsére nem csalódtam a hosszú tesztelés alatt a lejátszóban. Az általam használt – régóta használt -, fülhallgató egy Fidue A83, amely egy három meghajtós, hybrid technológiás, High-End fülbe dugható fülhallgató. Zenékben nem válogattam, de sokszor váltogattam a 320kbps MP3 fájlok, és a Hi-Res – 24Bit 88.2/96Khz-es zenei fájlok között, mert kíváncsi voltam a különbségekre.

A lejátszó basszus teljesítménye erős és hatásos, de egy pillanatra sem nyomasztó. Valójában csak feszes és részletes. A legjobb az egészben, hogy amikor erős basszus volt a zeneszámban, soha sem kerekedett felül a közepeken és a magas hangokon. Többször tapasztaltam már más lejátszók esetében, hogy ha sok a basszus, akkor egy bizonyos ponton “túlcsordul” és teljesen “ráül”, szinte legyőzi a közép-magasakat. A Pioneer XDP-100R-nél ezt nem tapasztaltam. Fantasztikusan tágas, részletes és kellőképpen szellős a középtartomány. Öszeségében az ének hangok nagy szépen jönnek át. Csillogó, részletes, de nem durva a magas tartomány.

Nem találkoztam még olyan lejátszóval, amely képes lett volna a Fidue A83 fülhallgatómat így meghajtani. Sokszor már-már durvának gondoltam a magas hangokat, de később rájöttem, hogy csak a  fülhallgató teljes hangkarakterisztikáját sikerült meghallanom. Ez egy új élmény! A hangteret is nagyon jól ábrázolja az XDP-100R. Szép, széles és nyitott színpadon éreztem magam zenehallgatás közben, miközben zéró volt a háttérzaj. Nagyon jól kivehetőek a különböző hangszerek is.

Értékelés

Kezdtem úgy érezni, hogy elfogulttá válok a Pioneer XDP-100R veszteségmentes lejátszóval szemben. Igyekeztem hát keresni egy opcionális lehetőséget, ahol meghallgathatom zenéimet egy hasonló eszközön. Szerencsére sikerült egy OPPO HA-2 közelébe kerülnöm, amely külön öröm volt, hiszen mindkét eszköz ugyanazt a DAC-ot használja – amely a megbízható ESS Sabre 9018K2M. Több órás hallgatás után rájöttem, hogy az XDP-100R nekem szellősebb, részletesebb és kissé szélesebb hangtérrel rendelkezik, mint ahogy azt én a HA-2-nél tapasztaltam. Ettől függetlenül a HA-2 egy csodálatos eszköz! Összességében meg vagyok lepve, hogy kevés figyelmet látok összpontosulni az XDP-100R-re, különös tekintettel az árára és a teljesítményére. Azt ajánlom, aki teheti próbálja ki!
Forrás: Head-Fi Fotó: Josh Noriega/Androidguys